Τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου μπορεί να είναι ασύμβατα με τα πλυντήρια

Στην Ελλάδα ο στόλος οχημάτων είναι αρκετά παλιός οπότε λίγοι οδηγοί είναι εξοικιωμένοι με τα νέα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας όπως το brake assist. Στις ΗΠΑ όμως αυτά τα συστήματα είναι στον βασικό εξοπλισμό ακόμη και σχετικά φτηνών αυτοκινήτων. Επίσης στις ΗΠΑ τα αυτόματα

πλυντήρια αυτοκινήτων είναι αρκετά αυτοματοποιημένα και διαχειρίζονται ουρές από αυτοκίνητα. Έτσι προέκυψε ένα πρόβλημα που κανείς δεντ ο είχε σκεφτεί, ή αν το είχε σκεφτεί προτίμησε να το αγνοήσει. Τα αυτόματα συστήματα φρεναρίσματος για παράδειγμα ενεργοποιούνται όταν πλησιάζει η βούρτσα ή μάλλον δεν σε αφήνουν να πλησιάσεις την βούρτσα ή το προπορευόμενο όχημα. Για την ώρα το radar δεν μπορεί να αντιληφθεί την ποιότητα του εμποδίου και αντιμετωπίζει όλα τα εμπόδια το ίδιο. Έτσι το αυτόματο μηχάνημα αδυνατεί να μετακινήσει το όχημα μέσα στο τούνελ πλυσίματος.

Παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάστηκε με τα ηλεκτρονικά χειρόφρενα. Σε κάποια αυτοκίνητα το αυτόματο φρένο στάθμευσης ενεργοποιείται μόλις σβήσει ο κινητήρας ή μόλις ο οδηγός βγει από το όχημα. Αυτό έγινε διότι πολλοί ξεχνούσαν να βάλουν χειρόφρενο ή ταχύτητα, δηλαδή τον λεβιέ του αυτόματου κιβωτίου στην θέση parking κι έτσι οι εταιρείες κάναν το φρένο αυτό αυτόματο. Βέβαια υπάρχουν πλυντήρια που λειτουργούν με άλλους τρόπους που δεν εμποδίζονται από τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, όπως είναι το κυλιόμενο δάπεδο ή όπως λειτουργούν τα απλοϊκά ελληνικά πλυντήρια, αν και πάλι στον εγκέφαλο ίσως καταγραφεί σύγκρουση όταν θα πας να το πλύνεις και θα ακουμπίσει πάνω του η βούρτσα. Αν μάλιστα καταγραφεί ως ισχυρή σύγκρουση ίσως να διακοπεί η παροχή καυσίμου για λόγους ασφαλείας. Καλό λοιπόν είναι να μπορούν να απενεργοποιηθούν τα συστήματα αυτά και βεβαίως οι αντιπροσωπείες να ενημερώνουν τους πελάτες για τις εκπλήξεις που μπορεί να συναντήσουν στο αυτόματο πλύσιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα