GP Μπαχρέιν 2015: Ξεκούραστη νίκη για Hamilton

Την δεύτερη συνεχόμενη, τρίτη για φέτος και 36η στην καριέρα του νίκη κατάκτησε ο Lewis Hamilton στο Grand Prix του Μπαχρέιν. Ο Πρωταθλητής είχε έναν άνετο αγώνα στην έρημο του Σακχίρ και δεν απειλήθηκε ουσιαστικά από κανέναν, από την αρχή μέχρι και το τέλος, ελέγχοντας τον ρυθμό του.

Στη δεύτερη θέση ο Kimi Raikkonen, ο οποίος προσπέρασε τον Nico Rosberg δύο γύρους πριν από τον τέλος (τα Mercedes

είχαν πρόβλημα με τα φρένα τους). Ακολούθησαν οι Valtteri Bottas, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Romain Grosjean, Sergio Perez, Daniil Kvyat και Felipe Massa, ο οποίος συμπληρώνει την 10άδα, με τον Alonso να φτάνει πιο κοντά από ποτέ στους βαθμούς. Ας δούμε τι έγινε στους 57 γύρους του Μπαχρέιν:

Οι θερμοκρασίες σε αέρα και οδόστρωμα ήταν 26°C και 30°C, αντίστοιχα, και φυσικά πουθενά δεν υπήρχε το ενδεχόμενο βροχής. Ο Felipe Massa ξεκίνησε από το pit lane, λόγω ενός προβλήματος στο μονοθέσιό του, έτσι η 6η θέση στο grid έμεινε κενή από την απουσία του Βραζιλιάνου. Ο Jenson Button, όμως, βρισκόταν στο box της McLaren, καθώς η MP4-30 δεν είχε επιδιορθωθεί από τα χθεσινά προβλήματα, έτσι ο Πρωταθλητής του 2009 δε συμπλήρωσε σήμερα 100 αγώνα με τη βρετανική ομάδα.

Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Hamilton έφυγε καλά κι έμεινε πρώτος, ο Rosberg προσπάθησε να περάσει τον Vettel, όμως ο Γερμανός έχασε στη συνέχεια τη θέση του από τον Raikkonen. Στην ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, η 10άδα είχε ως εξής: Hamilton, Vettel, Raikkonen, Rosberg, Bottas, Ricciardo, Grosjean, Hulkenberg, Ericsson και Sainz. Ο Alonsο βρισκόταν στην 13η θέση και ο Verstappen έκανε λόγο για σπασμένη εμπρός αεροτομή.

Ο Hamilton μπροστά άνοιγε τη διαφορά και οι αγωνοδίκες εξέταζαν τον Maldonado για λανθασμένη θέση στο grid. Ο Rosberg πίεζε τον Raikkonen και τον προσπέρασε στην αρχή του 4ου γύρου, με τη μάχη των δύο να θυμίζει λίγο την περσινή με τον Hamilton. Οι δύο πρώτοι απείχαν περίπου 2 δευτερόλεπτα, με τη Mercedes να λέει στον Βρετανό ότι μπορούσε να πατήσει ακόμα περισσότερο το γκάζι.

Ο Massa προσπέρασε τον Alonso για την 13η θέση, την ώρα που οι αγωνοδίκες έδιναν ποινή 5 δευτερολέπτων stop&go στον Maldonado. Ο Rosberg είχε φτάσει τον Vettel στον 8ο γύρο και μάλιστα ξεκίνησε επιθέσεις στον Γερμανό. Από την άλλη, ο Hamilton έλεγε πως τα πίσω ελαστικά είναι στα όριά τους και πως δεν μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα.

Μόλις στον 9ο γύρο, η Mercedes βρέθηκε στο «1-2», καθώς ο Rosberg πέρασε μπροστά από τον Vettel, ωστόσο έπρεπε να καλύψει διαφορά 5.3 δευτερολέπτων προκειμένου να βρεθεί ακριβώς πίσω από τον team-mate του. Ο Raikkonen είχε κολλήσει πίσω από τον Vettel, όμως δεν μπορούσε να προσπεράσει.

Στον 11ο γύρο, οι Hulkenberg, Nasr, Massa και Maldonado μπήκαν στα pits, όσο ο Hamilton είχε φτάσει τη διαφορά τα 6.2 δευτερόλεπτα εκείνη τη στιγμή. Έναν γύρο αργότερα, Sainz και Ericsson μπήκαν και αυτοί για αλλαγή, όπως έκανε και ο Grosjean.

Από τους πρώτους, αυτός που έκανε την αρχή ήταν ο Vettel. Στον 14ο γύρο, ο οδηγός της Ferrari έβαλε νέα μαλακά ελαστικά, ενώ ο Alonso επέλεξε τη μέση γόμα για το δεύτερό του stint. Ο Rosberg έβαλε ένα νέο σετ μαλακών ελαστικών στον 15ο γύρο και ο Vettel είχε περάσει ξανά στην 2η θέση, μπροστά από τον οδηγό της Mercedes.

Μαλακά ελαστικά και για τον Hamilton, στον επόμενο γύρο. Ο Βρετανός βγαίνοντας από το pit lane είδε ακριβώς πίσω του τον Rosberg να προσπερνά για δεύτερη φορά στον αγώνα τον Vettel, με τη μεταξύ τους διαφορά να είναι μόλις στο 1.5 δευτερόλεπτο, διότι το pit stop του Hamilton ήταν μέτριο, ενώ ο Rosberg είχε κερδίσει χρόνο με τα πολύ ταχύτερα φρέσκα μαλακά.

Στην πρώτη θέση παρέμενε ο Raikkonen, ο οποίος ακόμα δεν είχε επισκεφθεί τα pits, κάτι που έκανε, όμως, στον 17ο γύρο, επιλέγοντας τη μέση γόμα, ίσως έχοντας στο μυαλό του μια διαφορετική στρατηγική. Πιο πίσω, ο Alonso δέχθηκε το προσπέρασμα από τον Kvyat, για την 13η θέση, και ο Nasr πίεζε τον Massa για να μπει στην 10άδα.

Στον 20ο γύρο, ο ρυθμός των Hamilton, Rosberg και Vettel είναι λίγο πάνω από τον 1:39, όμως ο Raikkonen, με τη μέση γόμα, ήταν σχεδόν μισό δευτερόλεπτο ταχύτερος σε σχέση με τον Hamilton. Ο Φινλανδός ήταν 9.5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Vettel και 12.7 μακριά από την κορυφή.

Τρενάκι στις θέσεις 9, 10 και 11, από τους Hulkenberg, Massa και Nasr, με τον πρώτο να κάνει παράπονα για υποστροφή. Τελικά, η 10η θέση πέρασε στα χέρια του Nasr, που μπήκε αμέσως μετά τα pits, μαζί με τους Massa και Maldonado. Αυτό τα άλλαξε όλα, αφού ο Maldonado πέρασε 10ος, μπροστά από τον Massa, ενώ ο Nasr έπεσε στην 12η θέση. Ericsson και Hulkenberg μπήκαν για δεύτερη φορά, στον 26ο γύρο, και ο οδηγός της Force India έχασε μία θέση από τον Maldonado, όντας πλέον στην 10η θέση.

Στον 29ο γύρο, η 10άδα ήταν: Hamilton, (3.3)Rosberg, (3.8)Vettel, (5.5)Raikkonen, (10.3)Bottas, (7.6)Ricciardo, (11.9)Grosjean, (9.9)Perez, (6.6)Kvyat και (7.3)Maldonado. Ο Hulkenberg μόλις είχε προσπεράσει τον Alonso, κάτι που ήθελαν να κάνουν οι Massa και Nasr, όπως πράγματι έγινε στους επόμενους γύρους. Ο Sainz πάρκαρε την STR10 εκτός πίστας, αναφέροντας ότι μάλλον ο εμπρός αριστερά τροχός είχε φύγει από τη θέση του.

Το δεύτερο pit stop για τον Vettel ήρθε στον 33ο γύρο, κάτι που συνέβη και στον Hamilton, ενώ και οι δύο είχαν βάλει τη μέση γόμα. Ο Raikkonen ζητούσε εξηγήσεις στην ενδοεπικοινωνία από τη Ferrari για τις επιλογές των ελαστικών, με τη Scuderia να του λέει πως η μέση μπορούσε να δώσει ταχύτερα περάσματα στον ίδιο αριθμό γύρων.

Pit stop και για τον Rosberg, στον 35ο γύρο, ο οποίος έβαλε ξανά τη μέση γόμα και ήταν για τρίτη φορά πίσω από τον Vettel. Ο Seb έκανε λάθος και βγήκε λίγο εκτός στην τελευταία στροφή, έτσι δεν ήταν δύσκολο για τον Rosberg να τον προσπεράσει. Εν τω μεταξύ, ο Nasr είχε περάσει τον Hulkenberg για την 13η θέση και ο Verstappen επέστρεφε στα pits με πρόβλημα στο μονοθέσιό του.

Ο Vettel ανέφερε πρόβλημα υποστροφής εξαιτίας ζημιάς στην εμπρός πτέρυγα, με αποτέλεσμα να μπει ξανά στα pits για να αντικατασταθεί η αεροτομή του, μια εξέλιξη που τον έριξε στην 5η θέση, πίσω από τον Bottas. Τα ελαστικά του Raikkonen είχαν «τελειώσει», με αποτέλεσμα να δεχθεί προσπέρασμα από τον Hamilton, ενώ τον πέρασε και ο Alonso, που είχε δεχθεί γύρο προηγουμένως.

Τελικώς, ο Φινλανδός έβαλε τη μέση γόμα στον 41ο γύρο, στο δεύτερο και τελευταίο του pit stop, και ήταν σχεδόν 20 δευτερόλεπτα πίσω από τον δεύτερο Rosberg. Ο Maldonado μπήκε για pit stop, αλλά εγκατέλειψε και ο Hamilton έκανε λόγο για σημαντική φθορά στα πίσω ελαστικά, ωστόσο η διαφορά του από τον team-mate του ήταν 4.6 δευτερόλεπτα.

Ο Raikkonen πλησίαζε με γρήγορο ρυθμό τον Rosberg (πάνω από 2 δευτερόλεπτα στον γύρο), την ώρα που ο Vettel ασκούσε πίεση στον Bottas για την 4η θέση, με τους δύο να συγκεντρώνουν και το μοναδικό ενδιαφέρον στους 12 γύρους πριν από το τέλος από πλευράς μονομαχιών στη 10άδα.

Ο Nasr είχε προσπέρασε τον Ericsson για την 13η θέση και ο Raikkonen ζητούσε συνεχώς μπλε σημαίες, καθώς προσπαθούσε να φτάσει τον Rosberg. Η διαφορά των δύο συνέχιζε να μειώνεται -3 δευτερόλεπτα στον 52ο γύρο-, ωστόσο ο Vettel δεν μπορούσε να περάσει τον αλάνθαστο Bottas, παρόλο που δοκίμαζε διαφορετικές γραμμές και φρεναρίσματα.

Nasr και Kvyat πλησίαζαν τους Alonso και Massa, αντίστοιχα, και τελικά ο Kvyat ανέβηκε στην 9η θέση. 2 γύρους πριν από το τέλος, ο Rosberg έκανε μικρό λάθος στα φρένα για την πρώτη στροφή, άνοιξε τη γραμμή του και ο Raikkonen δεν άργησε ν’ ανέβει δεύτερος.

Τίποτα δε συνέβη μέχρι το τέλος και ο Hamilton είδε την καρώ σημαία, παρά την αναφορά του για πρόβλημα στο σύστημα BBW. Ωστόσο, ο Ricciardo είδε τον κινητήρα του να καπνίζει στα τελευταία μέτρα, δίχως να χάσει την 6η θέση, καθώς κατάφερε να περάσει τη γραμμή του τερματισμού.

Στις βαθμολογίες, ο Hamilton αύξησε τη διαφορά στους 27 βαθμούς από την δεύτερη θέση, εκεί όπου τώρα βρίσκεται ο Rosberg, με 66 βαθμούς, μόλις έναν περισσότερο από τον Vettel, ο οποίος έπεσε στην τρίτη θέση. Ο Raikkonen ανέβηκε στην 4η θέση, με 42 βαθμούς, 11 περισσότερους από τον Massa.

Στους κατασκευαστές, η διαφορά των Mercedes και Ferrari έφτασε τους 52 βαθμούς, με τη Williams να είναι στην τρίτη θέση, με 61 βαθμούς. Η Red Bull πέρασε την Sauber και βρέθηκε στην 4η θέση, 4 βαθμούς πάνω από την ελβετική ομάδα.

Επόμενο Grand Prix στη Βαρκελώνη, στις 8-10 Μαΐου, εκεί όπου θα ξεκινήσει το ευρωπαϊκό ταξίδι της Formula 1.

Κατάταξη Αγώνα Βαθμολογία Οδηγών Βαθμολογία Κατασκευαστών ΘέσηΟδηγόςΟμάδαΔιαφοράΒαθμοί1Lewis HamiltonMercedes252Kimi RaikkonenFerrari+3.3183Nico RosbergMercedes+6.0154Valtteri BottasWilliams+42.9125Sebastian VettelFerrari+43.9106Daniel RicciardoRed Bull+61.787Romain GrosjeanLotus+84.768Sergio PerezForce India+1 γύρο49Daniil KvyatRed Bull+1 γύρο210Felipe MassaWilliams+1 γύρο111Fernando AlonsoMcLaren+1 γύρο12Felipe NasrSauber+1 γύρο13Nico HulkenbergForce India+1 γύρο14Marcus EricssonSauber+1 γύρο15Pastor MaldonadoLotus+1 γύρο16Will StevensManor+2 γύρους17Roberto MerhiManor+3 γύρους18Max VerstappenToro RossoΕγκατέλειψε19Carlos SainzToro RossoΕγκατέλειψε20Jenson ButtonMcLaren- ΘέσηΟδηγόςΒαθμοί1Lewis Hamilton932Nico Rosberg663Sebastian Vettel654Kimi Raikkonen425Felipe Massa316Valtteri Bottas307Daniel Ricciardo198Felipe Massa149Romain Grosjean1210Nico Hulkenberg611Max Verstappen612Carlos Sainz613Sergio Perez514Marcus Ericsson515Daniil Kvyat416Fernando Alonso017Jenson Button018Roberto Merhi019Pastor Maldonado020Will Stevens021Kevin Mgnussen0 ΘέσηΟμάδαΒαθμοί1Mercedes1592Ferrari1073Williams614Red Bull235Sauber196Lotus127Toro Rosso128Force India119McLaren010Manor0
Keywords
Τυχαία Θέματα