Η McDonald's «μπαίνει» στο μενού της Κομισιόν

Η McDonald's βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διερευνά κατά πόσο η πολυεθνική αλυσίδα fast food χρησιμοποιεί καταχρηστικά προς όφελός της τις φορολογικές ελαφρύνσεις που παρέχονται στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα, η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή....
της πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών της τον Αύγουστο, το οποίο σημαίνει ότι θα προηγηθεί της ανακοίνωσής για την Amazon
που διερευνάται για τους ίδιους λόγους.

«Αμύθητα» ποσά

Η αρμόδια Επίτροπος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, έχει κινηθεί δυναμικά ενάντια σε παγκόσμιους κολοσσούς που εκμεταλλεύονται τα «παραθυράκια» στις εθνικές νομοθεσίες για να φοροδιαφεύγουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Apple που κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο 13 δισ. ευρώ συν τόκους για φοροδιαφυγή στην Ιρλανδία. Επόμενες στη λίστα της «σιδηράς Επιτρόπου» ήταν η Amazon και η McDonald's, οι οποίες κατηγορούνται για αποφυγή φόρων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Στριμωγμένη» από τις έρευνες των ευρωπαϊκών αρχών, η McDonald'sανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα μεταφέρει τη φορολογική της έδρα για τις δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ από το Λουξεμβούργο στη Βρετανία. Στόχος της είναι να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία συμμετοχών που θα αναλάβει τα δικαιώματα από το δίκτυό της εκτός ΗΠΑ.

Εκτός από το ανοιχτό μέτωπο που έχει με την ΕΕ, η McDonald's βρίσκεται στο στόχαστρο των εργατικών συνδικάτων και των ενώσεων καταναλωτών που την κατηγορούν ότι απέφυγε φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ευρώπη τα έτη 2009-2013.

Η Επιτροπή έβαλε τη McDonald’s στο μικροσκόπιο περίπου έναν χρόνο μετά την έναρξη της έρευνας του φορολογικού καθεστώτος της Amazon. Ανάλογες έρευνες για φοροδιαφυγή ξεκίνησαν και σε άλλες εταιρείες, όπως η Starbucks και η Fiat Chrysler, στις οποίες μάλιστα επιβλήθηκαν πρόστιμα 30 εκατ. ευρώ για φόρος που δεν κατεβλήθησαν στην Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, αντίστοιχα. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν κατατεθεί αιτήματα έφεσης τα οποία δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί, συμπεριλαμβανομένης της ιρλανδικής κυβέρνησης και της Apple.

Σε «τεντωμένο σκοινί» οι σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ

Οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού ανέβηκαν όταν η Επιτροπή άνοιξε τις υποθέσεις το περασμένο έτος, με τον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικοπ Λου να στέλνει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, κάνοντας λόγο για ενέργειες που «υπερβαίνουν κάθε προηγούμενο» στον τομέα της διεθνούς φορολογίας.

Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα, η Βεστάγκερ εξήγγειλε ότι θα έρθει σε επαφή και με την κυβέρνηση Τραμπ. «Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα να συζητούμε για τις διαφορές που έχει η δική μας προσέγγιση στο θέμα, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά η Επίτροπος. «Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες ότι με τη δραστηριοποίησή τους, κάποιες εταιρείες υπονομεύουν τον ανταγωνισμό. Για εμάς στην Ευρώπη, είναι εξίσου σημαντικό να μην θίγουν τον ανταγωνισμό ούτε οι κυβερνήσεις, προσφέροντας προνομιακό καθεστώς σε εταιρείες ή ομάδες εταιρειών».

Η αμερικανική κυβέρνηση, από την άλλη, δηλώνει «βαθιά προβληματισμένη» με τις έρευνες που διενεργεί η ΕΕ ως προς το φορολογικό καθεστώς. Στη σχετική έκθεση αναφέρεται ότι η προσέγγιση της Βεστάγκερ «διαφοροποιείται από τις προηγούμενες αποφάσεις της Επιτροπής».

«Η Επιτροπή μοιάζει με μια ομάδα υδραυλικών που φτιάχνουν τα ηλεκτρολογικά» σχολίασε ο Ρόμπερτ Στακ, αναπληρωτής βοηθός γραμματέα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σε πρόσφατη ομιλία του στο Παρίσι. «Φαίνεται πως η Επιτροπή τραβάει το σκοινί περισσότερο απ’ όσο μπορεί να αντέξει», είπε χαρακτηριστικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα