Δεν ξεχνά τα οθωμανικά μεγαλεία ο Ερντογάν

Επιμένει να διατηρεί το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε κοινοτάρχες στην Άγκυρα υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Τουρκία αδικήθηκε το 1923.

Στην ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος υπερηφανεύτηκε για το γεγονός ότι άνοιξε το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης και Εθνικού Συμβολαίου....

Όπως τόνισε το 1923 η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχασε εδάφη:

«Από το 1914, που είχαμε φτάσει τα 2,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε εννέα χρόνια στη Λωζάννη,
μαζί και με το Χατάι, πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς, και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».

Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. Είπε ότι το 2016 «δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε».

Υποστήριξε πως επρόκειτο για «μια κατάσταση που προέκυψε» και «από ανάγκη την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της, που είναι 1.000 ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους».

Και επανερχόμενος στη Λωζάννη και το Εθνικό Συμβόλαιο, είπε πως «φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος».

«Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάννη και ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε», κατέληξε.

efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα