ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ



Δημότης Χανίων.
Τοπική Εφημερίδα «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» άρθρο σας 05-08-13 σχετικά με τη διαχείριση των επικινδύνων-καρκινογόνων υλικών κατεδαφίσεως του παλαιού Νοσοκομείου Χανίων.
Η ανευθυνότητα των Δημοτικά διοικούντων αυτή τη πόλη είναι καταστροφική.
Με την ανεξέλεγκτη κατεδάφιση του Νοσοκομείου και ιδιαίτερα με τη διαχείριση των τοξικών αμιαντούχωνυλικών και όχι μόνο, αποβλήτων, επιβεβαιώνεται για μία εισέτι φορά ο συντηρητικός αυτό ......χαρακτηρισμός «ανευθυνότητα»

Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στις δυσμενείς επιπτώσεις σε βάρος της υγείας εργαζομένων και περιοίκων,
αλλά και της δημόσιας υγείας γενικότερα. Το θέμα αυτό, μετά από δημοσίευση στην έγκριτη τοπική εφημερίδα «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» αποσπάσματος επιστολής διαμαρτυρίας κατοίκου της περιοχής, που σας έδωσε, (όπως αναφέρεται) το έναυσμα, ενεργοποιήσατε την επιστημονική κοινότητα και είστε άξιοι συγχαρητηρίων γι’ αυτό και η οποία με τη σειρά της, δια του διεθνώς αναγνωρισμένου στα θέματα περιβάλλοντος Δρ. Γυδαράκου ανέλυσε επιστημονικά πλέον τα σοβαρότατα προβλήματα στη δημόσια υγεία που προξενούν τα αμιαντούχα υλικά.
Άραγε η φωνή αγονίας των κατοίκων θα φτάσει μέχρι τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δρασούλα, για ν ανακόψει έστω και καθυστερημένα , το κατ εξακολούθηση καταστροφικό αυτό έργο ? Να διατάξει άμεσο ενδελεχή έλεγχο και «Απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».Οι καθ ύλη αρμόδιοι θεματοφύλακες, Περιβαλλοντολόγοι και λοιποί Εξωραϊστικοί-Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι , έχουνε πρόβλημα ακοής και όρασης ….Η ζημιά σε ανθρώπινο δυναμικό και το περιβάλλον έγινε και είναι ανεπανόρθωτη. Περιμένω, μαζί με τους συμπολίτες μου, ξεκάθαρες απαντήσεις από τους κυρίους του έργου ως μοναδικούς υπεύθυνους, μιας κι αυτοί, πέραν των άλλων, διαχειρίζονται τα εκατομμύρια ευρώ και όχι μόνο, των επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ που έλαβαν για το συγκεκριμένο έργο. Επειδή δεν είναι μόνο τα αμιαντούχα κατασκευαστικά υλικά και απόβλητα, τοξικά και καρκινογόνα, αλλά και στο βουνό αυτό από μπάζα στο χώρο του κατεδαφισθέντος Νοσοκομείου , περιέχονται επικίνδυνα υλικά, εξ ίσου τοξικά επικίνδυνα , προξενώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στην δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.Εκτός των άλλων, εάν η προσωρινή αποθήκευση των συσσωρευμένων μπαζών στον ίδιο χώρο συνεχιστή μέχρι τα πρωτοβρόχια , τα τοξικά δηλητήρια συμπαρασυρόμενα από τα νερά της βροχής, δια του δικτύου ομβρίων θα φτάσουν στο Κουνουκαπί , μολύνοντας στο πέρασμα τους χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον.
Η προγραμματισμένη, απ’ όσα διαδίδονται, μεταφορά και εναπόθεση των προαναφερομένων επικινδύνων υλικών σε παράνομες χωματερές - τελικούς αποδέκτες ή/και σε ορύγματα ανενεργών λατομείων (π.χ. εκείνο του Χωρδακίου, που καταφέρανε ν’ αποσπάσανε, πριν την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, μια ΕΑΠΟ , χωρίς εν τω μεταξύ κατά τη λειτουργία και πριν την έναρξη, να τηρηθεί κανένας από τους περιβαλλοντικούς όρους υποδοχής αδρανών που προβλέπονται, μήτε τηρείται ακόμα μέχρι και σήμερα, άρα λειτουργεί παράνομα και θα πρέπει άμεσα ν ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του, να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε βάθος τουλάχιστον 4 μέτρων και ν αποκατασταθεί το όρυγμα περιβαλλοντικά και στατικά)

Είθε να μην επιλέξουν κάποια ΧΑΔΑ– ρέμμα του Νομού μας, που στη κοίτη του κυλά το νερό των Λευκών Ορέων και καταλήγει στη λίμνη της Αγιάς !
Διαδίδεται επίσης από διαρροές , (μιας και δηλώνετε ότι θα απαντήσετε επίσημα στα ερωτήματα στο απώτερο…… κάποτε… ) ότι τελικά, όλα τα σύμμεικτα υλικά κατεδαφίσεως (μπάζα) επικίνδυνα και μη επικίνδυνα, ανακυκλώσιμα, στείρα αδρανή και σαθρά, όλα συλλήβδην θα τα θάψουνε στον ίδιο χώρο του κατεδαφισθέντος Νοσοκομείου, για να μπαζώσουν, όπως λέγετε, το ανισόπεδο της επιφάνειας, έτσι απλά και ανεύθυνα με τη πάγια τακτική που ακολουθείτε από την αρχή του έργου, δίχως να λογαριάζετε κανέναν και τίποτα, Αιδώς Αργίοι !
Τσουτσουρίζεται και κάτι καινούργιο, δηλαδή πως ζητήσατε από το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα από τον Δρ Γυδαράκο, να προβεί σε δειγματοληψία του όγκου των συμμείκτων υλικών κατεδαφίσεως, για την ύπαρξη επικινδύνων αποβλήτων… είναι δυνατόν ο Δόκτορας να δεχθεί τέτοιο πράγμα ? Στα μη διαχωρισμένα υλικά κατεδαφίσεως παλαιών κατασκευών, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 διαφορετικά είδη στερεών επικινδύνων υλικών, τα οποία χρήζουν άμεσα εντοπισμό, διαχωρισμό και ειδική διαχείριση . Όσο για τα επικίνδυνα αέρια (συσκευασίες υπό πίεση) έχουν φροντίσει να τις εξαφανίσουν από νωρίς. Το ότι υπήρχαν μεταξύ του εξοπλισμού της κτηριακής εγκατάστασης και επικίνδυνα αέρια (συσκευασίες υπό πίεση, πυροσβεστήρες halon οξυγόνου, ασετιλίνης, φρέον κλπ) Το ότι αποξηλώσανε παρανόμως τα αμιαντούχα υλικά και δεν «πέσανε μόνα τους» όπως ισχυρίζονται, είναι επίσης γεγονός αναμφισβήτητο. Μήπως και τα μονωτικά αμιαντόπανα και διαχωριστικά panels πέσανε με τον αέρα ? Η εταιρεία που επιλέξανε να συλλέξει και να μεταφέρει (όχι ν αποξηλώσει) , τα ήδη αποξηλωμένα αμιαντούχα κατασκευαστικά υλικά, τα παράλαβε στην αυλή του νοσοκομείου, μέσα σε ακατάλληλες σακούλες, τα ανα-συσκεύασε σε σάκους UN , όπως προβλέπεται και τα μετέφερε στη Θεσσαλονίκη για προώθηση στο εξωτερικό. Καμία άλλη υπηρεσία δεν προσέφερε η εξ υμών επιλεγείσα εταιρεία. Αλλά έστω και σ αυτή τη περίπτωση, Διερωτάται κανείς , αν 48 ώρες πριν τη συλλογή των σάκων με τα επικίνδυνα καρκινογόνα απόβλητα, ειδοποιήθηκαν οι αρχές όπως επιβάλλουν οι ανελαστική όροι των αδειών λειτουργίας συλλογής και μεταφοράς Ε.Α.ρητά αναφέρει. Το παραμύθι λοιπόν πως πέσανε από μόνα τους είναι τουλάχιστον ατυχές Η πραγματικότητα είναι πως τα αποξηλώσανε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, στη συνέχεια μετά από μήνες και κατόπιν τις επί μακρόν προειδοποίησεων και ενημερώσεως από φορέα Χανιώτικης εταιρείας, δεν τον ακούσανε, τον παρακάμψανε και με τη ξενοφιλία που τους διακρίνει, βρήκανε ‘άλλη εκ Θεσ/νίκης προερχόμενη εταιρεία, την πληρώσανε με χρήματα των Χανιωτών, συνέλλεξε μέρος επικινδύνων υλικών που της παρουσιάσανε (περίπου 900 kg μονωτικά και άλλα 1.800 kg από τα ήδη, επίσης παρανόμως αποξηλωθέντα φύλλα αμιαντοτσιμέντου (ελληνίτ), «τραβήξανε» και μερικές πόζες τους εργάτες που με φόρμες εργασίας που απλώς σακιάζανε, ότι σακιάζανε, στην αυλή του νοσοκομείου, και μας πείσανε πως έγινε ορθολογική διαχείριση όλων των επικινδύνων κατασκευαστικών υλικών και αποβλήτων του τεράστιου αυτού κτηριακού συγκροτήματος. Έτσι νομίζουνε, το μόνο που απομένει είναι να μας μοιράσουνε και καθρεφτάκια…
Αναφορικά με τη δειγματοληψία εκ των ήδη συσσωρευμένων μπαζών, που προγραμματίζουν,Από πού και πώς θα βρεθεί άκρη ? Πως π.χ. θα ξεθαφτούνε οι ήδη πετρωμένες με τόνους με μπάζα δεξαμενές υγρών καυσίμων κλπ, για δειγματοληψία καταλοίπων που σίγουρα περιέχουν μεταξύ των άλλων και κατάλοιπα με PCB’s ? Ο Δρ. Γυδαράκος τα γνωρίζει όλα αυτά, κι αν δεχθεί να εμπλακεί σε περιπέτειες, κατόπιν εορτής δειγματοληψίες, θα απογοητέψει τον γράφοντα και όλους όσους γνωρίζουν το αντικείμενο ορθολογικής διαχείρισης περιβάλλοντος.
Η δειγματοληψία πρακτικά και για να είναι αντιπροσωπευτική και περιβαλλοντικά αποδεκτή, θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να πραγματοποιηθεί ως εξής:
Το σύνολο των ήδη σωριασμένων μπαζών να μεταφερθεί σε αδιοδοτημένο χώρο υποδοχής και διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και κατεδαφίσεως (ΑΕΚΚ) Το κάθε φορτίο ξεχωριστά θα εκφορτώνεται σε προκαθορισμένο καθαρό χώρο της πλατείας της εγκαταστάσεως, για πρώτο οπτικό έλεγχο σύμφωνα με τους ορισμούς του Ε.Ο.ΑΝΟ έλεγχος-δειγματοληψία θα να γίνεται από τον υπεύθυνο της εγκατάστασης και θα εποπτεύεται από υπάλληλο του Περιβάλλοντος, θα ενημερώνονται αυθημερόν οι υπηρεσίες για τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια θα γίνεται διαχωρισμός των επικινδύνων υλικών από τα μη επικίνδυνα, και των ανακυκλώσιμων από τα στείρα αδρανή τα οποία τέλος θα επιστρέφουν όπου έχει προγραμματιστεί για εναπόθεση, επίχωση ή/και πλήρωση του ορύγματος.
Προσωπικά θα παρακαλούσα το κληθέντα Δόκτορα ν ‘αρνηθεί τον εκ περισσού αυτόν κατόπιν εορτής έλεγχο, διότι πολύ καλά γνωρίζει πως περισσότερα των 20 διαφορετικών ειδών και επικινδυνότητας υλικά κατεδαφίσεως και αποβλήτων, εμπεριέχονται στο σωρό των συμμείκτων μπαζών.Όπως πολύ καλά επίσης γνωρίζει πως αυτός ο έλεγχος θα έπρεπε να έχει γίνει από τις αρμόδιες αρχές πολύ πριν ο, άνευ περιβαλλοντικής συνείδησης Δήμαρχος δώσει εντολή με χουντικό τρόπο να μπούνε οι μπουλντόζες. Ξέρετε επίσης πως η κατεδάφιση αρχίζει μετά τη χορήγηση (αν χορηγούνταν) όλων των απαιτουμένων αδειών από τις διαφορετικές υπηρεσίες, με βασικότερη εκείνη της Επιθεώρησης Εργασίας. Παράκληση προς τον κ. Γυδαράκο, αντί να προβαίνει σε, κατόπιν εορτής ελέγχους, να ενημερώνει τον κόσμο, όπως τον έχουμε συνηθίζει να πράττει, για την επικινδυνότητα της κακοδιαχείρισης των επικινδύνων αποβλήτων, για το καλό των συμπολιτών του/μας και του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας παράλληλα στο έργο του, εις τον Άρειο Πάγο Αντιεισαγγελέα κ. Δημήτρη Δασούλα, να βάλει τέρμα στη παραβατικότητα και με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται,(βλέπε συν. Εγκύκλιο) να συλληφθούν «εν τω πράττεστε»
Απάντηση λοιπόν, αξιότιμοι κ. κ. Αντιάρχοντες (Αντιδήμαρχοι) περιμένω, για τα πολλαπλά, σοβαρότατα προβλήματα, που συνειδητά δημιουργήσατε στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, συνεχίζοντες ανενόχλητοι αιτούμενοι πίστωση χρόνου, προκειμένου να σκαρώσετε κάποια απάντηση, προφανώς.
Γιατί άραγε χρειάζεστε βδομάδες για να απαντήσετε ?
Όταν κάποιος δεν παρανομεί, στοιχεία και ξεκάθαρες απαντήσεις που του ζητούνται, διατίθενται αυθημερόν !
Περαστικά στον, κατά τ’ άλλα, συμπαθέστατο Δήμαρχο σας, θα του έλεγα, μιας και η αρχαιότητα μας γειτονεύει, να πάρει αυτό-άδεια ξεκούρασης δίχως επιστροφή, ας πούμε σαν αυτή της διαθεσιμότητας-κινητικότητας, που είναι και επίκαιρη…
Ευχαριστώ , επανερχόμενος. Δημότης Χανίων.
========================================================================Παρατίθεται ο Ευρωπαϊκός Κατάλογος Επικινδύνων (*) Αποβλήτων (ΕΚΑ). Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μελέτες και οδηγίες της ΕΚ, στα σύμμεικτα υλικά κατεδαφίσεων (ΜΠΑΖΙΑ) περιέχονται τουλάχιστον όλα τα αναφερόμενα στον παρακάτω κατάλογο με τους αντίστοιχους κωδικούς επικίνδυνα απόβλητα, κατά συνέπεια έχετε ήδη θαμμένα στην αυλή του, πάλε ποτέ νοσοκομείου, το 90% των αναφερομένων σ αυτόν είδη, όσο για τις ποσότητες και αυτές θα τις βρούνε οι της ΕΥΕΠΕ Επιθεωρητές, να είστε βέβαιοι γι’ αυτό.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Β-383/2006 (Απόσπασμα Ευρωπαϊκού Καταλόγου Επικινδύνων (*) Αποβλήτων (ΕΚΑ) - ΚΥΑ 13588/725/2006)
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΠΟ ΕΚΣΚΑΦΕΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ- (Και εν προκειμένω από τη κατεδάφιση του παλιού Νοσοκομείου Χανίων ).

Κωδικός π ε ρ ι γ ρ α φ ή α π ο β λ ή τ ο υ
17 01 06* μείγματα ή επιμέρους συστατικά από σκυρόδεμα, τούβλα, πλακίδια και κεραμικά που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες
17 02 04* γυαλί, πλαστικό και ξύλο που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες ή έχουν μολυνθεί από αυτές
17 03 01* μείγματα ορυκτής ασφάλτου που περιέχουν λιθανθρακόπισσα
17 03 03* λιθανθρακόπισσα και προϊόντα πίσσας
17 04 09* απόβλητα μετάλλων μολυσμένα από επικίνδυνες ουσίες
17 04 10* καλώδια που περιέχουν πετρέλαιο, λιθανθρακόπισσα και άλλες επικίνδυνες ουσίες
17 05 03* χώματα και πέτρες που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες
17 05 05* μπάζα εκσκαφών που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες
17 06 01* μονωτικά υλικά που περιέχουν αμίαντο
17 06 03* άλλα μονωτικά υλικά που αποτελούνται από επικίνδυνες ουσίες ή τις περιέχουν
17 06 05* υλικά δομικών κατασκευών που περιέχουν αμίαντο
17 08 01* υλικά δομικών κατασκευών με βάση τον γύψο μολυσμένα από επικίνδυνες ουσίες
17 09 01* απόβλητα δομικών κατασκευών και κατεδαφίσεων που περιέχουν υδράργυρο
17 09 02* απόβλητα δομικών κατασκευών και κατεδαφίσεων που περιέχουν PCB (π.χ. στεγανωτικά υλικά που περιέχουν PCB, δάπεδα με βάση ρητίνες που περιέχουν PCB, μονάδες στεγανοποιημένης υαλόφραξης που περιέχουν PCB, πυκνωτές που περιέχουν PCΒ
17 09 03* άλλα απόβλητα δομικών κατασκευών και κατεδαφίσεων (περιλαμβανομένων μειγμάτων)
Άλλα Απόβλητα από κατεδαφίσεις ειδικών κτηριακών εγκαταστάσεων (π.χ. Νοσοκομεία)
20 01 13* διαλύτες
20 01 14* οξέα
20 01 15* αλκαλικά απόβλητα
20 01 17* φωτογραφικά χημικά, εμφανισιακά υγρά ακτινογραφιών
20 01 19* ζιζανιοκτόνα
20 01 21* σωλήνες φθορισμού και άλλα απόβλητα περιέχοντα υδράργυρο
20 01 23* απορριπτόμενος εξοπλισμός που περιέχει χλωροφθοράνθρακες
20 01 26* έλαια και λίπη
20 01 27* χρώματα, μελάνες, κόλλες και ρητίνες που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες
20 01 29* απορρυπαντικά που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες
20 01 31* κυτταροτοξικές και κυτταροστατικές φαρμακευτικές ουσίες
20 01 33* μπαταρίες και συσσωρευτές.
18 01 03* απόβλητα των οποίων η συλλογή και Διάθεση υπόκεινται σε ειδικές απαιτήσεις σε σχέση με την πρόληψη μόλυνσης
18 01 06* χημικές ουσίες (από την περιγεννητική φροντίδα, τη διάγνωση, τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών σε ανθρώπους) που αποτελούνται από ή περιέχουν επικίνδυνες ουσίες
18 01 08* κυτταροτοξικές και κυταροστατικές φαρμακευτικές ουσίες
18 01 10* αμάλγαμα οδοντιατρικής
18 02 02* απόβλητα των οποίων η συλλογή και διάθεση υπόκεινται σε ειδικές απαιτήσεις σε σχέση με την πρόληψη μόλυνσης
18 02 05* χημικές ουσίες (από την έρευνα, διάγνωση, θεραπεία ή πρόληψη των ασθενειών που Εμφανίζονται σε ζώα) που αποτελούνται από ή περιέχουν επικίνδυνες ουσίες
16 01 07* φίλτρα λαδιού
16 01 08* κατασκευαστικά στοιχεία που περιέχουν υδράργυρο
16 01 14* αντιψυκτικά υγρά που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες
16 02 09* μετασχηματιστές και πυκνωτές που περιέχουν PCB
16 02 10* απορριπτόμενος εξοπλισμός που περιέχει PCB ή έχει μολυνθεί από παρόμοιες ουσίες
16 02 11* απορριπτόμενος εξοπλισμός που περιέχει χλωροφθοράνθρακες HCFC, HFC
16 02 12* απορριπτόμενος εξοπλισμός που περιέχει ελεύθερο αμίαντο
16 02 13* απορριπτόμενος εξοπλισμός που περιέχει επικίνδυνα συστατικά στοιχεία
16 02 15* επικίνδυνα συστατικά στοιχεία που έχουν αφαιρεθεί από απορριπτόμενο εξοπλισμό(Επικίνδυνα κατασκευαστικά στοιχεία από ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό μπορεί να περιλαμβάνουν συσσωρευτές και μπαταρίες που αναφέρονται στο σημείο 16 06 και τα οποία επισημαίνονται ως επικίνδυνα: διακόπτες υδραργύρου, γυαλί από καθοδικούς σωλήνες και άλλες μορφές ενεργοποιημένης υάλου κ.λπ
15 01 10* συσκευασίες που περιέχουν κατάλοιπα επικινδύνων ουσιών ή έχουν μολυνθεί από αυτές
15 01 11* μεταλλική συσκευασία που περιέχει επικίνδυνη μήτρα στερεού πορώδους υλικού (π.χ αμιάντου), περιλαμβανομένων των κενών δοχείων υπό πίεση (π.χ. φιάλες οξυγόνου, φρέον, κλπ)
15 02 02* απορροφητικά υλικά, υλικά φίλτρων (περιλαμβανομένων των φίλτρων ελαίου που δεν προδιαγράφονται άλλως), υφάσματα σκουπίσματος, προστατευτικός ρουχισμός που έχουν μολυνθεί από επικίνδυνες ουσίες
09 01 03* διαλύματα εμφανιστηρίου με βάση διαλύτες
09 01 04* διαλύματα σταθεροποιητή
09 01 05* διαλύματα ξεπλύματος και διαλύματα ξεπλύματος σταθεροποιητή
09 01 06* απόβλητα που περιέχουν άργυρο από επιτόπου επεξεργασία φωτογραφικών αποβλήτων
09 01 13* υδατικά υγρά απόβλητα από την επιτόπου ανάκτηση αργύρου
Λόγω της παλαιότητος και ιδιαιτερότητος του συγκριμένου κτηριακού συγκροτήματος, του Νοσοκομείου, ενδεχομένως στα μπάζα εκ της κατεδαφίσεως, να περιέχονται ακόμα, μερικές δεκάδες άλλα είδη, επικίνδυνα και μολυσματικά απόβλητα και υλικά… τις οίδε ? Αφού όλα είναι θαμμένα κάτω από τόνους μπάζα !==============================================================Αντί επίλογου :
Α.) Συνελήφθη 48χρονος Διευθύνων Σύμβουλος Γενικής Κλινικής για παράνομη διάθεση και διαχείριση επικίνδυνωνιατρικών αποβλήτων.Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση του Νόμου «περί ποινικής προστασίας του περιβάλλοντος» και της Κ.Υ.Α «Μέτρα και όροι για τη Διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών μονάδων». (δηλαδή ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ)Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.Πηγή: enikos.gr – 09-07-2013Β.) Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: Αυτόφωρο για τα περιβαλλοντικά εγκλήματαΜε τρεις εγκυκλίους, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρης Δασούλας ζητάει από τους συναδέλφους του όλης της χώρας την πάταξη των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Με τρεις εγκυκλίους, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας - ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος - ζητάει από τους συναδέλφους του όλης της χώρας την πάταξη των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Επίσης, σημειώνει ότι πρέπει οι κατά τόπους εισαγγελείς να παραγγείλουν στους αρμοδίους πυροσβεστικούς υπαλλήλους να εντείνουν τους ελέγχους τους, προς αποφυγή πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές, όπως και στις χωματερές.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του περιβαλλοντικού εγκλήματος, που συνεχώς επιδεινώνεται.
Ειδικότερα, ο κ. Δασούλαςστην πρώτη εγκύκλιό του επισημαίνει ότι με το Σύνταγμα (άρθρο 24) θεσπίζεται «η θεμελιώδης αρχή της προλήψεως της βλάβης του φυσικού περιβάλλοντος, χάριν της οικολογικής ισορροπίας και της διατηρήσεως αυτού και των φυσικών πόρων, προς όφελος όχι μόνον της παρούσας γενεάς αλλά και των επομένων», ενώ η νομοθεσία μας προβλέπει ποινικές κυρώσεις σε βάρος των δραστών περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Παράλληλα, προσθέτει ο εισαγγελικός λειτουργός, η νομοθεσία στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, των ακτών, της θάλασσας, των λιμνών, των ποταμών, κ.λπ.

Από το πλέγμα όλων αυτών των νομοθετικών διατάξεων, υπογραμμίζει ο κ. Δασούλας,«αναδεικνύεται ανάγλυφα»:
1) Η επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του περιβαλλοντικού εγκλήματος, που συνεχώς επιδεινώνεται, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής και στην οικονομία, 2) η βούληση του κοινοτικού και εθνικού νομοθέτη για θέσπιση και εφαρμογή αποτρεπτικών, αποτελεσματικών και αναλογικών κυρώσεων που θα διασφαλίζουν πιο αποτελεσματικά την περιβαλλοντική προστασία και 3) το ότι οι ποινικές κυρώσεις για τα περιβαλλοντικά αδικήματα είναι οι πλέον αποτρεπτικές, στην προσπάθεια καταπολέμησης της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Κατόπιν αυτών, τονίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και λόγω του ότι «κατά τη θερινή περίοδο, εξαιτίας των επικρατουσών συνθηκών και της αυξημένης τουριστικής κινήσεως, παρατηρείται έξαρση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, ιδίως δε με την ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη, απόρριψη και διαχείριση των αποβλήτων, λυμάτων και απορριμμάτων,ανακύπτει πρόδηλη η ανάγκη, λόγω ιδιαίτερης σοβαρότητας του θέματος, για συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση των εισαγγελικών λειτουργών καθώς και των επιφορτισμένων με την πρόληψη, την αποτροπή και τη βεβαίωση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων γενικών και ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων».
Και όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, συνεχίζει ο κ. Δασούλας, «θα πρέπει, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου εγκλήματος, οι παραβάτες αυτών να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών για τα περαιτέρω και σε κάθε άλλη περίπτωση οι σχετικές υποθέσεις να εκδικάζονται κατ' απόλυτη προτεραιότητα».

(Δημοσίευση: 05/06/2013 - 20:53Τελευταία ενημέρωση: 05/06/2013 - 20)========================================================================
ΚΥΡΩΣΕΙΣΚάθε διαχειριστής Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), ή άλλος οικονομικός παράγοντας ή επιχείρηση ,που ασκεί δραστηριότητα κατά παράβαση της ΚΥΑ 36259/1757/Ε103 υφίσταται τις κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 20 του Ν2939/01,όπως τροποποιήθηκε από τον Ν 3854/2010 και το Ν 4042/12 (φυλάκιση ενός έτους και χρηματική ποινή 3.000έως 60.000€) καθώς και τις πολλαπλάσιες, απ όσα γνωρίζω κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες ειδικότερες διατάξεις.Ευχαριστώ για το πολύτιμο χρόνο σας. Δημότης Χανίων
Keywords
εγκληματα, εγκληματα, χανιωτικα νεα, συγκεκριμένο, συλλήβδην, εταιρεία, θεσσαλονικη, ρητά, εκα, κυα, πετρελαιο, ηλεκτρικος, συλληψεις, αθηνα, enikos, συνταγμα, βεβαίωση, υφίσταται, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, θερινη ωρα, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, enikos.gr, ρητά, το θεμα, αδεια, γνωμη, θεμα, ξυλο, οικονομια, πιεση, υγεια, υλη, υφασματα, χρωματα, αρθρο, αιδως, απλα, βεβαίωση, γεγονος, γινει, γινεται, γυψο, γυαλι, δαπεδα, δεδομενο, δεξαμενες, δωσει, δυναμικο, εγινε, εγρηγορση, ευρω, ενημερωση, επρεπε, ερευνα, εταιρεία, ετσι απλα, εναυσμα, εφημεριδα, ζημια, ζωης, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, ζητουνται, υφίσταται, η φωνη, υγρα, κυα, λειτουργια, μηνες, μητρα, μπαταριες, μονα, νερο, ξερετε, φιλτρα, ουσιες, οφελος, περιβαλλον, πηγη, ποιοτητα, προβληματα, σαθρα, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συλλογοι, συλλήβδην, σωληνες, τουβλα, φυλλα, φιαλες, φωνη, φορα, χημικα, χωματα, ωρες, αυλη, δημητρης, δημοτικα, εφαρμογη, ειδη, εξοπλισμος, ιδιαιτερα, ποζες, σωρο, θεματα, υγειας, υλικα, βουνο, χωματερες
Τυχαία Θέματα