Αποκλειστικό: “Κλείνουν” και οι φορολογικοί “Παράδεισοι” της Μεγ Βρετανίας.Προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ, την άλλη εβδομάδα

Κυνήγι στο “μαύρο” και το αφορολόγητο χρήμα εξαπολύει πλέον συντονισμένα η Κομισιόν, απαλείφοντας πρώτα από όλα και τους τελευταίους φορολογικούς “παραδείσους” στο εσωτερικό της. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥπΟικ, αλλά και από τις Βρυξέλλες, ήδη είναι έτοιμο προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ, το οποίο έχει παραδοθεί στις αρμόδιες επιτροπές των υπ Οικονομικών της Ένωσης ώστε να μελετηθεί και θα τεθεί για πρώτη φορά σε συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο των ΥπΟικ. Στο πλαίσιο μπαίνει πλέον τέλος και στο καθεστώς “ασυλίας”
και “ανωνυμίας”....
που υπάρχει στα βρετανικά Jersey και Isles of Man , όπου υπολογίζεται ότι έχουν βρει “καταφύγιο” δις κεφαλαίων από την ΕΕ. Σε πρώτη φάση ο ίδιος ο Κάμερον έχει δεσμευτεί για την καταγραφή και διάθεση στις φορολογικές υπηρεσίες των στοιχείων των πραγματικών διακιούχων λογαριασμών στους δύο παραπάνω βρετανικούς φορολογικούς “παραδείσους” καθώς και των μετόχων και τους τροφοδότες λογαριασμούς οφ-σορ εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αγγλία.

Σύμφωνα δε και με ρεπορτάζ του Hot Doc ( τεύχος 101 ) σε συμφωνία αναμένεται να καταλήξουν την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατάρτιση κοινής λίστας φορολογικών παραδείσων, καθώς και των κυρώσεων σε βάρος τους, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από εταιρίες και εύπορους ιδιώτες, τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αυτή τη στιγμή τις δικές τους “μαύρες λίστες” φορολογικών παραδείσων ή “μη συνεργάσιμων” επικρατειών, αλλά οι λίστες αυτές διαφέρουν μεταξύ τους και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας να αποφασίσει εάν και ποια περιοριστικά μέτρα θέλει να επιβάλει.

Η κίνηση της ΕΕ να συντονίσει και να εναρμονίσει τις λίστες έρχεται στον απόηχο των διαρροών των Panama Papers τον Απρίλιο, που αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη φοροδιαφυγή εταιριών και ιδιωτών μέσω φορολογικών παραδείσων.

thefaq.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα