Στη λίστα των φορο-παραδείσων η Τουρκία του Ερντογάν;

Με τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ να ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί, επειδή η τελευταία έχει συλλάβει και κατηγορεί Τούρκους πολίτες για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν, και την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η Ε.Ε. εξετάζει πολύ σοβαρά την προοπτική να συμπεριλάβει άμεσα τη γειτονική μας χώρα στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων...
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κοινοτική επιτροπή που έχει αναλάβει την κατάρτιση της λίστας συμπέρανε ότι η Τουρκία
δεν έχει πράξει αρκετά ώστε να αντιμετωπίσει την έλλειψη διαφάνειας και να καταργήσει υπερβολικά ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα.

Η ομάδα του κώδικα δεοντολογίας σκοπεύει να εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στις 5 Δεκεμβρίου να καταχωρισθεί η Τουρκία στη μαύρη λίστα των χωρών που δεν συνεργάζονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής -ένα ζήτημα για το οποίο επικρατεί διχογνωμία μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, τάσσονται υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όπως, για παράδειγμα, τον αποκλεισμό της από τη διεθνή χρηματοδότηση.

Παράλληλα, η Γερμανία εκμεταλλεύεται την επιρροή της στα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιδιώκοντας τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη χρηματοδότηση όχι μόνον της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW αλλά και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Παράλληλα, οι γερμανικές τράπεζες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην Τουρκία, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο να διακόψει η Ε.Ε. τη χρηματοδότηση στην Τουρκία ως αντίδραση στις αυταρχικές μεθόδους της κυβέρνησης Ερντογάν.

Σύμμαχος του Ερντογάν η Βρετανία -αλλά φτάνει αυτό;

Διαφορετική ήταν η θέση του Βρετανού εκπροσώπου, που τόνισε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Ε.Ε. Εισέπραξε, πάντως, την απάντηση των ειδικών ότι οποιαδήποτε απόφαση να παρακαμφθούν τα τεχνικής φύσεως κριτήρια μπορεί να ληφθεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο.

Οπως τονίζει το Bloomberg, η καταχώριση της χώρας στη μαύρη λίστα θα αποτελέσει πλήγμα για το κύρος και τη φήμη της και θα λειτουργεί αποθαρρυντικά προς τις επιχειρήσεις της Ε.Ε., πιέζοντάς τις να περιορίσουν ή και να ακυρώσουν τις επενδύσεις τους σε μια χώρα, όπως η Τουρκία η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ξένους επενδυτές και το ξένο κεφάλαιο με το οποίο καλύπτει τα μεγάλα ελλείμματά της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ μπορεί να βρεθούν έως και 36 χώρες, μεταξύ των οποίων η Σερβία, η Αρμενία, οι Νήσοι Κουκ, οι Νήσοι Μάρσαλ, ο Παναμάς και η Τυνησία.

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που έχουν οι διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας στην οικονομία της, ο οίκος Fitch προειδοποίησε την Πέμπτη ότι «ο θόρυβος γύρω από τις ανακρίσεις Τούρκων στις ΗΠΑ μπορεί να πλήξει τη φήμη των τουρκικών τραπεζών και να τις αποκλείσει από την πρόσβαση στην αγορά ή να τους επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα». Αιτία είναι οι κατηγορίες εναντίον του ιρανικής καταγωγής Τούρκου διαπραγματευτή χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ότι διευκόλυνε τον Ιράν να παρακάμψει τις εναντίον του οικονομικές κυρώσεις κατά την περίοδο 2010-2015. Μεταξύ των συλληφθέντων για την υπόθεση συγκαταλέγεται και ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής τράπεζας Halkbank.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική λίρα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της.

Πηγή: thetoc.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα
-παραδείσων, Τουρκία, Ερντογάν,-paradeison, tourkia, erntogan