Την παραπομπή 64 ζητεί ο εισαγγελέας για την Siemens

Σε εξηντατέσσερις κατηγορούμενους «δείχνει» το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο εισαγγελέας για την πολύκροτη υπόθεση της SIEMENS. Χρειάστηκαν έρευνες οκτώ ετών και άνοιγμα εκατοντάδων «ύποπτων» λογαριασμών για να καταλήξουν οι εισαγγελικές αρχές στο τελικό πόρισμα.

Πρόκειται για μια πρόταση που αριθμεί 2.368 σελίδες καθώς τόσες χρειάστηκαν για να αποτυπωθούν οι δαιδαλώδεις διαδρομές της μίζας για τη σύμβαση 8002 της γερμανικής εταιρίας με τον ΟΤΕ που εκτιμάται
ότι ξεπέρασε τα 69.942.000 ευρώ όση δηλαδή και η ζημιά που υπολογίζεται ότι υπέστη το ελληνικό δημόσιο.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που προτείνει ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρης να καθίσουν στο εδώλιο περιλαμβάνονται και 17 Γερμανοί.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να παραπεμφθούν:

- 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

- 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο περί καταχραστών, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

- 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία

- 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

- 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Και μια κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη, η μίζα που διακινήθηκε για τη συγκεκριμένη σύμβαση από το 1998 και για πολλά χρόνια αργότερα έφτασε τα 69 εκατομμύρια ευρώ, με πολλά από τα ποσά να έχουν βρεθεί -άλλα, όμως, είναι ακόμα στα αζήτητα. Από τους κατηγορούμενους, οι 19 είναι στελέχη της εταιρείας Siemens, οι 14 μεγαλοστελέχη του ΟΤΕ και αρκετοί συνεργοί.
Keywords
Τυχαία Θέματα