9R3, το κρυμμένο για 16 χρόνια αγωνιστικό της Porsche του Le Mans

16:57 3/9/2016 - Πηγή: AutoBlog

Εδώ και 16 έτη, από την δύση του προηγούμενου αιώνα, ήταν ένας αστικός θρύλος στους κύκλους των petrolheads. Τώρα το πέπλο αίρεται και αποκαλύπτει την μυστική ιστορία του αγωνιστικού τμήματος της Porsche της δεκαετίας του ’90! Ο λόγος για την Porsche 9R3, ή αλλιώς αυτό που ο θρύλος αποκαλούσε LMP2000.

Η ιστορία ξεκινάει το 1997 περίπου όταν ο Wiet Huidekoper αναλαμβάνει το project

της Porsche για τους κανονισμούς που θα ίσχυαν από το 1999 και μετά και θα καθιστούσαν την τροπαιούχο 911 GT1 ξεπερασμένη. Μεγάλο άλμα στην σχεδιαστική διαδικασία της 9R3 ήταν ο εξ’ολοκλήρου σχεδιασμός της σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα CATIA της Dassault, που αρχικά εξελίχθηκε για αεροδιαστημικές εφαρμογές και πλέον χρησιμοποιείται ευρέως από την βιομηχανία. Έως τότε, η Porsche σχεδίαζε με το χέρι σε πηλό το σχήμα. Έτσι η 9R3 μπορούμε να πούμε πως άνοιξε το κεφάλαιο του 100% ηλεκτρονικού σχεδιασμού για την Porsche.

Αρχικά οι μηχανικοί της Porsche σκόπευαν να τοποθετήσουν τον εξακύλινδρο flat turbo, αλλά ήταν αρκετά ξεπερασμένος. Ένας ατμοσφαιρικός V8 ζύγιζε 160 κιλά, σε σχέση με τα 230 του εξακύλινδρου, έχοντας τα ίδια χαρακτηριστικά ωφέλιμης ροπής και επιπλέον ο V8 μπορούσε να είναι δομικό μέρος του σασί, στηρίζοντας την πίσω ανάρτηση και αεροτομή. Ο Huidekoper ήταν κάθετος, αρνούμενος να χρησιμοποιήσει τον παραδοσιακό εξακύλινδρο. Τότε ήταν που τον κάλεσαν στο Weissach και του αποκάλυψαν κάτι που λίγοι είχαν δει, τον V10 3,5 λίτρων που εξέλιξε μυστικά η Porsche για την F1 το 1993. Αυτός ο V10 είχε δημιουργηθεί για να αντικαταστήσει τον αποτυχημένο V12 στην Footwork Arrows FA12 το 1991, αλλά η ομάδα από το Milton Keynes προτίμησε τελικά την αξιοπιστία του Cosworth DFR και έτσι ο V10, που λέγεται πως απέδιδε 700-800 ίππους έμεινε στα υπόγεια της Porsche. Βέβαια έγιναν εκτεταμένες αλλαγές ώστε να ταιριάζει καλύτερα στα χαρακτηριστικά των αγώνων αντοχής, με κυριότερες αυτών, την αύξηση του κυλινδρισμού στα 5 ή 5,5 λίτρα και την αφαίρεση του πνευματικού συστήματος βαλβίδων, που μόνο πολυπλοκότητα και αναξιοπιστία προσέφερε αφού δεν στρόφαρε σε ρυθμούς F1 πλέον. Όπως ίσως έχεις αρχίσει να υποψιάζεσαι αυτό το μοτέρ ήταν που τελικά μπήκε στην http://www.autoblog.gr/tag/Carrera-GT έτσι πλέον είναι επιβεβαιωμένο πως το supercar της Porsche έχει μοτέρ Formula 1, κάτι που απ’όσο γνωρίζω μόνο η F50 προσέφερε ως τότε.

Το πρωτότυπο ήταν σχεδόν έτοιμο για την σεζόν του 1999 αλλά πριν προλάβει να πατήσει πίστα, το project ακυρώθηκε και η Porsche αποχώρησε από την κορυφαία κατηγορία των αγώνων αντοχής. Εικάζεται πως υπήρξε μυστική συμφωνία με την Audi, ώστε η Porsche να αποσυρθεί αφήνοντάς τους χώρο και δανείζοντας τεχνολογία. Πιο επισήμως αυτό που λένε είναι πως η αγωνιστική δραστηριότητα μειώθηκε ώστε οι πόροι να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη της Cayenne και του Touareg που εν πολλοίς είναι το ίδιο αυτοκίνητο. Η 9R3 πρόλαβε να κάνει μόνο ένα shakedown στην πίστα δοκιμών της Porsche με τον Bob Wollek και τον Allan McNish στο τιμόνι, αλλά δεν μπόρεσαν να εξαχθούν συμπεράσματα για την ανταγωνιστικότητα του αυτοκινήτου. Ο Σκωτσέζος φέρεται να δήλωσε πως είχε πολύ κρύο και υγρασία και η πίστα ήταν ακατάλληλη για τέτοιου είδους αγωνιστικά.

Για την επόμενη δεκαετία το αγωνιστικό της Porsche στους αγώνες αντοχής ήταν η LMP2 RS Spyder με εσωτερικό κωδικό 9R6, που μοιραζόταν την αρχιτεκτονική του μοτέρ, μείον 2 κυλίνδρους, στα 4 λίτρα και αγωνίστηκε κυρίως στο American Le Mans Series. Θεωρώ βέβαιο πως δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα όλες οι πτυχές της μυστικής αυτής ιστορίας και αναμένω στο μέλλον να υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις καθώς το κουβάρι ξετυλίγεται. Κλείνοντας να σημειώσω για τους λάτρεις της λεπτομέρειας, πως η 919 Hybrid έχει εσωτερικό κωδικό 9R9.

Keywords
Τυχαία Θέματα