Ξεχασμένο Πρωτότυπο: Ford Ghia Focus

Το έτος ήταν 1992, και 6 χρόνια πριν πατήσει άσφαλτο το σήμα κατατεθέν της Ford το αγαπημένο όλων Focus, στην έκθεση του Τορίνο κάνει την εμφάνισή του ένα πρότυπο με όνομα Ford Ghia Focus. Το όλο concept βασισμένο στο Εscort RS Cosworth σε μικρότερο σασί, κινητήρα 2.0 λίτρων που αποδίδει 227 άλογα, κίνηση στους 4 τροχούς 18 ιντσών και σώμα εξολοκλήρου από fiberglass περιορίζοντας το βάρος

στα 984 κιλά, θυμίζει κάτι από TVR.

Υπεύθυνος σχεδιασμού ήταν ο Taru Lahti του οποίου η προσπάθεια αναγνωρίστηκε με αποκορύφωμα τις δηλώσεις των Giorgetto Giugaro και J Mays, πρώην σχεδιαστή της Ford, που κάνουν λόγο για έργο τέχνης. Το διθέσιο roadster, κατασκευάστηκε με σκληρή αποσπώμενη οροφή, με δυνατότητα αποθήκευσης στο πίσω μέρος, ενώ ήταν συμβατό και με υφασμάτινη οροφή. Το design στο εσωτερικό συμβάδιζε με την εξωτερική εικόνα του οχήματος.

Στο ξύλινο δάπεδο ήταν βιδωμένα σπορ καθίσματα, τα οποία μαζί με τις πόρτες ήταν καλυμμένα με δέρμα αγελάδας. Άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, ήταν η εκτεθειμένη κολόνα και ο σχεδιασμός του τιμονιού με ξύλινες λεπτομέρειες. Με ξύλο ήταν διακοσμημένος και ο λεβιέ ταχυτήτων, ενώ η κεντρική κονσόλα καλυπτόταν από ατσάλι. Είναι λοιπόν φανερό ότι το σχέδιο ήταν πολύ τολμηρό και ριζοσπαστικό για να παραχθεί μαζικά. Το Ford Ghia Focus, πωλήθηκε σε δημοπρασία από την Blue Oval το 2002, έναντι 1 εκατ. δολαρίων και τα χρήματα διατέθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό.

[See image gallery at www.autoblog.gr]

Keywords
Τυχαία Θέματα