Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο «ξαφνικού θανάτου» για τον ΟΑΕΔ

Την κατάργηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, βάσει των προτύπων που έπαψε να υπάρχει η ΕΡΤ, φαίνεται πως έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, πρόκειται για ένα σενάριο που συζητείται στο γραφείο...
του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, εδώ και περίπου δύο μήνες, με τον υπουργό να φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει το σχετικό εγχείρημα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης αφορά στη διχοτόμηση των δραστηριοτήτων του ΟΑΕΔ
με την επιδοματική πολιτική (επιδόματα ανεργίας και λοιπές παροχές) να περνά στις αρμοδιότητες του ΙΚΑ και τις πολιτικές απασχόλησης να δίνονται σε ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν να τρέξουν τις τεράστιες ροές χρήματος από τα κοινοτικά κονδύλια για την άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να διαθέσει για την επόμενη τριετία στα κράτη-μέλη της περισσότερα από 300 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Οι υποστηρικτές του «ξαφνικού θανάτου» του ΟΑΕΔ θεωρούν πως ο Οργανισμός έχει αποτύχει στην αύξηση της απασχόλησης μέσω των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και χρεώνουν στη λειτουργία του γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

Παράλληλα, τονίζουν ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει αναπτύξει δικό του σύστημα συλλογής εισφορών, αλλά στηρίζεται σε αυτό του ΙΚΑ. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, όπως τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, προκρίνουν την άσκηση της εισοδηματικής πολιτικής από το ΙΚΑ, το οποίο μπορεί να αναλάβει και τη χορήγησης επιδομάτων και παροχών σε εργαζόμενους και ανέργους.
Keywords
Τυχαία Θέματα