Ανατροπή στη δίκη για τις μετοχές-«φούσκες»: Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των 36 κατηγορουμένων

Ανατροπή σηματοδότησε η εισαγγελική πρόταση που έγινε στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις μετοχές – φούσκες του Χρηματιστηρίου του 1999.

Η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κυρία Αθηνά Θεοδωροπούλου ζήτησε την ενοχή των 36 κατηγορουμένων για το πολύκροτο αυτό σκάνδαλο...
, το οποίο έφτασε για δεύτερη φορά σε ποινικό ακροατήριο ύστερα από αναίρεση που είχε ασκηθεί από τον Άρειο Πάγο στην πρώτη αθωωτική απόφαση λόγω έλλειψης πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας κατά τη διάρκεια πολύωρης αγόρευσης
της στο δικαστήριο, ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, σημειώνοντας πως το πρώτο δικαστήριο που τους αθώωσε εφήρμοσε εσφαλμένη αιτιολογία.

Παράλληλα, η εισαγγελέας τόνισε ότι εσφαλμένα το πρώτο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ζημία και οδηγήθηκε στην αθώωση των κατηγορουμένων από το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν. Για το λόγο αυτό άλλωστε η κυρία Θεοδωροπούλου χαρακτήρισε την απόφαση του Αρείου Πάγου να αναιρέσει την πρώτη απόφαση «σπουδαία».

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, οι κατηγορούμενοι με μεθοδεύσεις είχαν σκοπό να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα μια πλασματική εικόνα της αγοράς, να καλλιεργήσουν μια εικόνα επενδυτικής ευημερίας. «Μετά» - είπε η εισαγγελέας - «καταποντίστηκε το σύστημα γιατί η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή».

Ανάφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά η εισαγγελέας στην αγόρευσή της: «Πλήξατε με τις μεθοδεύσεις το νόμο της ελεύθερης αγοράς με τη διόγκωση της τιμής των μετοχών που δεν θα διαμορφώνονταν σε αυτά τα επίπεδα... Η διαμορφωθείσα τιμή στο ταμπλό του ΧΑΑ δεν ήταν η «δίκαιη» τιμή, γιατί τη διαμόρφωσαν ψευδώς οι κατηγορούμενοι με τα πακέτα των μετοχών που έριξαν στην αγορά».

Η πρώτη απόφαση

Οι 36 κατηγορούμενοι που σήμερα δικάζονται για δεύτερη φορά έπειτα από 18 χρόνια μετά το σκάνδαλο για τις μετοχές – φούσκες, είχαν ξαναδικαστεί για τα αδικήματα – κατά περίπτωση -της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, κατά την πρώτη δίκη ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας με διαφορετική σύνθεση, τους είχε κηρύξει αθώους από το σύνολο των αξιοποίνων πράξεων.

Στη συνέχεια, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την αθωωτική απόφαση με αποτέλεσμα οι 36 κατηγορούμενοι – χρηματιστές, επενδυτές και εφοπλιστές – να δικάζονται εκ νέου και να κρίνονται από μηδενική βάση.

Την ανάκριση για την υπόθεση είχε διενεργήσει αρχικά η τότε ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, ενώ αργότερα η έρευνά είχε ξεκινήσει από την αρχή ύστερα από συμπληρωματική δίωξη από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση.

Πηγή: Protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα