Αεροπορική βάση στη Κρήτη ζητούσε η Ρωσία για να πληρώσει το κόστος των μνημονίων – Ο Τσίπρας αρνήθηκε

Αεροπορική βάση στην Κρήτη είχε ζητήσει η Ρωσία προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα σε περίπτωση που αποφάσιζε έξοδο από το ευρώ σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας όταν τον συνάντησε στη Μόσχα, την
περίοδο που ο Έλληνας πρωθυπουργός, τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε στήριξη από χώρες εκτός της Ε.Ε...

Αυτό αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Σύμφωνα με αυτό κυβερνητικός παράγοντας της Βενεζουέλας αναφέρει:

«Τον Ιούλιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Νίκο Παππά και ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στη Ρωσία για να συναντήσουν τον Νικολάς Μαδούρο. Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει από τον Νίκολας να τον συναντήσουν και εκείνος τους είπε το ραντεβού να γίνει στη Μόσχα, όπου θα βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη.

Ο Μαδούρο είχε δώσει το πράσινο φως για την συνάντηση αυτή λίγες μέρες πριν, από το Παρίσι όπου βρισκόταν, πάλι σε επίσημη επίσκεψη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μη συναντήσει ο ίδιος τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά, αλλά να στείλει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του και τον υπουργό του επί ευρωπαϊκών θεμάτων.

«Ο Αλέξης περίμενε δυο μέρες στο ξενοδοχείο στη Μόσχα για να συναντήσει τον Μαδούρο. Τελικά όμως, ο Μαδούρο δεν εμφανίστηκε. Αντί αυτού εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ελίας Χάουα, ο οποίος κατ’ εντολή του Μαδούρο τους είδε και μίλησε μαζί τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη συνάντηση ζήτησε διάφορα πράγματα και ο Ελίας Χάουα τους έδωσε την υπόσχεση ότι θα τους στηρίξει. Σε αυτή τη συνάντηση στη Μόσχα συμμετείχε και ο στενός συνεργάτης του Νικολάς Μαδούρο, και υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τεμίρ Πόρας».

Όπως αποκαλύπτει η ίδια ανώτατη πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε επίσης από το καθεστώς Μαδούρο να μεσολαβήσει στην Κίνα και στη Ρωσία, από όπου ήδη φέρεται να είχε ζητήσει στήριξη αλλά δεν έβρισκε ανταπόκριση.

«Ο Αλέξης ζητούσε από τον Νικολάς να μεσολαβήσει στην Κίνα και στη Ρωσία, γιατί αυτές οι δυο χώρες ζητούσαν απίστευτα ανταλλάγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον στηρίξουν», διηγείται ο αξιωματούχος της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε: «Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι μου ζητούν τρελά πράγματα για να με στηρίξουν. Σκεφτείτε ότι οι Ρώσοι μου ζήτησαν να τους παραχωρήσουμε μια αεροπορική βάση στην Κρήτη!».

Πάντως ο πρώην υπουργός της Βενεζουέλας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τι είδους ανταλλάγματα ζητούσαν οι Κινέζοι (αγορά λιμανιών ή άλλων υποδομών) ούτε εάν του είπε ο Τσίπρας περισσότερες λεπτομέρειες για τους ρωσικούς όρους, (περισσότερες αεροπορικές ή ναυτικές διευκολύνσεις) ώστε να δώσουν στήριξη, οικονομική ενδεχομένως και στρατιωτική στην Ελλάδα.

Όπως, όμως υποστηρίζει ο πολιτικός παράγοντας της Βενεζουέλας, «τελικά ο Νικολάς Μαδούρο δεν μεσολάβησε ποτέ σε αυτές τις δυο χώρες για τον Αλέξη Τσίπρα»…

Η ίδια πηγή εξηγεί επίσης ότι «ο Αλέξης αργότερα, όταν συνειδητοποίησε ότι ούτε η Βενεζουέλα, ούτε η Ρωσία αλλά ούτε και η Κίνα δεν θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν, εγκατέλειψε την ιδέα της εξόδου από το ευρώ. Κατάλαβε πως ήταν χαμένο παιχνίδι».

Οι συναντήσεις που έγιναν στη Μόσχα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μαδούρο δεν ανακοινώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άγνωστο παραμένει το είδος της στήριξης που φέρεται να υποσχέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας Ελίας Χάουα στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του ιδίου χρόνου, όπως έχει αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είχε επισκεφθεί και τη Βενεζουέλα μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση off shore εταιρειών, Αρτέμη Αρτεμίου. Σε εκείνο το ταξίδι, που δεν είχε ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν και εκπρόσωποι ελληνικής πετρελαϊκής εταιρείας, ενώ ο κ. Παππάς είχε ταξιδέψει και στην Καραϊβική με το ιδιωτικό λιαρ τζετ του αμφιλεγόμενου Λιβανέζου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ.

[pronews] [iefimerida]
Keywords
Τυχαία Θέματα