Απορρίπτεται στο Λονδίνο η σύνδεση της διεκδίκησης των Γλυπτών με το Brexit

Ως αντίθετη με το πνεύμα της στρατηγικής διεκδίκησης της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα απορρίπτεται από υπέρμαχους του σκοπού στο Λονδίνο η πρόταση για διασύνδεση του ζητήματος με το Brexit.

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt με τίτλο...
«Brexit έναντι μαρμάρινης ζωοφόρου» ανέφερε πως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ η ελληνική Βουλή
θα μπορούσε να απαιτήσει την επιστροφή των «Ελγινείων» από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα.

Η εφημερίδα φιλοξενούσε και δήλωση του Αλέξη Μανθεάκη, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος σημείωνε ότι οι Βρετανοί χρειάζονται τη συγκατάθεση της ελληνικής Βουλής σε ό,τι αφορά το Brexit.

Για την ακρίβεια η επικύρωση της όποιας συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για την επόμενη μέρα του Brexit θα απαιτήσει την επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Η πρόταση, ωστόσο, δε συνάδει με τη στρατηγική που έχουν ακολουθήσει μέχρι στιγμής οι ελληνικές κυβερνήσεις, η οποία βασίζεται στην πολιτιστική διπλωματία και στην πίεση επί του Βρετανικού Μουσείου μέσα από τον προσεταιρισμό της κοινής γνώμης και προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου και πολιτικών στη Βρετανία και αλλού.

Οι υπέρμαχοι της επανένωσης των Γλυπτών στη Βρετανία σημειώνουν ότι μία τέτοια κίνηση από την ελληνική πλευρά θα εκλαμβανόταν ως εκβιασμός και θα υπονόμευε το ηθικό πλεονέκτημα που έχει κερδηθεί. Ήδη βρετανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «ελληνική προειδοποίηση εκβιασμού επί του Brexit».

Εκπρόσωπος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η οποία συντάσσεται με τη στρατηγική της εκάστοτε κυβέρνησης, παρέπεμψε στην προ ημερών δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν, μεγάλης σαιξπηρικής ηθοποιού, η οποία σημείωσε:

«Νομίζω ότι το να μπλέξει κανείς τα Μάρμαρα στις φοβερά σύνθετες διαπραγματεύσεις του Brexit θα ήταν λιγάκι ανόητο. Η σπουδαία τέχνη απείχε από το ερώτημα που τέθηκε (στο δημοψήφισμα για το Brexit) όσο οτιδήποτε μπορώ να σκεφτώ. Πρόκειται για ένα εντελώς άλλο ζήτημα, ένα ζήτημα αισθητικής, ειλικρίνειας και αποικιακής ηθικής. Θα ήταν σαν να βάζεις μαζί μήλα και αχλάδια».

Η δήλωση της Τζάνετ Σούζμαν έγινε για την ακρίβεια στο πλαίσιο βρετανικών δημοσιευμάτων του Σαββατοκύριακου που αναφέρονταν σε δύο επιστολές του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου προς την Κομισιόν με θέμα τα Γλυπτά και το Brexit.

Ο κ. Κούλογλου φέρεται να επισήμαινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με βάση άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές του Brexit οφείλουν να λάβουν υπόψη την ανάγκη προστασίας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, ως σπουδαιότερο σύμβολο της οποίας θεωρούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Ως εκ τούτου, η επανένωση των μαρμάρων θα συνιστούσε ένδειξη σεβασμού και πολιτισμένης σχέσης μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ελλάδας και πολύ περισσότερο νομική υποχρέωση», φέρεται να ανέφερε στην επιστολή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Ωστόσο, ο Ούγγρος επίτροπος Τίμπορ Νάβακτσιτς, που έχει το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού, απάντησε στον κ. Κούλογλου ότι ενώ υπάρχει ντιρεκτίβα της ΕΕ περί επιστροφής παρανόμως αφαιρεθέντων πολιτιστικών αντικειμένων, αυτή αφορά τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί από την 1η Ιανουαρίου 1993 και μετά.

«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν πολύ πριν από αυτή την ημερομηνία και η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος», φέρεται να έχει απαντήσει ο αρμόδιος επίτροπος.

Τη διασύνδεση της επανένωσης των Γλυπτών με το Brexit, στο πνεύμα των επιστολών του κ. Κούλογλου, είχε προτείνει πρώτος σε δείπνο των Ελλήνων ανταποκριτών του Λονδίνου προ λίγων μηνών ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, ο διακεκριμένος νομικός που μαζί με τη συνεργάτιδά του Αμάλ Κλούνεϊ είχαν συντάξει προ ετών γνωμοδότηση για την ελληνική κυβέρνηση υπέρ της νομικής διεκδίκησης των Γλυπτών.

Ο κ. Ρόμπερτσον είχε στην ουσία προτείνει στην ελληνική πλευρά να πιέσει τους Ευρωπαίους να ζητήσουν από τους Βρετανούς την επανένωση των Γλυπτών με αντάλλαγμα κάποια σημαντική παραχώρηση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, π.χ. την πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Η πρόταση εκείνη πάντως είχε απορριφθεί ως «μονομερής απαίτηση» και «νομικίστικη» προσέγγιση από τον Αντιπρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τον κάτοχο της έδρας Ελληνικού Πολιτισμού Α.Γ. Λεβέντης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ καθηγητή Πολ Κάρτλετζ.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης που επικαλούνται βρετανικές εφημερίδες σε σχέση με το αίτημα του Στέλιου Κούλογλου δήλωσε ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νομίμως σύμφωνα με το νόμο της εποχής και είναι ευθύνη των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου».

Το Βρετανικό Μουσείο εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: «Το Μουσείο της Ακρόπολης δίνει την ευκαιρία τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αθήνα (περίπου τα μισά από όσα επιζούν από την αρχαιότητα) να εκτιμώνται με φόντο την αθηναϊκή ιστορία. Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο είναι μία σημαντική εκπροσώπηση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας».

Πηγή: Skai.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα