Dream job! Και απεργούν και πληρώνονται κανονικά

Αυτή κι αν είναι ονειρική δουλειά: και να απεργείς κανονικά και λεφτά να μη χάνεις. Συμβαίνει στον ΟΣΕ και στις αστικές συγκοινωνίες!
Την ώρα που οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αλλά και τις αστικές συγκοινωνίες βρίσκονται εδώ και πολλές μέρες σε συνεχείς κινητοποιήσεις, κυρίως με στάσεις εργασίας,
η μισθοδοσία τους καταβάλλεται κανονικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής την Πέμπτη (07.07.2016).

Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ συγκεκριμένα....
, οι εργαζόμενοι κάνουν τρεις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας μέσα στην ημέρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Μέσα σε 16 ημέρες στάσεων εργασίας και απεργιών που σημειώθηκαν το α’ τρίμηνο του 2016 οι απώλειες ανήλθαν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε 150.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό συνυπολογίζονται οι απώλειες από τη μη πώληση εισιτηρίων και το κόστος της μισθολογικής δαπάνης εργαζομένων. Των ίδιων που κάνουν στάσεις εργασίας.

Λόγω των τριών τρίωρων στάσεων εργασίας μέσα σε μία ημέρα γίνονται μόλις δύο δρομολογίων του προαστιακού, ενώ δεν κυκλοφορεί σχεδόν κανένα εμπορευματικό τρένο.

Και πως οι απεργοί πληρώνονται κανονικά; Κατά τις τελευταίες κινητοποιήσεις διαπιστώθηκε ότι 95% των σιδηροδρομικών δήλωσαν ρεπό (τα οποία όμως δικαιούνται λόγω υπερωριακής απασχόλησης), ενώ πολλές ήταν και οι αναρρωτικές άδειες.

Άλλοι υποστήριξαν ότι ήθελαν να εργαστούν, αλλά λόγω κατάληψης σε εγκαταστάσεις της εταιρείας δεν τους επετράπη από συναδέλφους τους συνδικαλιστές που περιφρουρούσαν την απεργία να «χτυπήσουν» κάρτα και να δηλώσουν παρόντες. Έτσι, δεν θα έχουν καμία κράτηση από τον μισθό τους λόγω συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Κάτι ανάλογο γίνεται και στις αστικές συγκοινωνίες, όπου οι εργαζόμενοι απεργούν κατά της υπαγωγής στο νέο υπερταμείο. Στο μετρό, για παράδειγμα, προκηρύσσει απεργία ένα σωματείο (π.χ. λειτουργίας) το οποίο αν απέχει από τα καθήκοντά του, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το μετρό.

Οι εργαζόμενοι στους υπόλοιπους τομείς του μετρό δεν εργάζονται, αλλά αφού δεν έχουν οι ίδιοι προκηρύξει την απεργία δεν θα υποστούν περικοπές στους μισθούς τους. Ωστόσο και τα σωματεία που πραγματοποιούν την απεργία ακολουθούν την τακτική των ασθενειών και των ρεπό κατά τις ημέρες των απεργιών.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων προϋπολογισμού του 2016, για τη ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ) μία ημέρα απεργίας κοστίζει στην εταιρεία 652.221 ευρώ. Από αυτά οι 418.888 αναλογούν σε απολεσθέντα έσοδα από μη πώληση εισιτηρίων (σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2016), ενώ οι 233.333 που απομένουν αφορούν στη μισθολογική δαπάνη που καταβάλλεται για μία ημέρα σε εργαζόμενους οι οποίοι απέχουν από την εργασία τους.

Αντιστοίχως, το κόστος για τις ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) για μία ημέρα απεργίας ανέρχεται σε 695.833 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 300.000 ευρώ από πωλήσεις εισιτηρίων που δεν γίνονται και 395.833 ευρώ από το κόστος μισθοδοσίας που επωμίζεται η εταιρεία, χωρίς όμως να παράγεται συγκοινωνιακό έργο.

Πηγή: Καθημερινή
Keywords
Τυχαία Θέματα