Τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα δεν είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον

Γνωρίζουμε πως τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά μια ομάδα επιστημόνων από τη Σκωτία έχουν διαφορετική άποψη. Στην έρευνα που διεξήγαγαν στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, οι επιστήμονες αναφέρουν πως τα οχήματα αυτά, είναι εξίσου “κακά” για το περιβάλλον, όχι λόγω των μπαταριών τους και από τον τρόπο που παίρνουν την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά λόγω των ελαστικών και των φρένων τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές Peter Achten και Victor Timmers, το επιπλέον βάρος των μπαταριών των ηλεκτρικών και των υβριδικών αυτοκινήτων, τα καθιστούν

πιο επιζήμια στο περιβάλλον, επειδή το πρόσθετο βάρος, καταλήγει να παράγει περισσότερα σωματίδια, λόγω της μεγαλύτερης καταπόνησης των ελαστικών και των φρένων. Επιπλέον, η αύξηση του βάρους προκαλεί επίσης μεγαλύτερες ζημιές στους δρόμους, σε σχέση με τα ελαφρύτερα αυτοκίνητα με συμβατικούς κινητήρες.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης πως τα σωματίδια που προέρχονται από τα ελαστικά και τα τακάκια των φρένων, είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος, αλλά και σε βάρος, κατά 24%, από τα αντίστοιχα που παράγονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης των αυτοκινήτων δημιουργούν περίπου το 1/3 των συνολικών εκπομπών ενός αυτοκινήτου, με τις υπόλοιπες να προέρχονται από τα ελαστικά και τα φρένα. Παράλληλα, ισχυρίζονται πως τα σωματίδια αυτά, είναι πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο, αφού μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος, αλλά και να αυξήσουν την πιθανότητα καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα