«Νικολά, δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσουμε»

Μπορεί ο Νικολά Σαρκοζί μπορεί να επιμένει στην παλαιά εκείνη ρήση «η κάλπη είναι έγκυος και ποτέ δεν ξέρεις τι θα βγάλει», δηλώσεις όμως κοντινών του προσώπων που διέρρευσαν στον Τύπο δείχνουν πως το αποτέλεσμα είναι μάλλον αναπόφευκτο...

«Να σας υπενθυμίσω ότι δεν υπήρξε ούτε μία εκλογική διαδικασία στη Γαλλία χωρίς εκπλήξεις», δήλωσε χθες, ο Γάλλος Πρόεδρος κάνοντας έκκληση στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν εκείνον, αφού
«η ψήφος στη Μαρίν Λεπέν εξυπηρετεί τον Φρανσουά Ολάντ»....
Ωστόσο, 48 ώρες πριν ανοίξουν οι γαλλικές κάλπες, φωτιά στην προεκλογική εκστρατεία βάζει δημοσίευμα της εφημερίδα ς «Canard Enchaîné», σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός του Σαρκοζί, Φρανσουά Φιγιόν, θεωρεί αναπόφευκτη την ήττα.

«Δεν υπάρχει σωτηρία. Η στρατηγική της εκστρατείας με βάση σκληρά δεξιά θέματα ήταν σοβαρό λάθος» φέρεται να δήλωσε κατ' ιδίαν ενώ και ο κεντροδε ξιός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν φέρεται να δήλωσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσουμε».

Το ενδιαφέρον είναι ότι τη θέση του Σαρκοζί ασπάζεται και το φαβορί των εκλογών, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φροντίζει να υπενθυμίζει με κάθε τρόπο στους ψηφοφόρους πως τίποτα δεν έχει κριθεί. Αυτή όμως τη στρατηγική, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών δεν την διεκδικεί λόγω φόβου προς τον αντίπαλό του αλλά κυρίως προς την αποχή, τα ποσοστά της οποίας είναι ανησυχητικά υψηλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Για μία ακόμη φορά χθες ο άνθρωπος που υπό σχεται να γίνει «ένας νορμάλ πρόεδρος» κάλεσε τους ψηφοφόρους του να προσέλθουν την Κυριακή μαζικά στις κάλπες, προειδοποιώντας ότι η αποχή βοήθησε πριν από 10 χρόνια την Ακροδεξιά να αποκλείσει την Αριστερά από τον δεύτερο γύρο.

«Τίποτα δεν είναι βέβαιο και κανείς δεν μπορεί να πει ποια θα είναι η τελική κατάταξη και τα ποσοστά», δήλωσε ο Ολάντ, εκφράζοντας τον φόβο ότι οι θετικές γι' αυτόν προβλέψεις από τους δημοσκόπους θα καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με αποτέλεσμα να μείνουν την Κυριακή στα σπίτια τους – όπως είχε συμβεί στις 21 Απριλίου 2002, όταν η αποχή είχε φθάσει στο ποσοστό-ρεκόρ για προεδρικές εκλογές (έως σήμερα) του 28,4%.

Υπενθυμίζεται ότι το 2002, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον τότε Σοσιαλιστή υποψήφιο Λιονέλ Ζοσπέν στη δε ύτερη θέση, πίσω από τον συντηρητικό Ζακ Σιράκ, αλλά μπροστά κατά τέσσερις-πέντε μονάδες από τον τότε ακροδεξιό υποψήφιο Ζαν-Μαρί Λεπέν. Και όμως στον πρώτο γύρο ο Λεπέν βγήκε δεύτερος, προκαλώντας στους Σοσιαλιστές ένα τραύμα, το οποίο τους στοιχειώνει δέκα χρόνια μετά.

Ωστόσο το μεγάλο ζήτημα που έχει ανακύψει είναι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, με τη γαλλική Εισαγγελία να απειλεί με διώξεις όποιον δημοσιοποιήσει αποτελέσματα, κατά παράβαση του εκλογικού νόμου, πριν από τις 8 μ.μ., συμπεριλαμβανομένων των χρηστών του facebook και του twitter.

Ο Σαρκοζί σε μια προσπάθεια να δείξει φιλελεύθερος και ανοιχτός δήλωσε πως «δεν θα σοκαριζόταν» από μια τέτοια πρώιμη δημοσιοποίηση και έκανε έκκληση «να μην ξανασ
Keywords
Τυχαία Θέματα