Απόσυρση και το 2015, μόνιμο πλέον το μέτρο καταβολής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία με την οποία παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο το μέτρο της απόσυρσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων, μιας και κατά διάρκεια του 2014, η απόσυρση συνέβαλε στο να πουληθούν περισσότερα από 90.000 αυτοκίνητα.

Το μέτρο αφορά τα οχήματα με άδεια κυκλοφορίας προγενέστερη της 31/12/2001, ενώ οι οδηγοί που θα κάνουν

χρήση θα εξασφαλίσουν έκπτωση για την αγορά καινούριου αυτοκινήτου. Το κίνητρο της απόσυρσης προσφέρει απαλλαγή 50% έως 100% από το τέλος ταξινόμησης του καινούριου αυτοκινήτου (από 300 ευρώ έως 2.800 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος), πράγμα που σημαίνει, ότι το τελικό όφελος εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του νέου αυτοκινήτου. Η απόσυρση παρατείνεται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2015.

Παραδείγματος χάρη. Μοντέλο 1600 κυβικών πετρελαιοκίνητο που κανονικά κοστίζει 21.400 ευρώ, με την απόσυρση, η τιμή του πέφτει στα 20.440 ευρώ, ενώ Ι.Χ. με τιμή λιανικής 11.470 ευρώ, πέφτει με την απόσυρση ακόμη και στα 10.753 ευρώ.

Η απόσυρση παρατείνεται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2015. Συγχρόνως η έως τώρα ισχύουσα ρύθμιση επεκτείνεται και καταλαμβάνει αυτοκίνητα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2001.

Στην ίδια τροπολογία έχουν συμπεριφερθεί και οι ρυθμίσεις για την μονιμοποίηση του μέτρου της καταβολής τελών κυκλοφορίας με το μήνα, ώστε να μπορεί κάποιος οδηγός να λαμβάνει πίσω τις πινακίδες του πληρώνοντας τέλη μόνο για το εναπομείναν διάστημα του χρόνου.

Ακόμη, ορίζεται νέα προθεσμία, η 31η Δεκεμβρίου 2015, για τον τελωνισμό και την καταβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων των οχημάτων, στο πλαίσιο της ειδικής ρύθμισης της απόσυρσης για λόγους ενίσχυσης της αγοράς του αυτοκινήτου. Επίσης, η προθεσμία αυτή θα ισχύει και για τελωνισμένα οχήματα από επίσημους διανομείς ή εμπόρους αυτοκινήτων για τα οποία είναι δυνατή η επιστροφή του τέλους ταξινόμησης, εφόσον ταξινομηθούν σε δικαιούχο αποσυρόμενου οχήματος.

Στο ίδιο πλαίσιο ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Δεκεμβρίου 2016 εντός της οποίας θα μπορεί να κατατίθεται η αίτηση στην αρμόδια τελωνειακή αρχή για την επιστροφή του τέλους ταξινόμησης, προκειμένου να είναι δυνατή η πρόβλεψη των δημοσίων εσόδων και να αποφεύγεται η δημιουργία διοικητικών εκκρεμοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα