Συνέλαβαν συνεργάτη του Ερντογάν και αντιπρόεδρο της μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας

Oι αστυνομικές αρχές στις ΗΠΑ συνέλαβαν τον αντιπρόεδρο της μεγαλύτερης τουρκικής κρατικής τράπεζας για την υπόθεση των παράνομων συναλλαγών με το Ιράν στην οποία εμπλέκεται και ο Ιρανοτούρκος επιχειρηματίας Ριζά Ζαράμπ.

Η σύλληψή του προκάλεσε ταραχή στο περιβάλλον Ερντογάν....
καθώς ο αντιπρόεδρος της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα
είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο δωροδοκίας τεσσάρων υπουργών του Τούρκου προέδρου με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε παραίτηση 4 υπουργοί.

Ο Ερντογάν τότε ως πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «συνωμοσία» και είχε κατηγορήσει τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, με στόχο να τον πλήξει.

Λίγους μήνες αργότερα και ύστερα από έντονες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη οι διώξεις εναντίον των υπουργών αποσύρθηκαν και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα συνελήφθη στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και ενδεχομένως να δώσει την ευκαιρία στους δικαστικές αρχές των ΗΠΑ να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για τη δράση της Halkbank η οποία ελέγχεται απόλυτα από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου και είναι μέρος της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η Τουρκία στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Ο Ατίλα κατηγορείται από τον εισαγγελέα των ΗΠΑ πως βοήθησε τον Ζαράμπ να παρακάμψει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και να σταλούν με παράνομο τρόπο εκατομμύρια δολάρια.

Η σύλληψη του αντιπροέδρου της Halkbank ο οποίος είναι υπεύθυνος διεθνών συναλλαγών ίσως δεν είναι τυχαία λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου όπως και λίγες ώρες πριν την άφιξη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Ερντογάν.

Στην τουρκική κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία πως ενδεχομένως ο Ατίλα να ομολογήσει πολλές από τις συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω της Halkbank και έχουν σχέση με το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου.
Keywords
Τυχαία Θέματα