Τα 707 άλογα του Hellcat ήταν άκρως απόρρητα

Τα Challenger και Charger Ηellcat, μαζί με τα 707 άλογα τους τα λατρεύουμε. Βασικά, είμαστε ευγνώμονες που η γενικά “σφιχτή” όσον αφορά τις κινήσεις της FCA, επέτρεψε να βγει στην παραγωγή αυτό το μοναδικό κτήνος. Στον μαγικό αριθμό “7”, όμως, φτάσαμε μέσω “υπόγειων” διαδικασιών των εκλεκτών παιδιών του τμήματος SRT.

O Chris Cowland, επικεφαλής του τομέα μετάδοσης στο SRT, κάθισε ενώπιον του Marchionne και άλλων 20 “γαλονάδων” της FCA και τους παρουσίασε με ένθερμο τρόπο την

ιδέα του. Ποια ήταν αυτή; Η εξέλιξη ενός κινητήρα απόδοσης 600 ίππων πάνω – κάτω (πιο πολύ πάνω) που θα έκανε το Challenger να κόψει τον βήχα του Shelby GT500. Και εγένετο “ξυλίκι” ιπποδύναμης.

Η ομάδα του SRT έφτασε στον στόχο της απρόσμενα γρήγορα, όμως εκεί ένα “πουλάκι” τους είπε πως η Ford ετοίμαζε power pack στο GT500 που θα το έστελνε στα 650 άλογα. Αναμενόμενα, ο στόχος ανέβηκε κι έφτασε στα 675, κάτι που παρουσίασε στα “κεφάλια” του Ομίλου. Η απάντηση τους ήταν -σε πολύ ελεύθερη μετάφραση- “ναι ρε, κάνε ό,τι θες. Αρκεί να είμαστε οκ με ρύπους, καταναλώσεις κι αξιοπιστία”.

Εδώ είναι και το σημείο καμπής του project Hellcat. Μιλώντας για 675 ο Cowland εννοούσε τουλάχιστον 700, στόχο τον οποίο το SRT είχε εξαρχής στο νου του, αλλά με τη μορφή κάποιας ειδικής έκδοσης. Έπρεπε να τηρηθούν οι προθεσμίες, πράγμα το οποίο και συνέβη λόγω της προετοιμασίας στην προμήθεια των υλικών. Τα εξηγεί καλύτερα κι ο ίδιος ο Cowland:

Η ιπποδύναμη ήταν επτασφράγιστο μυστικό, ακόμα και μεταξύ μας. Όταν αντικαταστήσαμε κάποια μέρη με heavy duty ήρθαν οι πρώτες ερωτήσεις, στις οποίες απαντούσα πως υπάρχει αυστηρή άνωθεν εντολή για εξασφάλιση της αξιοπιστίας. Ο κινητήρας στήθηκε από την αρχή με στόχο τα 700 άλογα. Οι δυναμομετρήσεις της Society of Automotive Engineers πιστοποίησαν το ύψος της ιπποδύναμης, αλλά τα αποτέλεσματα των τεστς δεν αφήσαμε να κυκλοφορήσουν εντός της εταιρίας. Το project ήταν της Fiat-Chrysler Manhattan και ήμασταν τόσο προσεκτικοί, ώστε άνθρωποι του ενός τομέα δεν ήξεραν με τι ασχολούνται οι συνάδελφοι τους σε κάποιον άλλον.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον λόγο που έφτιαξαν το πιο δυνατό μοτέρ που τοποθετείται σε αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής, η απόκριση του Cowland ήταν αφοπλιστικά “αμερικανική”:

Γιατί μπορούσαμε

Σαν να μην έφταναν, λοιπόν τα 707 -στα χαρτιά, στον στρόφαλο έχει μετρηθεί στα 740- άλογα του Hellcat, έρχεται κι ο Hennessey να βάλει το χέρι του.

Δες τι “ψάρια πιάνει” το απλό και ταπεινό Challenger του εργοστασίου κόντρα στο βελτιωμένο θηρίο του Τεξανού tuner.

Keywords
Τυχαία Θέματα