Πόσο κοινωνικά και ακίνδυνα είναι τα “Social Media”;



Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο οι φωνές εκείνων οι οποίοι ισχυρίζονται, ότι, «τα “social media” δημιουργούν παθητικούς, αντικοινωνικούς και νευρωτικούς ανθρώπους».Το αμερικανικό περιοδικό “The Atlantic”, είχε δημοσιεύσει το περασμένο καλοκαίρι ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Μήπως τα “Smartphones“ καταστρέφουν “ μια ολόκληρη γενιά», όπου μια ερευνήτρια του πανεπιστημίου του “San Diego“ παρουσίαζε τα αποτελέσματα μιας έρευνας για τις αλλαγές στις συμπεριφορές των νέων από
το 2012. Η έρευνα διαπίστωνε ποιοτικές αλλαγές τέτοιας μορφής, οι οποίες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπορεί και οι γενιές πριν το 2010 να είχαν μια διαφορετική άποψη για πολλά πράγματα από προηγούμενες γενιές, αλλά αυτό είναι ένα διαχρονικό σύμπτωμα της εξέλιξης των γενεών, καθ’ όλα φυσιολογικό. Το πρόβλημα με τις νέες γενιές εντοπίζεται στις κάτωθι συγκεκριμένες συμπεριφορές οι οποίες μόνο ανησυχία προκαλούν, όπως :«βγαίνουν ολοένα και σπανιότερα από το σπίτι, περνούν ολοένα και λιγότερο χρόνο με τις παρέες των φίλων τους, αφιερώνουν λιγότερες ημέρες και .......χρόνο για έρωτα, κακοκοιμούνται και αφιερώνουν λιγότερο χρόνο για ύπνο, αρχίζουν πολύ αργότερα με το να κερδίζουν χρήματα από εργασία, αδιαφορούν πολύ περισσότερο στο να κάνουν δίπλωμα οδήγησης, μένουν πολύ περισσότερο με τους γονείς τους, παίρνουν περισσότεροι νέοι αντικαταθλιπτικά και αυτοκτονούν πολύ περισσότεροι από προηγούμενες γενιές».
«Οι μοναδικές θετικές συμπεριφορές της νέας γενιάς», σύμφωνα πάντα με την έρευνα, είναι το γεγονός, ότι, «η νέα γενιά έχει λιγότερη ροπή σε παραβατικότητα και στην κατανάλωση αλκοόλ, «αλλά η γενικότερη εικόνα της αμερικανικής νεολαίας (και σίγουρα και της παγκόσμιας) είναι από σκούρα γκρι μέχρι θλιβερή. Εδώ μεγαλώνει μια γενιά καταθλιπτικών και φοβισμένων καναπεδάτων σπιτόγατων». Για τους ερευνητές του πανεπιστημίου του “San Diego” «μια είναι η αρχική αιτία όλων των προβλημάτων, τα “Smartphones“ και τα “SocialMedia“».Σύμφωνα πάντα με την έρευνα «δεν έχει σημασία τι ακριβώς κάνουν οι νέοι με τα “smartphones”, τα “tablets” ή τα “Laptops“. Στατιστικά, κάθε δεκαπέντε λεπτά μπροστά στην οθόνη τους καθιστά τους έφηβους πιο δυστυχισμένους. Κάθε δραστηριότητα μπροστά στην οθόνη συσχετίζεται με μια μικρότερη αίσθηση ευτυχίας και κάθε δραστηριότητα χωρίς οθόνη (λόγω ήδη της εξάρτησης) με ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα ευτυχίας». Δηλαδή ένας φαύλος κύκλοςΤο συμπέρασμα της έρευνας:«Δίχως καμία εξαίρεση, η Αμερική (και όχι μόνο) βρίσκεται στη χειρότερη κρίση ψυχικής υγείας (mental health crisis)εδώ και δεκαετίες». Με λίγα λόγια, το αυτοδιαφημιζόμενο Μέσο, που «θα συνέδεε, θα έφερνε πιο κοντά τους ανθρώπους και θα τους υπηρετούσε», κατάφερε το ακριβώς αντίθετο και δεν είναι μόνο αυτό. Τα Social Media και ιδιαίτερα το Twitter με τον περιορισμό των μηνυμάτων (μέχρι 280 χαρακτήρες) διαμορφώνει την επόμενη γενιά των λεξιπενών-αναλφάβητων νέων παγκοσμίως( Βλέπε Twitter: Η Δικτύωση των πτηνών; https://taxalia.blogspot.gr/2013/02/twitter_21.html)
Keywords
Τυχαία Θέματα