Η ΕΕ κηρύσσει τον «πόλεμο» στις αφορολόγητες διαδικτυακές αγορές

Σημαντικές αλλαγές στις αγορές μέσω διαδικτύου δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται όλο και πιο συχνά στις διαδικτυακές πλατφόρμες αναζητώντας χαμηλότερες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Υπολογίζεται πως οι απώλειες των κρατών μελών από τον ΦΠΑ...
που δεν εισπράττουν είναι της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με την ΕΕ να στοχεύει στην συμμόρφωση των μεγάλων εμπορικών ιστοσελίδων ώστε, εκτός από το κόστος μεταφοράς, να ενσωματώνουν και τον ΦΠΑ
που ισχύει για την χώρα προορισμού.

Για την ώρα, οι περισσότερες παραγγελίες εισάγονται στην ΕΕ χωρίς ΦΠΑ, με αποτέλεσμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Στόχος της Ευρώπης είναι στο μέλλον οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες αγορών να είναι νομικά υπεύθυνες για την απόδοση του ΦΠΑ στις χώρες αποστολής.

Προς κατάργηση το αφορολόγητο για τις μικρο-αγορές

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να καταργήσουν την απαλλαγή του ΦΠΑ ακόμα και για αγορές κάτω των 22 ευρώ (που για την ώρα περνούν με μηδενικό επιπλέον κόστος), ώστε να κλείσει η ψαλίδα των διαφορετικών τιμών, αφού αρκετές ασιατικές εταιρείες πωλούν νόμιμα τα ίδια προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.

Από το καλοκαίρι, χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές γίνονται μάρτυρες των σταδιακών αλλαγών, καθώς τα προϊόντα παραγγέλνουν μέσω διαδικτύου καθυστερούν να εκτελωνιστούν. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα, έρχονται αντιμέτωποι με χρεώσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 100% της αξίας των αγορών τους.

Αιτία των περισσότερων χρεώσεων είναι πως οι πωλητές από την Κίνα και άλλες χώρες τις Ασίας, δηλώνουν αξία πολύ μικρότερη της πραγματικής (και κάτω των «αφορολόγητων 22 ευρώ) ώστε τα πακέτα να περνούν στις χώρες αποστολής με μηδενικές επιβαρύνσεις.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου όμως το παράθυρο για αφορολόγητες αγορές από την Κίνα, που έχει τεράστιο μερίδιο σε αυτή την αγορά, κλείνει, αφού οι σχετικές αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη - μέλη.

Το ελληνικό υπουργείο έχει εκδώσει νέες οδηγίες, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, για τις αγορές μέσω ίντερνετ, με τους αυστηρότερους τελωνειακούς ελέγχους να οδηγούν σε τεράστιες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αλλά και στην επιβολή δυσανάλογα υψηλών φόρων και χρεώσεων για προϊόντα πραγματικά μικρής αξίας.

Οι καταναλωτές καλούνται μετά από μήνες είτε να πληρώσουν τις επιπλέον χρεώσεις, είτε να κάνουν ένσταση για διόρθωση των χρεώσουν που καθυστερεί εκ νέου τη διαδικασία για 4 έως 10 επιπλέον εβδομάδες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται εμπορεύματα στα τελωνεία με αρκετούς καταναλωτές να χάνουν κάθε δικαίωμα εγγύησης ή επιστροφής των αγορασμένων προϊόντων.

Πηγή: skai.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα
Η ΕΕ κηρύσσει τον «πόλεμο» στις αφορολόγητες διαδικτυακές αγορές,