Πάνω από 2.000 άτομα συνελήφθησαν στην Τουρκία σε μια εβδομάδα

Την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από 2.000 ανθρώπους συνέλαβαν οι τουρκικές αρχές με την υποψήφια ότι είχαν επαφές με «εξτρεμιστές», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα.

Σχεδόν οι μισοί απ’ τους συλληφθέντες κατηγορούνται ότι είχαν διασυνδέσεις με το PKK...
, περίπου 1.000 ότι είναι μέλη του δικτύου του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοι 70 ότι σχετίζονται
με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», ενώ 28 ότι ανήκουν σε «αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκίασυνελήφθησαν πάνω από 40.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από 100.000 αποτάχθηκαν απ’ τις ένοπλες δυνάμεις ή απολύθηκαν απ’ το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Από το κύμα διώξεων δεν γλίτωσε ούτε η επιστημονική κοινότητα: πάνω από 100 επιστήμονες έχασαν τις θέσεις τους.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον Γκιουλέν ενορχηστρωτή της απόπειρας ανατροπής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών Μπρούνο Καλ δήλωσε στο Spiegel ότι δεν πείστηκε απ’ τις αιτιάσεις της Άγκυρας. Τα σχόλιά του προκάλεσαν οργή στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία κατηγόρησε το Βερολίνο ότι υποστήριξε το πραξικόπημα κι ότι προστατεύει τους γκιουλενιστές γιατί είναι χρήσιμο όργανο κατά της Τουρκίας.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι διώξεις εναντίον χιλιάδων Κούρδων πολιτικών στην Τουρκία εμποδίζουν την προεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης κατά της εισαγωγής του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης που θα καταστήσει «ισόβιο σουλτάνο» τον Ερντογάν.
Keywords
Τυχαία Θέματα