Πράσινη ψυχή και πλάνο, ερυθρόλευκη αργία του Δημοσίου

Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ μεγάλος για να πέσει αμαχητί. Καθαρά ποδοσφαιρικά, χωρίς τους μείον δύο που ήταν φορτωμένος στην εκκίνηση του πρωταθλήματος, βρίσκεται πάνω από τον Ολυμπιακό, διότι στο γήπεδο έχει μαζέψει 15 πόντους....
Παρά τα χίλια προβλήματα, παρά το γεγονός πως περνάει μια πολύ δύσκολη, σίγουρα τη δυσκολότερη στιγμή της ιστορίας του, στην έδρα του, εκεί που είναι ο κόσμος κοντά του, εκεί που είναι
το σπίτι του είναι πολύ δύσκολο να τον καταβάλλεις.

Δεν μπορείς αν δεν έχεις πλάνο και αν δεν έχεις τουλάχιστον ως αντίπαλος, τα ίδια ψυχικά αποθέματα. Ο Παναθηναϊκός από το πρώτο μέρος είχε ένα πλάνο και προσπάθησε να το υπηρετήσει, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που έτσι όπως κατέβηκε, τόσο από διάθεση ποδοσφαιριστών, όσο και από άποψη πλάνου.

Το «τριφύλλι» από την εκκίνηση του παιχνιδιού προσπάθησε να πιέσει από την πλευρά του Κούρτη περισσότερο, από εκεί που ο Βιγιαφάνες μαζί με τον Κουλιμπαλί προσπαθούσαν να πολιορκήσουν από το πρώτο λεπτό. Στο κέντρο παρά την σχετικά μέτρια μέρα του Σιλά, ο Οτζίτζα ήταν ακόμα χειρότερος. Από τη στιγμή που πάντοτε έπρεπε να υπάρχει κάποιος να φυλάει και τον Χίλιεμαρκ, χώρος για να περνάει από τον άξονα και να κερδίζει μέτρα ο Παναθηναϊκός υπήρχε πολύς στο πρώτο μέρος. Ο Φορτούνης ήταν πολύ κάτω για τα στάνταρ ενός τέτοιου ματς και απορώ πως ο Λεμονής, ενώ ξέρει πόση χημεία έχουν ο Καρίμ με τον Φορτούνη, επέλεξε σε ένα τέτοιο παιχνίδι, να ξεκινήσει με Εμενίκε.

Οι προϋποθέσεις για να πάρει τη νίκη ο Παναθηναϊκός υπήρχαν. Κι αφού ο Λεμονής δεν αποφάσισε να χτυπήσει το ματς, πριν δεχτεί το γκολ από τον αντίπαλο του και περίμενε να φτάσει μάλιστα το ματς κοντά στο 70’ για να βάλει μέσα τον Ανσαριφάρντ, μοιραία έχασε. Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικές φάσεις για το τι επικρατεί στην μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, λίγο πριν τη φάση του γκολ και στο γκολ.

Στη μία περίπτωση, τρία-τέσσερα λεπτά πριν το τέρμα των «πράσινων» θα παρατηρήσει κανείς τον Οτζίτζα να περπατάει (αν θυμάμαι καλά έχει πάρει την μπάλα ο Βιγιαφάνες πίσω από το κέντρο). Στη φάση του γκολ ο Λουντ κάνει κούρσα και ο Οτζίτζα δεν έχει καν το κουράγιο να τον σταματήσει με φάουλ, πριν παίξει το ένα-δύο με τον Μολίνς.

Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί τρεις φάσεις μέχρι το τέλος με τον Ιρανό μέσα, εκθέτει τον Λεμονή. Γιατί όταν έχεις περάσει από τέτοια διαδικασία και νικάς στα προηγούμενα ματς με τον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ με οριακό τρόπο, πρέπει κάποια στιγμή να προσπαθήσεις να παίξεις ποδόσφαιρο.

Ο Ολυμπιακός μέχρι να δεχτεί το γκολ, για να μην γράψω μέχρι το 65’-70’ έχει μπει για να κλέψει το ματς. Κι αυτό αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό που αναδεικνύει την ποιοτική κατάρρευση που υπάρχει στον πρωταθλητή ως ομάδα. Δεν υπήρξε κανένα σημείο στο πρώτο μέρος, που ο Ολυμπιακός να σου δώσει την εντύπωση πως θέλει να γίνει αφεντικό του ματς. Με δεδομένο το πρόβλημα που έχει μετά το 60’ αυτό του κόστισε. Ο Οτζίτζα ασφαλώς και έχει ευθύνη για το δημιουργικό «μπλακ-άουτ» του Ολυμπιακού σήμερα, αφού προτιμούσε να τσακώνεται με τον Κουρμπέλη.

Ο Βλαχοδήμος φυσικά έκανε δύο μεγάλες επεμβάσεις, γιατί στην 3η που μπλοκάρει αυτή την προσπάθεια του Εμενίκε, δεν μπορεί να λογιστεί ως επέμβαση. Ο Νιγηριανός τράκαρε με τον εαυτό του εκεί και συγκεκριμένα το ένα πόδι με το άλλο.

Ο Παναθηναϊκός είχε πολλούς σημαντικούς πρωταγωνιστές. Ο Μολίνς έχει δώσει τεράστιες μάχες και σαφώς είναι ανώτερος σε προσφορά από τον Εμενίκε, ο Λουντ έχει κάνει πολλή και αθόρυβη δουλειά. Ο Κουρμπέλης πέρα από τα χιλιόμετρα που έτρεξε έχει καταφέρει να βγάλει εκνευρίζοντας τον, τον Οφόε εκτός αγώνα, ενώ ο Χίλιεμαρκ φαίνεται πως αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τους «πράσινους».

Άξιζε ο Βιγιαφάνες αυτό το γκολ για την προσπάθεια του μέσα στο γήπεδο. Αν οι «πράσινοι» καταφέρουν να κάνουν μια εκτός έδρας νίκη, ειδικά στην Τρίπολη, τότε μιλάμε για ένα άλλο πρωτάθλημα. Έστω κι αν γνωρίζουμε πως τα οικονομικά δεδομένα είναι αυτή τη στιγμή κόντρα στο να υπάρξει μια σιγουριά και βέβαια στο να αποτρέψει αποχωρήσεις, ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να επιβιώνει με αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια απέναντι στον κόσμο και την φανέλα του.
Keywords
Τυχαία Θέματα