10 πράγματα που δεν ξέρατε για τις φράουλες

Σοβαρή υποψηφιότητα για την κορυφή της λίστας με τα πιο αγαπημένα φρούτα, οι φράουλες κοκκινίζουν αυτή την εποχή πάγκους μανάβικων, σούπερ μάρκετ, λαϊκές και ολόκληρες πλατείες –αν δεν τις έχετε προσέξει στο Μοναστηράκι μπορείτε να αρχίσετε να ανησυχείτε σοβαρά για την έλλειψη παρατηρητικότητάς σας.... Ιδού δέκα πράγματα που μάλλον δεν ξέρατε για το φρούτο που θα έπρεπε να λέγεται «του πάθους».

Μετά τα μύρτιλα και τα βατόμουρα, οι φράουλες κατατάσσονται στα κορυφαία τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιες σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες,
που τους δίνουν το κόκκινο χρώμα), βιταμίνη Α και C, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή του ματιού και μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση του καταρράκτη και την εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, έρευνα λέει ότι η ανάμειξη φράουλας με αλκοόλ (όπως, για παράδειγμα, στο Daiquiri) ενισχύει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της κατά 30%.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αγοράζετε τόσες φράουλες όσες σκοπεύετε να καταναλώσετε, καθότι είναι πάντα καλύτερο να τρώγονται όσο το δυνατόν πιο φρέσκες. Αν ωστόσο θέλετε να βάλετε τις φράουλες στο ψυγείο για να τις διατηρήσετε, καλό είναι να μην τις πλύνετε. Στο ψυγείο οι φράουλες διατηρούνται μέχρι και δύο ημέρες, χωρίς σημαντικές απώλειες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Έρευνες υποστηρίζουν πως η καθημερινή κατανάλωση φράουλας πιθανότατα μειώνει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο και μαγνήσιο, οι φράουλες συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται λόγω του νατρίου.

Οι φράουλες είναι μια από τις πιο επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα τροφές, για αυτό καλό είναι να προτιμάτε τις βιολογικές. Διαφορετικά, το καλύτερο είναι να τις πλένετε με άφθονο νερό, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι.

Πώς διαλέγουμε φράουλες; Προσέχουμε να μην έχουν ζαρώματα και κακώσεις, να είναι καθαρές, ομοιόμορφες, με λαμπερό χρώμα, πράσινα φυλλαράκια στην κορυφή και ευδιάκριτες μικρές τρίχες στην επιφάνειά τους. Προτιμάμε αυτές με μικρό ή μεσαίο μέγεθος –όχι τις πολύ μεγάλες.

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων και του σακχάρου και προκαλούν υψηλή αίσθηση κορεσμού. Επιπλέον, μας παρέχουν λίγες θερμίδες, οπότε μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013 υποστηρίζει πως οι φράουλες, όπως και τα βατόμουρα, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στις γυναίκες.

Είναι επίσης σύμμαχος του οργανισμού μας ενάντια στην «κακή» χοληστερόλη, πιθανότατα χάρη στις ανθοκυανίνες που περιέχουν.
(*) Με πληροφορίες από Iatronet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα