Η τελευταία ελπίδα...

Γράφει ο Κώστας Στούπας
Πριν ένα χρόνο ακριβώς, όταν πήγαινε κάποιος στο ΑΤΜ της τράπεζας στη γειτονιά του να τραβήξει χρήματα για τα τρέχοντα έξοδα, τραβούσε κάτι παραπάνω για παν ενδεχόμενο, αγωνιώντας αν και την επόμενη φορά θα βρει το αυτόματο μηχάνημα πλήρες της συγκολλητικής ουσίας της τραπεζικής πίστης, της απαραίτητης για την στοιχειώδη κοινωνική εμπιστοσύνη που......... εξασφαλίζουν οι απρόσκοπτες συναλλαγές.
Παρ’ όλα αυτά τα κύτταρα της λογικής
και της ψυχραιμίας αυτής της κοινωνίας κατάφεραν να μην επιτρέψουν στα αυθορμήτως ή δολίως, τα δικαίως ή αδίκως αγανακτισμένα, να επιβάλουν τους ρυθμούς και τις κατευθύνσεις του χάους.
Τα πράγματα σήμερα είναι σαφώς καλύτερα. Το «κόμμα» της κοινής λογικής, αν και με φτωχή πολιτική εκπροσώπηση από τα υλικά του συστήματος της κοινωνικής και οικονομικής μας χρεοκοπίας, φαίνεται πως κατάφερε να επιβάλλει ένα σημείο ισορροπίας στις εξελίξεις.
Αποφύγαμε τα χειρότερα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε εξασφαλίσει τα καλύτερα. Όπως όταν εξήλθαμε της τουρκοκρατίας, η χώρα χρειάζεται ένα νέο διοικητικό μηχανισμό, πλέγμα νόμων που δεν αντιφάσκουν και αλληλοαναιρούνται, ένα πολιτικό νέο προσωπικό που θα υλοποιήσει αυτό το μετασχηματισμό από τα απομεινάρια της οθωμανικής και κοτζαμπασικής διοίκησης στην κατεύθυνση της χορείας των κρατών δικαίου και της κοινωνίας των πολιτών που ηγούνται σ’ αυτή τη φάση της ιστορικής εξέλιξης.
Η αρχική σύγχυση για τις αφορμές και τα αίτια της χρεοκοπίας μας (η οποία εν ολίγοις τα απέδιδε σε σκοτεινές συνωμοσίες) έχει αρχίσει να υποχωρεί. Η αλήθεια είναι πως η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας δεν άφηνε περιθώρια για ψυχραιμία.
Ένα χρόνο μετά υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ανάσχεσης του φαινομένου καθώς η ύφεση φαίνεται να ξύνει τον πάτο του βαρελιού.
Κάθε οικονομική άνθιση μοιάζει με ένα βαρέλι μούστο που ανάλογα με τις συνθήκες ζυμώνεται και οινοποιείται ταχύτερα ή αργότερα. Κάποια στιγμή το κρασί θα επιτελέσει το σκοπό του, θα πάρει αέρα και θα αρχίσει να γίνεται ξύδι. Το βαρέλι θα αναποδογυρίσει, θα αρχίσει να αδειάζει, θα ξυθεί, θα καεί και θα ετοιμαστεί για τον επόμενο κύκλο οικονομικής ζύμωσης.
Οι ενδείξεις
Μια ένδειξη πως η ύφεση ξύνει τον πάτο του βαρελιού είναι η αύξηση των πωλήσεων των νέων αυτοκινήτων τον Απρίλιο για πρώτη φορά μετά τη χρεοκοπία.
Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων μηνών που δείχνουν ανάσχεση των ρυθμών αύξησης της ανεργίας.
Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων που βάζει εμπρός σε ένα κλάδο με ισχυρό πολλαπλασιαστή μετάδοσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Η αύξηση των εξαγωγών και η μείωση των εισαγωγών επανατοποθετούν τα δεδομένα σε νέα βάση για τον επόμενο κύκλο οικονομικής «ζύμωσης».
Η ανακεφαλαίωση των τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη και η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης θα δώσει την ευκαιρία στο τραπεζικό σύστημα να διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία και να πολλαπλασιάσει τις παραπάνω ασθενείς και μη εξασφαλισμένες πως θα επαναληφθούν ενδείξεις.
Η σύγχυση και οι κοινωνικές αντιδράσεις θα αμβλυνθούν.
Το στοίχημα είναι αν το πολιτικό προσωπικό θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις ή θα επαναπαυθεί στην πρόσκαιρη βελτίωση των συνθηκών. Στο διάλειμμα νηνεμία πριν την επόμενη καταιγίδα.
Αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις κάθε επόμενη καταιγίδα θα είναι μικρότερη από την προηγούμενη...
Η παρούσα συγκυρία είναι η τελευταία μας ελπίδα
Keywords
Τυχαία Θέματα