Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ψευδομαρτύρησα για την Ελλάδα

Μπορεί η όγδοη από τις δέκα εντολές να είναι ου ψευδομαρτυρήσεις, αλλά για τον πρωθυπουργού και τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το να πει ψέμματα για την κατάσταση στην Ελλάδα και τη μυστική συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ήταν η μόνη λύση για να αποτρέψει το τσουνάμι στις χρηματαγορές."Είχα δέκα δευτερόλεπτα για να αποφασίσω πώς θα αντιδρούσα στο δημοσίευμα του Spiegel-Online.
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αν είχα πει: ναι, συνεδριάζουμε, αλλά δεν λέω τι θα συζητήσουμε, θα είχα προκαλέσει τσουνάμι στις χρηματαγορές.Επειδή οι χρηματαγορές στην Ευρώπη δεν είχαν κλείσει ακόμα και οι συναλλαγές στη Wall Street βρίσκονταν σε εξέλιξη, η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία λόγω του δημοσιεύματός σας.......ήδη μειώθηκε, θα κατέρρεε καταστροφικά. Γι’ αυτό προτίμησα να προκαλέσω ένα μικρό κύμα αγανάκτησης για ένα κατά συνθήκη ψεύδος", εξηγεί σε συνέντευξή του στο Spiegel.
Με το δημοσιογράφο του Spiegel να επισημαίνει ότι με την ψευδή διάψευση έβλαψε την αξιοπιστία του και την χρηματοπιστωτική πολιτική, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντέτεινε ότι ούτε η παρουσίαση της είδησης ότι "δήθεν συνεδριάζαμε για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αύξησε την αξιοπιστία του Spiegel-Online".Ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι το περιοδικό είχε πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους και ένα κείμενο εργασίας για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για αυτή τη συνάντηση το οποίο περιείχε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση."Το γεγονός ότι οι Υπουργοί Οικονομικών έχουν μαζί τους έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα ενδεχόμενα, τα οποία συζητούνται δημοσίως, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Και το ζήτημα για την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση αποτελεί βεβαίως αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ζήτημα είναι στην ατζέντα μιας συνεδρίασης. Πολύ πιο αποφασιστικά αναγκάστηκα να μεριμνήσω για να μην προκληθούν μη απαραίτητες αναταράξεις στις αγορές", επισήμανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.Απόκλιση στα αναμενόμενα έσοδαΑναφερόμενος στην Ελλάδα, σχολίασε πως τα έσοδα βρίσκονται σε ποσοστό 9% χαμηλότερα του αναμενομένου, καθώς, όπως επισήμανε, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος δεν προχωρεί όπως είχε συμφωνηθεί και οι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν καν αρχίσει. "Αυτές τις παραλείψεις προσπαθήσαμε να επισημάνουμε ευθέως στους Έλληνες φίλους μας, κατά την τελευταία σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ", συμπλήρωσε.Ως προς τις αλλαγές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, τόνισε πως μπορούμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα προκειμένου να βάλουμε σε μία τάξη τα δημοσιονομικά μας. "Η κρατική μηχανή έχει διογκωθεί υπερβολικά και θα πρέπει να μειωθεί. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει αξιόλογη δημόσια περιουσία", τόνισε.Θα παρακολουθούμε στενά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεωνΕρωτηθείς από το δημοσιογράφο εάν η δημόσια περιουσία της Ελλάδας ανέρχεται σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ, σχολίασε ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε με την πάροδο τ
Keywords
Τυχαία Θέματα