Politico: Ο ελληνικός εφιάλτης των Χριστουγέννων -«Ακριβό» το 2017 για τη χώρα

«Η τραγωδία με το ελληνικό χρέος επανέρχεται στην επικαιρότητα τη Δευτέρα, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνέρχονται στις Βρυξέλλες για να καθορίσουν την τύχη του προγράμματος προς την Αθήνα, ύψους 86 δισ. ευρώ», αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα....

Και συνεχίζει: «Στην πράξη του δράματος που συνέβη τον Οκτώβριο, η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να εξασφαλίσει κάτι
λιγότερο από 3 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους δανειστές, αφού παρουσίασε μια σειρά επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων που της είχαν ζητηθεί - "προπαιτούμενα", όπως είναι γνωστά στη γλώσσα των Βρυξελλών.... Τώρα, το ελληνικό έπος έχει κάνει τον κύκλο του, καθώς οι Ελληνες και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται για ακόμα μια φορά στο σημείο να προσπαθούν να συμφωνήσουν την τελευταία στιγμή για μια νέα λίστα προαπαιτούμενων. Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και το μέγα ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τα ερωτήματα επιμένουν για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει όλα τα δάνειά της.

»Και είναι αβέβαιο εάν θα δοθούν στην Ελλάδα άλλα 5,5 δισ. ευρώ, ως αντάλλαγμα νέες μεταρρυθμίσεις. Οι συζητήσεις παραμένουν "καλές", είπε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. "Ωστόσο, δεν έχουμε συμφωνία ακόμα, καθώς απομένουν κάποια ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν -όπως, π.χ. τα εργασιακά". Η κατάσταση έχει ως εξής:

Τελειώνει ο χρόνος

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές προσπαθούν να πείσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Το Ταμείο έχει πει ότι η παρούσα συμφωνία δεν είναι βιώσιμη και απειλεί να φύγει, εάν η Ελλάδα δεν πάρει μια γενναία ελάφρυνση του χρέους. Οι πιστωτές, ωστόσο, είναι απρόθυμοι να προχωρήσουν σε κούρεμα των δανείων. Αντιθέτως, βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, αναμένεται να παρουσιάσουν τη Δευτέρα στο ΔΝΤ για να το πείσουν να μπει στο πρόγραμμα.

» Το Ταμείο θα λάβει υπόψη του τα προτεινόμενα μέτρα, ως μέρος της νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα. Αυτή η ανάλυση θα παρουσιαστεί προς το τέλος του χρόνου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση για συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα. Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης εμφανίζονται διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν και μερικά ακόμα μέτρα στα οποία το ΔΝΤ είναι αντίθετο, όπως το πλεόνασμα 3,5% για το 2018 και τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχει plan Β

» Μια άρνηση του ΔΝΤ θα προκαλέσει προβλήματα στους Ευρωπαίους πιστωτές. Για παράδειγμα, τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μόνο υπό τον όρο ότι θα έκανε το ίδιο και το ΔΝΤ. Χωρίς το Ταμείο, η στήριξη στο πρόγραμμα θα κατέρρεε και η βοήθεια προς την Ελλάδα θα τερματιζόταν. "Είναι πολιτικό το ζήτημα", είπε μια πηγή της γερμανικής Βουλής. "Και εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα λεφτά στην Ελλάδα". Μιλώντας με τεχνικούς όρους, η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά λεφτά για να καλύψει τις ανάγκες της έως το τέλος του Απριλίου 2017. Αλλά από τη στιγμή που τα λεφτά τελειώσουν, η Ελλάδα θα μπορούσε να κηρύξει εθνική χρεοκοπία.

Επί του πρακτέου

» Πολλοί Ευρωπαίοι που συμμετέχουν στις συζητήσεις δηλώνουν από την Παρασκευή απαισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί οριστική συμφωνία τη Δευτέρα. Αντίθετα, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να κάνουν μια συμφωνία επί της αρχής, την οποία θα ολοκλήρωναν μέσα στις επόμενες εβδομάδες μέσω τηλεδιασκέψεων. Αν υπάρξει αρκετή πρόοδος, ένα δεύτερο Eurogroup θα μπορούσε να συγκληθεί για να "σφραγίσει" τη συμφωνία. Την ίδια ώρα, όμως, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτή η συμφωνία θα ικανοποιεί το ΔΝΤ.

» Οπως και να έχει, το επόμενο έτος θα είναι ακριβό για την Ελλάδα. Για παράδειγμα, έως το τέλος Ιουνίου του 2017 θα πρέπει να έχει καταβάλει κάτι λιγότερα από 11 δισ. ευρώ σε πληρωμές. "Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί", είπε αξιωματούχος της ΕΕ. "Προσδοκώ σε μια συμφωνία έως το τέλος του χρόνου. Διαφορετικά, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση ρευστότητας και την προεδρία του Τραμπ"»...

Πηγή: iefimerida.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα