(Ου)κρανική κρίση στη Χρυσή Αυγή

Η κρίση στην Ουκρανία προκαλεί... «τρικυμία εν κρανίω» στη Χρυσή Αυγή, αποκαλύπτοντας τον άκρατο καιροσκοπισμό του ναζιστικού κόμματος.
Σε μια προσπάθεια να αποτινάξουν από πάνω τους την ταμπέλα των νεοναζί και την ιδεολογική σύνδεσή τους με τους Ουκρανούς ομοϊδεάτες τους, τα στελέχη του ελληνικού ναζιστικού μορφώματος τις τελευταίες ημέρες «τείνουν χείρα φιλίας» στον...
Βλαντιμίρ Πούτιν!
Είτε με συνεντεύξεις σε ρωσικά κανάλια, όπως αυτή που έδωσε την Καθαρή Δευτέρα
ο Παναγιώταρος στο Russia Today εκθειάζοντας την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς, είτε με βαθυστόχαστες γεωπολιτικές και οικονομικές «αναλύσεις» σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα, που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, επιχειρείται μια προσπάθεια να τονιστούν τα φιλορωσικά αισθήματα της οργάνωσης.
Το μόνο που καταφέρνουν βεβαίως είναι να γελοιοποιούνται, αφού μέσα από τις αναρτήσεις τους τα δύο τελευταία χρόνια στην επίσημη ιστοσελίδα της Χ.Α. άλλοτε τάσσονταν υπέρ της φιλορωσικής ουκρανικής κυβέρνησης και άλλοτε υπέρ των «αδελφών εθνικιστών Ουκρανών», τους οποίους σήμερα κατηγορούν ως... νεοναζί!
Λίγες ημέρες μετά τις δολοφονίες του Γιώργου Φουντούλη και του Μανώλη Καπελώνη στο Νέο Ηράκλειο, η Χρυσή Αυγή ευχαριστούσε δημοσίως τους Ουκρανούς «εθνικιστές» του ακροδεξιού κόμματος και τους ομοϊδεάτες τους ακροδεξιούς οπαδούς της Δυναμό Κιέβου για τα «μηνύματα συμπαράστασης», τονίζοντας μάλιστα ότι:
«Η μοίρα των Εθνικιστών είναι κοινή, η σπίθα έχει ανάψει και σε λίγο θα κατακλύσει ολόκληρη την Ευρώπη» (http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/sunechizetai-to-paneurwpaiko-kuma-sumparastashs-pros-thn-chrush-augh-fwtore#ixzz2v6TZE87I).
Για του λόγου το αληθές, το «Ποντίκι» δημοσιεύει τις δύο σχετικές φωτογραφίες, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής στις 3 Δεκεμβρίου 2013.
Στην πρώτη, οι ακροδεξιοί οπαδοί της Δυναμό Κιέβου έχουν αναρτήσει πανό όπου σε άπταιστα ελληνικά γράφουν «Γιώργος - Μανώλης, Έλληνες ήρωες - αθάνατοι».
Στη δεύτερη μέλη του νεοναζιστικού μορφώματος Pravysector (Δεξιός Τομέας) κρατούν πανό με τις φωτογραφίες των δύο νεκρών χρυσαυγιτών, ενώ στο μέσο της φωτογραφίας ένας εκ των συγκεντρωμένων κρατά σημαία με το έμβλημα της Χρυσής Αυγής.
Ο Ηλίας Παναγιώταρος, πάντως, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, μάλλον... ξέχασε να αναφέρει τα παραπάνω «μηνύματα συμπαράστασης των Ουκρανών αδελφών».
«Η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμιά σχέση με ακροδεξιούς Ουκρανούς, φασίστες, ναζιστές ή όπως αλλιώς τους λέτε. Γιατί βλέπουμε πως έχουν πολύ καλή επαφή με την Αμερικανοεβραϊκή Κοινότητα» είπε ο... ξεχασιάρης Παναγιώταρος.

Καιροσκόποι
Φυσικά ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής μόνο από ασθενή μνήμη δεν πάσχει. Αντίθετα, εντελώς καιροσκοπικά, τάσσεται υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης, ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα της Χ.Α.
Η αντιαμερικανική ρητορική και το ρατσιστικό παραλήρημα εναντίον των Εβραίων, που χαρακτηρίζει τους Έλληνες νεοναζί, εκφράζεται μέσω επαίνων για τη «Μεγάλη Ρωσία του Πούτιν» και την προσπάθειά της να προαχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα η οργάνωση, αντί να παραθέτει μια σαφή θέση σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, προτιμά να αναπαράγει, ως νέα, παλαιότερα κείμενα (όπως αυτό που δημοσιεύτηκε στις 20 Αυγούστου 2013) και τότε αναφερόταν στον «Διακαή πόθο της Ρωσίας για έξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο και τις θέσεις της Χρυσής Αυγής».
Μεγάλο τμήμα εκείνου του κειμένου αναπαράχθηκε λέξη - λέξη μόλις την περασμένη Τετάρτη, στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης, προβαλλόμενη μάλιστα σαν βαθυστόχαστη ανάλυση, με τίτλο «Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτές».
Τέλος, στη Χρυσή Αυγή θα πρέπει να αποφασίσουν αν οι ομογενείς της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία κινδυνεύουν ή όχι από την επικράτηση των ακροδεξιών νεοναζί.
Μόλις στις 27.2.14 και αφού από μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ είχαν δημοσιευθεί «καταγγελίες» σχετικά με επιθέσεις Ουκρανών νεοναζί σε βάρος Ελλήνων κατοίκων του Κιέβου, η Χρυσή Αυγή μεμφόταν τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή της: «Η άθλια ελλαδική ηγεσία με επικεφαλής τον Βενιζέλο δεν λέει λέξη για τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία στην Ουκρανία και εκδηλώνεται ήδη με βίαια επεισόδια εις βάρος συμπατριωτών μας».
Ακριβώς μια εβδομάδα μετά (3 Μαρτίου) η νεοναζιστική οργάνωση «αποκάλυπτε τα ψέματα» των δημοσιογράφων.
«Οι ομογενείς της Ουκρανίας καταγγέλλουν τα ψέματα των ΜΜΕ: ανυπόστατες οι φήμες για επιθέσεις εις βάρος Ελλήνων... Ενωμένοι και προσηλωμένοι στην ενότητα της Ουκρανίας δηλώνουν οι περίπου 100.000 Έλληνες που ζουν στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι οποιαδήποτε αναφορά για επιθέσεις σε βάρος του ελληνισμού είναι ‘‘κακόβουλη’’, ‘‘ανυπόστατη’’ και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», υποστήριζε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης, προκαλώντας σύγχυση ακόμα και στους φανατικότερους των υποστηρικτών της
Keywords
Τυχαία Θέματα