Ξεχασμένο πρωτότυπο: Suzuki Hayabusa Sport

Θα μπορούσε άνετα να είναι μια Panoz Esperante GTR-1 σε μικρογραφία και μια πολύ καλή προσπάθεια της Suzuki να μπει στο χώρο των track cars, αν αποφάσιζε να βγάλει στην παραγωγή το Hayabusa Sport.

Hayabusa είπα ε; Και πολύ καλά το φαντάστηκες ήδη από το τίτλο, καθώς το διθέσιο πρωτότυπο έπαιρνε κίνηση

απ΄τον 4κυλινδρο, 1,3 λίτρων κινητήρα της θρυλικής, πλέον, ομώνυμης μοτοσυκλέτας της ιαπωνικής εταιρείας, που έκανε την πρώτη εμφάνιση της το 1999. Το αγωνιστικό τμήμα της εταιρείας (Suzuki Sport) είχε δημιουργήσει τη βραχύβια σειρά αγώνων με την ονομασία Formula Suzuki Hayabusa, στην οποία συμμετείχαν μονοθέσια με τον κινητήρα βεβαίως της Hayabusa. Διάλειμμα για τις απαραίτητες διαφημίσεις και επιστρέφουμε.

Μετά το πέρας της συγκεκριμένης σειράς αγώνων, πολλοί αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν οι Ιάπωνες να πάνε παραπέρα το παραπάνω project και να κατασκευάσουν ένα “δρομίσιο Hayabusa” και η απάντηση από τη Suzuki ήρθε στο Tokyo Auto Salon του 2002.

Κι εγένετο Suzuki Hayabusa Sport. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι λόγοι που συντέλεσαν στη δημιουργία του “απόλυτου light weight sport car” ήταν το πολύ μικρό βάρος, η ίση κατανομή του βάρους και στους δύο άξονες,το χαμηλό κέντρο βάρους, το κοντό μεταξόνιο. Το πρωτότυπο ζύγιζε μόλις 550 κιλά, ο κινητήρας του Hayabusa απέδιδε 175 ίππους στις 9800 στροφές/λεπτό και η κίνηση μεταδιδόταν φυσικά στο πίσω άξονα μέσω ενός 6-ταχυτου, σειριακού κιβωτίου ταχυτήτων. Διέθετε αλουμινένιο σασί, αμάξωμα από ανθρακονήματα,διπλά ψαλίδια και ανεξάρτητη ανάρτηση παντού, ενώ ο συντελεστής οπισθέλκουσας ήταν στο 0,29Cd.

Ωστόσο, δεν το είδαμε ποτέ στην παραγωγή και η ερώτηση παραμένει:

Γιατί ρε Suzuki;;;;

[See image gallery at www.autoblog.gr]

Keywords
Τυχαία Θέματα