Η διεύρυνση στην «ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με face control

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η «μάχη» των ψηφοδελτίων για τον ΣΥΡΙΖΑ και η συγκρότησή τους έχει μετατραπεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου διατείνεται ότι «θα τα δούμε στην ώρα τους».
Η διαδικασία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με το «άνοιγμα» προς τους πολιτικούς ...

και κοινωνικούς χώρους που υπόσχεται η ηγεσία του κόμματος, όσο και με τη μάχη εσωκομματικών ισορροπιών και προσωπικών φιλοδοξιών. Το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλωστε
στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν σαφές και δίνοντας τον τόνο προϊδέασε για τα «ανοίγματα» λέγοντας ότι «υπάρχουν στιγμές, που πρέπει να διευρύνουμε τα μέτωπα της πάλης ακόμα και με συμμάχους που μας φαίνονται ασταθείς, ταλαντευόμενοι, όχι αρκετά δυνατοί και αποφασισμένοι για να αντέξουν την πορεία μέχρι το τέλος».

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr αναζητά περί τους 70 με 80 νέους υποψηφίους, οι οποίοι θα έχουν σοβαρές πιθανότητες να εκλεγούν βουλευτές και να ανταπεξέλθουν στο ομολογουμένως δύσκολο κοινοβουλευτικό έργο που θα έχουν μπροστά τους. Η ανάγκη επομένως για συνεκτική κοινοβουλευτική ομάδα είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα για το σοβαρό face control που έχει ήδη ξεκινήσει από τους «κορυφαίους» της Κουμουνδούρου.

Οι «τρεις σωματοφύλακες»

Ο κ. Νίκος Παππάς, είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξ' απορρήτων συνεργάτης του και ο άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί ως το alter ego του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιος του παλαιού στελέχους της Ανανεωτικής Αριστεράς κ. Στέλιου Παππά, κατά καιρούς έχει γίνει στο παρασκήνιο αποδέκτης δηλητηριωδών σχολίων, χωρίς να έχει διστάσει με τη σειρά του να κατακεραυνώσει τους διαφωνούντες σε ουκ ολίγες κομματικές συνεδριάσεις. Εσχάτως, είναι το μόνο στέλεχος που «συγκατοικεί» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον 7ο και ανακαινισμένο πια όροφο της Κουμουνδούρου, συνομιλεί με τους ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ τα αιτήματα για μια συνάντηση με τον ίδιο στο προσωπικό του γραφείο πέφτουν «βροχή».

Ως άνθρωπος που κινεί τα νήματα σε Κουμουνδούρου και Κοινοβουλευτική Ομάδα θεωρείται ο κ. Νίκος Βούτσης. Είναι ο εμπειρότερος ίσως όλων σε εσωκομματικές διαδικασίες και εκ των πιο συγκροτημένων στελεχών του χώρου, ενώ στις συζητήσεις αναφέρεται ως «ινστρούχτορας» , αφού θεωρείται ο καθοδηγητής της ηγετικής ομάδας σε σειρά επιλογών.

Ο κ. Βούτσης με τον κ. Αλέκο Φλαμπουράρη έχουν εδώ και καιρό αναλάβει από κοινού τις… μυστικές επαφές με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης-πλην της Χρυσής Αυγής- όπως και με τους ανεξάρτητους βουλευτές. Ο τελευταίος είναι άνθρωπος ειδικών αποστολών και βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στον τελευταίο όροφο της Κουμουνδούρου, δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Είναι πρώην στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, δρα πάντοτε μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, και για όσους γνωρίζουν διατελεί συντονιστής των επιτροπών κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Οι υποψήφιοι που έχουν «κλειδώσει»

Οι υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Β’ Αθήνας, έχουν αρχίσει να πέφτουν σωρηδόν από τους ΠΑΣΟΚογενείς, την «Αριστερή Πλατφόρμα», ενώ επίκεινται και νέες είσοδοι στον εκλογικό στίβο που θα προκαλέσουν καραμπόλες και πιθανές τριβές.

Στις νεοεισερχόμενες υποψηφιότητες, συγκαταλέγεται πρώτη όλων αυτή του πρώην ευρωβουλευτή κ. Νίκου Χουντή (που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα). Ο κ. Χουντής αποχαιρετώντας τις Βρυξέλλες, έχει αποφασίσει να δώσει τη «μάχη» για μια θέση στη Βουλή από τη Β’ Αθήνας. Δεδομένες, θεωρούνται ακόμη για τη Β' οι υποψηφιότητες των κκ Δημήτρη Στρατούλη, Σόφης Παπαδόγιαννη, Δέσποινας Σπανού, Κώστα Ήσυχου, Γιάννη Τόλιου που επίσης προέρχονται από το Αριστερό Ρεύμα, το οποίο θα επιδιώξει να καταγράψει δυνάμεις. Στον Πειραιά θα «κατέβει» το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Στάθης Λεουτσάκος.

Για τη Β’ Αθήνας βάζει πλώρη τόσο ο προερχόμενος από το Επικρατείας κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής (που ήταν εκεί υποψήφιος και εξελέγη το ‘12), ενώ παρά την έντονη φημολογία ότι «μετακομίζει» εκεί και ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, το iefimerida.gr διαβεβαιώνει ότι θα παραμείνει υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής. Αντιθέτως, από την Α’ Αθήνας στη Β’, «μετακομίζει» το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Γιάννης Μπαλάφας, με το σκεπτικό πάντα ότι αυτή η μετακίνηση θα του χαρίσει μια πιο εύκολη εκλογή. Στην Αττική, θα είναι υποψήφιοι οι κύριοι Αλέκος Καλύβης και Βασίλης Πριμηκήρης. Δυναμικό «παρών» επίσης, στο Ηράκλειο της Κρήτης δίνει ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος έχει ξεκινήσει περιοδείες σε όλο το νομό από το καλοκαίρι.

Για δυνατούς «παίκτες» η Α' Αθήνας

Παραδοσιακά, την πρώτη περιφέρεια της Αθήνας επέλεγαν λιγότεροι υποψήφιοι, με το σκεπτικό ότι δεν εξασφάλιζε σε κανέναν άνετη εκλογή. Με δεδομένο όμως ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τα ποσοστά του,- άρα και θα εκλέξει γύρω στους 7-8 βουλευτές εφόσον κερδίσει τις εκλογές-, οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να πολλαπλασιαστούν.

Πέραν του κ. Αλέξη Τσίπρα, είναι γνωστό το δίδυμο του κ. Νίκου Βούτση και της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ στην ίδια περιφέρεια εκλέγεται και η προερχόμενη από τη ΔΕΑ κ. Μαρία Μπόλαρη. Είναι πολύ πιθανό, για ακόμη μία φορά να «κατέβει» ο επικεφαλής της ΔΕΞΑΡΕΝ και υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής κ. Γιάννης Μηλιός (που επίσης δεν κατάφερε να πάρει το «εισιτήριο» για Βρυξέλλες), ενώ σχεδόν σίγουρες είναι και οι υποψηφιότητες των κκ Αριστείδη Μπαλτά και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Για την Α’ Αθήνας έχει επιστρατευθεί τελικά και ο προβεβλημένος υποψήφιος δήμαρχος Γαβριήλ Σακελλαρίδης για να δώσει ώθηση στο κόμμα. Όσο για τη βουλευτή Επικρατείας Θεανώ Φωτίου παρά τις φήμες που την θέλουν να κατεβαίνει επίσης στην Α’, η ίδια δηλώνει σε συνομιλητές της ότι θα είναι υποψήφια «όπου αποφασίσει το κόμμα».

Το Επικρατείας

Εκπλήξεις, επιφυλάσσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τη σύνθεση του οποίου η Κουμουνδούρου κρατά επτασφράγιστο μυστικό. Άριστα ενημερωμένες πηγές σημειώνουν πως σε εκλόγιμη θέση θα είναι εντέλει ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος και στενός συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Σκουρλέτης, (ο οποίος μέχρι πρότινος κατέβαινε στη Β’). Ερωτηματικό παραμένει το αν θα ξαναδούμε στο Επικρατείας το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς κ. Μανώλη Γλέζο, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα επιστρέψει πίσω εάν προκηρυχθούν εκλογές. Όσο για τον κ. Ηλία Λιβάνη πράγματι έχει δεχτεί πρόταση.

Οχι πριν από τις εκλογές

Όπως όλα δείχνουν πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε κεντρικές πολιτικές συμμαχίες πριν από τις εκλογές. Όπερ σημαίνει ότι δεν θα σχηματίσει κοινά ψηφοδέλτια με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ούτε με τη ΔΗΜΑΡ. Επομένως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι όποιες συνεργασίες θα γίνουν με πρόσωπα και όχι με κόμματα. Τα κριτήρια είναι δύο: η αρνητική ψήφος στην προεδρική εκλογή και η χωρίς αστερίσκο αποδοχή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Για την Πέλλα (όπου το κόμμα δεν έχει μέχρι στιγμής βουλευτή) προορίζεται η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ στο Κιλκίς θα «χτυπήσει» ο κ. Θόδωρος Παραστατίδης. Ο ίδιος διατηρεί «μηχανισμό», με τους φίλους του να θυμίζουν ότι την τελευταία φορά εξελέγη με 13.000 σταυρούς, πολύ περισσότερους δηλαδή από την νυν βουλευτή κ. Ειρήνη Αγαθοπούλου. Ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης, ετοιμάζεται για τη Β’ Αθήνας, με το πολιτικό του γραφείο να έχει ανάψει στο …φουλ τις μηχανές, ενώ για κάθοδο στη Β’ ετοιμάζεται και το πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέας Νεφελούδης. Δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα ο επίσης προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, κ. Στέφανος Μπαγεώργος. Για τη Μαγνησία, προκρίνεται μάλλον ο κ. Πάρις Μουτσινάς, ενώ ο πέμπτος από τους ανεξάρτητους είναι ο κ. Μάρκος Μπόλαρης. Όσο για το «γρίφο» που ακούει στο όνομα της κας Ραχήλ Μακρή, απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως «μπορεί να μην δούμε προσχώρησή της αυτή τη στιγμή στο κόμμα, κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει κάθοδό της στην Κοζάνη εάν προκηρυχθούν εκλογές». Στελέχη τέλος, όπως η κ. Λούκα Κατσέλη μάλλον θα χρησιμοποιηθούν σε κορυφαίες κρατικές θέσεις την επομένη των εκλογών, ενώ με την Κουμουνδούρου φλερτάρει και η κ. Μιλένα Αποστολάκη.
Keywords
συριζα, face, face, αλέξης τσίπρας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, περιφέρεια αττικής, ανεξαρτητοι ελληνες, θεοδωρα τζακρη, μιλενα αποστολακη, τσιπρας, iefimerida, alter, ego, ΚΚΕ, αθηνα, σωρηδόν, βρυξέλλες, βουλη, πειραιας, ηρακλειο, κρητη, καλοκαιρι, δεα, εκλογες, σημαίνει, ψηφοδελτια, δημαρ, σταυροι, κας, κοζανη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, λουκα κατσελη, εκλογες 2012, χρυση αυγη, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, κκε εσωτερικου, iefimerida.gr, iefimerida, αποστολακη, περιφέρεια αττικής, ηγεσια, φημες, ωθηση, ωρα, ego, ανθρωπος, αττικη, βρισκεται, βρυξέλλες, γαβριηλ, γεγονος, γινει, δεα, δεδομενο, δωσει, διδυμο, δυναμικο, ειρηνη, εξελιξη, ερωτηματικο, ζωης, ιδια, ιδιο, μηχανες, θεοδωρα, ιστορικο, καμερες, κας, κιλκις, κομμα, λιβανη, μακρια, μυστικο, μαρια, νηματα, ομαδα, παντα, οδυσσεας, ονομα, πελλα, πιθανοτητες, πλωρη, ραχηλ, ρευμα, σειρα, σωρηδόν, φαινονται, φορα, δημητρης, μια φορα, μητροπουλος, μπαλαφας, μπροστα, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, θεσεις
Τυχαία Θέματα