Από το Ελληνικό του «χθες» στο Ελληνικό του «αύριο»

Εντυπωσιακές εικόνες που καταγράφουν τη σχεδιαζόμενη “μεταμόρφωση” της σημερινής “χωματερής” του Ελληνικού σε μια ελληνική Ριβιέρα και έναν πνεύμονα πρασίνου που θα αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο ανάπτυξης σε όλη την Αθήνα περιλαμβάνει το master plan του έργου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα...

Μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, «μπρος- πίσω», αμφιθυμίες και αστοχίες
το έργο μπαίνει πλέον στις ράγες... Εκεί όπου σήμερα παραμένουν τεράστια κουφάρια τσιμέντου από το παλιό αεροδρόμιο και διάσπαρτες χωματερές, θα συντελεστεί η μεγαλύτερη επένδυση αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη στην οποία «παντρεύονται» με απόλυτη ισορροπία όλες οι δραστηριότητες μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Στο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί, το TheTOC επιχειρεί να αποτυπώσει το ερειπωμένο “σήμερα’ και το ελπιδοφόρο “αύριο” του Ελληνικού, με τη ριζική μεταμόρφωση της περιοχής που θα φέρει η αξιοποίηση και η ανάπλαση σύμφωνα με τα σχέδια της Lamda Development.
Εικόνες από το Ελληνικό του «χθες»
Τα κτίρια του παλιού αεροδρομίου εγκαταλελειμμένα...

...έχουν μετατραπεί σε "κουφάρια"

Μια τεράστια έκταση που θυμίζει νεκρό τοπίο

Μπάζα, τσιμέντο, σκουπίδια. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα
Εικόνες από το «αύριο»
Κατοικίες, καταστήματα, τεράστιοι χώροι πρασίνου, θεματικά πάρκα, μουσεία, κέντρα τέχνης και πολιτισμού, ξενοδοχεία, μια υπερσύγχρονη μαρίνα και μια παραλία μήκους 1 χιλιομέτρου διαθέσιμη στους πολίτες, περιλαμβάνονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο επένδυσης από την Lamda Development, που αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ.

Στο Ελληνικό του «αύριο» θα αναπτυχθεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως συνολικής έκτασης 2.000 στρεμμάτων, με 9 διακριτές θεματικές ενότητες στις οποίες αναπτύσσονται διαφορετικές λειτουργίες αστικού πάρκου. Για να υπάρχει μια αίσθηση του μεγέθους του νέου πνεύμονα πρασίνου αρκεί να γίνει σύγκριση με τους υφιστάμενους χώρους πρασίνου του Φιλοπάππου, του Αττικού 'Αλσους και του Πάρκου Αντώνη Τρίτση.

Σχέδιο διαμόρφωσης του νέου μητροπολιτικού πάρκου και κατανομή των επιμέρους περιοχών
Η αποτύπωση του χώρου πρασίνου σε σχέση με τις υπόλοιπες ζώνες οικιστικής και οικονομικής δραστηριότητας δίνουν καθαρή απάντηση σε όσους εκφράζουν «ανησυχίες» για το μέγεθος των υποδομών και των κτιρίων.

Η αστική ανάπλαση που προβλέπεται είναι πρότυπη με πολύ χαμηλό μέσο συντελεστή δόμησης, μικρότερο του 0,5 συντελεστή κάλυψης μικρότερο του 30% και εισφορά σε γη.

Οπως συμβαίνει με όλα τα μεγάλα projects παντού στον κόσμο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι και πλήρης και πολύ αυστηρή.
Ζώνες πολεοδόμησης, ανάπτυξης και μητροπολιτικού πάρκου
Η θεωρητικά σήμερα ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία (παρεμβάλλονται χωράφια, χωματερές, γραμμές τραμ, και συρματοπλέγματα) θα αποκτήσει πραγματική έννοια. Το σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει ελεύθερη πρόσβαση σε μια νέα παραλία μήκους μεγαλύτερης του 1χλμ.

Στη μια άκρη της οποία θα βρίσκεται η εκσυγχρονισμένη μαρίνα και στην άλλη ένα διεθνούς εμβέλειας ενυδρείο.

Η εγκαταλελειμμένη περιοχή μετά την ανάπλαση
Το υγρό στοιχείο θα υπάρχει όμως και εντός του πάρκου καθώς θα διαμορφωθούν υδροβιότοποι ιδανικοί για βόλτες και αναψυχή.
Αποψη της διαμόρφωσης των υδροβιότοπων

Αποψη της διάταξης της περιοχής αστικής καλλιέργειας
Τα έμμεσα και άμεσα οικονομικά οφέλη της επένδυσης

Το έργο του Ελληνικού έχει χαρακτηριστεί και αναγνωριστεί από τους αρμόδιους οικονομικούς φορείς ως καταλύτης και για την οικονομία της χώρας που διάγει τον 7ο χρόνο υστέρησης και δύσκολων προοπτικών αν δεν υπάρξει μια θεαματική εκκίνηση της ανάπτυξης.

Ο ΙΟΒΕ σε μελέτη του επισημαίνει πως η επένδυση στο Ελληνικό θα ενισχύσει κατά 2% του ΑΕΠ της χώρας και θα δημιουργήσει 70.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η ολοκλήρωση του θα συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στη χώρα κατά περίπου 1 εκ. τουρίστες σε ετήσια βάση στην Αττική.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο κατά την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κατασκευή και λειτουργία), που υπολογίζονται σε σύνολο φόρων (εισοδήματος, εταιρικών, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι ακινήτων, ΦΠΑ), ανέρχονται σε περισσότερα από 14 δισ. ευρώ.

Επιπλέον έσοδα που θα έχει το ελληνικό Δημόσιο από τον επικείμενο διαγωνισμό αδειοδότησης του καζίνο, καθώς και από τους φόρους παιγνίων σε ετήσια βάση.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από το "μέλλον" του Ελληνικού:

Πηγή: thetoc.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα