Το Μάιο τα μέτρα μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας βιομηχανιών και νοικοκυριών


ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΟΥΤΕ ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ

Τις επόμενες τρεις βδομάδες αναμένεται το τελικό πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία πραγματοποιεί συσκέψεις για να δώσει λύση στο ενεργειακό κόστος των ενεργοβόρων βιομηχανιών....
Σήμερα έγινε η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής , με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, Γιάννη Τόλιο και συζητήθηκαν οι τρόποι διερεύνησης των δυνατοτήτων περιορισμού του κόστους, στη βάση του μέτρου της «διακοψιμότητας»,
για τη στήριξη των θέσεων εργασίας και της βιομηχανικής παραγωγής. Σημειώνεται ότι η «διακοψιμότητα» επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, μειώνοντας τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν, καθώς θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα. Το ζήτημα είναι στο τραπέζι περίπου δύο χρόνια, με την εφαρμογή να καθυστερεί λόγω κενού στο θέμα της χρηματοδότησης.

Ο Γιάννης Τόλιος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της αξιοποίησης του μέτρου της «διακοψιμότητας», με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών (υψηλής και μέσης τάσης), τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των εξαγωγών και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης.

Σε σχέση με τις εργασίες της Επιτροπής διατύπωσε τη μεθοδολογία της, τους σημαντικούς άξονες και προτεραιότητες και δεσμεύτηκε σε ένα αποτελεσματικό χρονοδιάγραμμα τριών βδομάδων για τη διατύπωση των πορισμάτων της.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η μείωση γενικά του κόστους ενέργειας αφορά όλους τους εμπλεκομένους φορείς, σε όλο το φάσμα παραγωγής, μεταφοράς και εμπορίας, καθώς και τις ίδιες τις βιομηχανίες, ενώ χρειάζεται να συνδυαστεί και με μέτρα μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προς τους λαϊκούς καταναλωτές.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη της Roland Berger -μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων στρατηγικής στον κόσμο- για λογαριασμό της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ένα από τα ακριβότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η τελική τιμή για τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων εκπτώσεων των διμερών συμβάσεων και των συμβάσεων «διακοψιμότητας», είναι 48 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Ιταλία 52 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Ισπανία 48 μεγαβατώρα και στην Ελλάδα 62 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από το Γ.Γ. Βιομηχανίας Γιάννη Τόλιο, ο Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ Λάζαρος Καραλάζος, ο Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Γιάννης Γιαρέντης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) Γιάννης Στεφανόπουλος, αντιπροσωπεία της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με τον πρόεδρό της Κώστα Κουκλέτη, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου.
Keywords
Τυχαία Θέματα