Η ΝΔ, η τρόικα και η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ…

Σκούρα φαίνεται να είναι τα πράγματα για την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία έχει βρεθεί σε διασταυρούμενα «πυρά». Από την μια μεριά έχει να αντιμετωπίσει τις διορίες της τρόικα, συνηθισμένα δηλαδή πράγματα, στις οποίες θα πει ξανά «ΝΑΙ» σε όλα και χωρίς πολλές αντιρρήσεις, αλλά από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει τον πραγματικό φόβο που δεν είναι άλλος από την πλήρη διάλυση του ΠΑΣΟΚ....
Η
σκιά του άλλοτε κραταιού Κινήματος περιφέρεται στη χώρα από τις εκλογές του 2012 και μετά με αποκλειστικό σκοπό να μην επιτρέψει την οριστική και αμετάκλητη κατάρρευση ενός παρασιτικού συστήματος που κυριάρχησε και οδήγησε στο χάος τη χώρα τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα συμφέρει τους εταίρους - δανειστές, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν μόνο ένα εμπόδιο να περάσουν, τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, και αυτό δεν είναι άλλο από την αποπληρωμή ελληνικών ομολόγων, τα οποία λήγουν τον Μάιο και ανέρχονται περίπου στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για τον οποίο έδωσαν διορία μιας εβδομάδας στην κυβέρνηση Σαμαρά, προκειμένου να συμφωνήσει με την τρόικα και να μπορέσουν και εκείνοι να πάνε στις ευρωπαϊκές κάλπες με ήσυχο το κεφάλι τους. Επομένως, είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι οι «καθυστερήσεις» συμφέρουν τόσο την κυβέρνηση Σαμαρά όσο και τους δανειστές, καθώς η ελληνική πλευρά καθησυχάζει την τρόικα λέγοντας ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τα τέλη της Άνοιξης για αναστροφή του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα.

Οι εταίροι – δανειστές δεν μπορούν να έχουν απολύτως κανένα παράπονο από τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, καθώς ότι ζήτησαν το πήραν, αλλά δεν μπορούν να έχουν πλέον εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που καταρρέει. Η «διαπραγμάτευση» είναι κάτι που παρουσιάζεται στον εξαθλιωμένο ελληνικό λαό για εσωτερική καθαρά κατανάλωση, πάντοτε με τη βοήθεια των καθεστωτικών ΜΜΕ, προκειμένου να μπορούν να κρατούν ήσυχη την ελληνική κοινωνία. Οι δανειστές γνωρίζουν ότι η συγκυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου είναι πολιτικά τελειωμένη και έχει μπει σε τροχιά διάλυσης, καθώς ελάχιστοι πλέον βουλευτές μπορούν να υποστηρίξουν το «μεταρρυθμιστικό» έργο της τρόικα. Αυτό που φαίνεται ότι δεν υπολόγισαν οι «εταίροι» είναι η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν μπορεί να κρατηθεί από πουθενά, όχι μόνο γιατί έχει χάσει την εκλογική του βάση, αλλά βάλλεται και από τα δεκάδες «κεντροαριστερά» κόμματα, τα οποία ξεπηδούν καθημερινά σαν τα μανιτάρια.

Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έβαλε το χεράκι του, θεωρώντας ότι μπορεί να παίξει το ρόλο του «αρχηγού» σε αυτές τις κατά τα άλλα «κεντροαριστερές» πρωτοβουλίες είναι κάτι που δεν υπολογίστηκε σωστά στο που θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση. Αποτέλεσμα των άτσαλων και κακοσχεδιασμένων επικοινωνιακών κινήσεων «τακτικής» είναι το γεγονός ότι η εξαιρετικά μικρή Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν ξέρει κατά που να κινήσει βλέποντας το πολιτικό τέλος του ΠΑΣΟΚ να μπαίνει και οριστικά στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες δεν πρόκειται να αργήσουν πολύ. Το περίπλοκο του πράγματος καταδεικνύεται από το γεγονός ότι το άλλοτε Κίνημα των αυτοδύναμων κυβερνήσεων καταφεύγει σε σπασμωδικές κινήσεις κάνοντας από τα τηλεπαράθυρα «αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ οι βουλευτές του έχουν ψηφίσει τα πάντα και με τα δύο χέρια, δηλώνοντας παράλληλα υπερήφανοι για την ψήφο τους.

Από την άλλη μεριά, η ΝΔ φαίνεται να πληρώνεται με το ίδιο νόμισμα για τη στάση της πριν από τις εκλογές του 2012, καθώς παρουσιαζόταν ως αντιμνημονιακή και μετά από τη λαϊκή ετυμηγορία, δήλωσε μέσα από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά το περίφημο «Ουδείς αναμάρτητος» μέσα σε κλίμα φόβου και πανικού μπροστά στην Άνγκελα Μέρκελ. Την ίδια στιγμή, το κόμμα της Λ. Συγγρού αναγκάζεται να υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου κατανοώντας ότι η πτώση του ΠΑΣΟΚ σημαίνει και την ταυτόχρονη πτώση της κυβέρνησης. Αυτό όμως δεν φαίνεται να ενδιαφέρει και τους εναπομείναντες ψηφοφόρους του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά με τα ποσοστά της ΝΔ να ακολουθούν την ίδια πορεία με εκείνα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012, έστω και αν οι δημοσκοπήσεις, προς το παρόν τουλάχιστον δεν προβλέπουν κάτι αντίστοιχο.

Κοντολογίς, οι εταίροι – δανειστές φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί πια να σταθεί σε πολιτικό επίπεδο και δύσκολα θα μπορέσει να φέρει στη Βουλή ένα τρίτο Μνημόνιο ή όπως αλλιώς ονομαστεί, και αυτό να υπερψηφιστεί από τις Κ.Ο. ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Το ότι φέρονται να πιέζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, ενδέχεται να εμπεριέχει και μια μικρή δόση αλήθειας, καθώς εκτιμούν ότι μέσα στον πανικό της μπορεί να ψηφίσει ένα νέο Μνημόνιο. Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, αλλά έχει συμβεί τόσες φορές που άλλη μια, δεν θα αποτελέσει και έκπληξη. Όλα δείχνουν ότι η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, η οποία θεωρητικά ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι και ένα έτος. Τα πράγματα όμως αναμένεται να λάβουν την μορφή ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων αμέσως μετά από τις ευρωπαϊκές κάλπες και τούτο μοιάζει πλέον αναπόφευκτο με την μοίρα τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ να είναι κοινή…
Keywords
Τυχαία Θέματα