Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν έριξε τις τιμές

Κατώτερες των προσδοκιών ήταν οι μειώσεις των τιμών στην εστίαση, όπως προέκυψε από τη χθεσινή πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις το 10% των επιχειρήσεων εστίασης είχε ζητήσει μέχρι χθες να προμηθευτεί το ειδικό σήμα πιστοποίησης της μείωσης του ΦΠΑ...
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, που επικαλείται η «Ημερησία»,
οι αιτήσεις που έχουν γίνει από επαγγελματίες για να λάβουν το ειδικό σήμα με το οποίο πιστοποιείται η μείωση του ΦΠΑ στα καταστήματά τους, ανέρχονται σε περίπου 10.000, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 10% του συνόλου των επιχειρήσεων εστίασης στη χώρα.

Χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, τα περισσότερα καταστήματα δεν είχαν αλλάξει τους τιμοκαταλόγους τους, ενώ πολλοί έμποροι υποστηρίζουν πως δεν θα μειώσουν τις τιμές, γιατί έχουν ήδη απορροφήσει τις αυξήσεις. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς εκτιμά ότι μέσα στον Αύγουστο, οι επιχειρήσεις εστίασης που θα έχουν παραλάβει το σήμα θα φθάσουν και πιθανόν να ξεπεράσουν τις 30.000, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα οι μειώσεις στους τιμοκαταλόγους από αυτούς που μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση είναι της τάξης του 5% που αποτελεί και την ελάχιστη μείωση βάσει της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το «Έθνος», στη Θεσσαλονίκη περίπου 400 επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβουν το σχετικό έντυπο.

Οι δυσκολίες δεν έλειψαν στην πρεμιέρα του μέτρου, αφού η προμήθεια του σήματος δεν έφτασε σε αρκετά νησιά, καθώς οι φορείς που υπέγραψαν τη συμφωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης και ανέλαβαν να μοιράσουν το σήμα, δεν διέθεταν παρουσία σε κάποια νησιά.

Πάντως, δεν λείπουν και οι επιτήδειοι από την αγορά. Όπως γράφει το «Έθνος», απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν επιχειρηματίες στην Πορταριά Πηλίου, ζητώντας 50 ευρώ για την έκδοση του σήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για να πάρουν οι καταστηματάρχες το ειδικό σήμα, πρέπει να προσκομίσουν τους παλαιούς τιμοκαταλόγους και τα στοιχεία της ταμειακής μηχανής. Ακολουθεί διασταύρωση στοιχείων και χορηγείται το σήμα δωρεάν.
Keywords
Τυχαία Θέματα