Έρχεται η Βαλκανική σύνταξη 360€ και θα ισχύσει μετά τις εκλογές

«Αντίστροφη μέτρηση» για νέες αλλαγές στις συντάξεις 2 εκ. συνταξιούχων και 1,5 εκ. ασφαλισμένων αμέσως μετά τις εκλογές
Κομβικό σημείο η “βαλκανική” σύνταξη των 360 ευρώ. Έτσι 3,5 εκ. συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ...
και των Τραπεζών αναμένεται να επηρεαστούν από τις αλλαγές αυτές. Σε 5σημεία εντοπίζονται οι σημαντικότερες αλλαγές και αφορούν σε:
1. Επικουρικές:
Από τον ερχόμενο Ιούλιο τα ποσά των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων θα διαμορφώνονται με κριτήριο το πόσα χρηματα έχουν τα ταμεία που κούρεψαν με το PSI. Από το Ιούνιο οι νέες περικοπές στα ποσά που καταβάλλονται στους ήδη συνταξιούχους αναμένονται να κυμανθούν μεταξύ των 7 – 10%.
Από 01.01.15 που αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού όλων των επικουρικών αναμένεται και νέο «ψαλίδι».
2. Μερίσματα: Από 01.01.15 μπαίνουν ρήτρες μηδενικού ελλείμματος στα Μετοχικά Ταμεία του Δημοσίου και των Ενστόλων, ώστε οι παροχές να είναι ανάλογες των εσόδων.
3. Κύριες συντάξεις: Από την 01.01.15 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμός των κύριων συντάξεων. Επηρεάζονται όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα, δηλαδή, όσοι συμπληρώνουν και το χρόνο ασφάλισης αλλά και την ηλικία για να βγουν στη σύνταξη από την επόμενη χρονιά (2015).
Επίσης, επηρεάζονται όσοι έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα, δηλαδή, έχουν μόνο τον χρόνο ασφάλισης, αλλά δε συμπληρώνουν φέτος (2014) το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση.
4. Βασική σύνταξη 360 ευρώ: Θα ισχύσει σε όλα τα Ταμεία και θα είναι το ποσό, που θα εγγυάται το Κράτος. Προσοχή, αυτό δε σημαίνει πως, όλες οι συντάξεις θα πάνε στα 360 ευρώ από το 2015, αλλά ούτε και πως, οι συντάξεις είναι πλήρως εγγυημένες από τα Ταμεία.
5. Νέο Ασφαλιστικό: Δημιουργία ενός νέου Εθνικού Φορέα Σύνταξης και μετατροπή της Επικουρικής Ασφάλισης σε καθαρά επαγγελματική ασφάλιση, με μη υποχρεωτική καταβολή εισφορών.

papaioannou-giannis.net
Keywords
Τυχαία Θέματα