Torino 380, ωδή στο παρελθόν με το βλέμμα στο μέλλον

Αν και από το όνομα ίσως να φαντάζεσαι πως πρόκειται για κάποια ιταλική carrozzeria των ’60s και ’70s, το Torino ήταν ένα Αργεντίνικο coupe που κατασκευαζόταν από την IKA και την Renault Αργεντινής από το 1966 ως το 1982. Η IKA ήταν ένα αργεντίνικο εργοστάσιο, με αμερικανικές πλάτες, που αργότερα αγοράστηκε από την Renault. Το Torino ήταν το πιο σπορ μοντέλο της

Αργεντινής εκείνη την εποχή και ήταν το πρώτο αργεντίνικο αυτοκίνητο που ξεπέρασε τα 200 χλμ/ώρα, επίσης ήταν μάλλον το τελευταίο FR Renault. Το εντυπωσιακό κατά την γνώμη μου ήταν το μοτέρ που ήταν ένας Ι6 με χωρητικότητα από 3 έως 4 λίτρα, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για το Torino. Ο Juan Manuel Fangio είχε ένα, αλλά απ’ότι φαίνεται ήταν ιδιαίτερα αγαπητό και από πολιτικές προσωπικότητες, αφού ο Fidel Castro, o Leonid Brezhnev και ο Muammar al-Gaddafi είχαν από ένα.

Μια ομάδα Αργεντίνων σχεδιαστών λοιπόν, αποφάσισε 45 χρόνια μετά από το αυθεντικό Torino, το concept που βλέπεις, που το ονόμασαν Torino 380, προς τιμήν του Torino 380W. Όπως δήλωσαν οι βασικοί συντελεστές, Facundo Davila, Marcelo Romero και Lucas Basile, θελαν να κρατήσουν το πνεύμα του αυθεντικού αλλά να δημιουργήσουν ένα μοντέρνο αυτοκίνητο. Αν και ίσως σκεφτείς πως αυτό που κάνουν είναι στο πνεύμα των καιρών, να σου θυμίσω πως το Mini για παράδειγμα, δεν διατηρεί το μινιμαλιστικό πνεύμα του αυθεντικού Mini και εδώ είναι η ειδοποιός διαφορά. Η εμφάνιση είναι εμπνευσμένη από το παλιό αλλά έχει αρκετές διαφορές. Τα βασικά στοιχεία που διατηρεί είναι τα 4 στρογγυλά πρόσθια φωτιστικά σώματα μαζί με τα μινιμάλ οπίσθια και κυρίως το ισορροπημένο αμάξωμα τριών όγκων με τον πίσω όγκο να είναι σχεδόν ίδιος με τον μπροστά.

Οι σχεδιαστές κατατάσσουν το Torino 380 ανάμεσα στις BMW 4 Series, Lexus RC και γενικώς στα premium σπορ coupe, αλλά δυστυχώς δεν είναι αισιόδοξοι πως θα αναβιώσει το ιστορικό αυτό όνομα και μάλλον αυτό που βλέπεις ήταν απλώς ασκήσεις επί χάρτου.

[See image gallery at www.autoblog.gr]
Keywords
Τυχαία Θέματα