Το μεγαλύτερο σμαράγδι του κόσμου ζυγίζει 380 κιλά

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ. Το σμαράγδι της Μπαχία ζυγίζει περίπου 380 κιλά και το έβγαλαν περίπου πριν από δέκα χρόνια από ένα ορυχείο στην Μπαχία της Βραζιλίας.
Το σμαράγδι κουβάλησαν μουλάρια από το ορυχείο -ένα εκ των οποίων το καταβρόχθισαν πάνθηρες κατά την μεταφορά.

Το διαμάντι μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου φυλάχθηκε σε ειδική αποθήκη στη Νέα Ορλεάνη, η οποία όμως πλημμύρισε με τον τυφώνα Κατρίνα το 2005, κάτι που έδωσε έναυσμα
σε κλέφτες να την κλέψουν και να την μεταφέρουν στο Λος Άντζελες.

Λίγα χρόνια αργότερα ο τεράστιος λίθος λέγεται ότι ήταν μέρος μιας διαμάχης μεταξύ μιας οικογένειας Κολομβιανών, που παραλίγο να καταλήξει σε αιματοχυσία. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το 2008, ο γνωστός απατεώνας Bernie Madoff, προσπάθησε να το ανταλλάξει για κάποια εκατομμύρια. Λίγο αργότερα κατασχέθηκε στο Λας Βέγκας.

Αυτή η τεράστια διαδρομή της πέτρας είναι εξίσου εντυπωσιακή όσο είναι το μέγεθος της.

Πριν μια εβδομάδα όμως το σμαράγδι που αυτή τη στιγμή εκτιμάται στα 230 εκατομμύρια λίρες, είναι κυριολεκτικά η πέτρα του σκανδάλου, καθώς το διεκδικούν πάρα πολλοί μεταξύ άλλων ο έμπορος πολύτιμων λίθων Mark Downie τον οποίο το δικαστήριο απέρριψε ως υποψήφιο ιδιοκτήτη. Εκτός από διάφορους εμπόρους λίθων, τα μουσεία Getty και Smithsonian έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να το αποκτήσουν και τον Σεπτέμβριο, η Βραζιλιάνικη κυβέρνηση ζήτησε να επιστραφεί το σμαράγδι στην χώρα καθώς αποτελεί πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά.

Τον Ιανουάριο το δικαστήριο θα αποφασίσει την μοίρα του διάσημου πια σμαραγδιού της Μπαχία.
Keywords
Τυχαία Θέματα