6 πράγματα που δεν ήξερες για το SCG 003

Στην έκθεση της Γενεύης, ο James Glickenhaus παρουσίασε το τελευταίο του δημιούργημα: το άκρως εντυπωσιακό, αγωνιστικό ή street legal, SCG 003. Ήδη ξέρουμε αρκετά για το αυτοκίνητο. Ξέρουμε ας πούμε ότι χρησιμοποιεί ένα ολοκαίνουριο, ανθρακονημάτινο chassis. Ξέρουμε ότι η ανάρτηση είναι τύπου push-rod και ότι την εξέλιξη του, την ανέλαβε ο Paolo Catone – ο “πατέρας του Peugeot 908 HDi FAP που νίκησε στο Le Mans το 2009. Ξέρουμε

ότι κινείται χάρη σε έναν twin-turbo V6 με χωρητικότητα 3.5 λίτρων που βασίζεται σε κινητήρα της Honda Performance Development. Τέλος, ξέρουμε ότι με ένα kit μετατροπής, μπορεί να γίνει αγωνιστικό και να συμμετέχει σε κάποιον αγώνα. Όμως, υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε:

Τα αυτοκίνητα δρόμου, πρέπει να έχουν καθρέφτες. Υπάρχουν νόμοι γι’ αυτό και όχι, δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κάμερες. Όμως αεροδυναμικά, οι καθρέφτες είναι μία μικρή καταστροφή. Έτσι, η Scuderia Cameron Glickenhaus, σχεδίασε τους καθρέφτες ώστε να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο τη ροή του αέρα προς την πίσω αεροτομή. Προφανώς, η ορατότητα δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τον σχεδιασμό, οπότε η εταιρία τοποθέτησε κάμερες που στέλνουν video στις οθόνες αριστερά και δεξιά του τιμονιού. Με λίγα λόγια, οι καθρέπτες είναι πρακτικά άχρηστοι –υπάρχουν για να υπάρχουν- και την δουλειά την κάνουν οι κάμερες όπως εξαρχής ήθελε ο Glickenhaus. Το μη χείρον, βέλτιστον!

Οι κατασκευαστές έχουν την τάση να προβάλουν 2.5 εκατομμύρια πληροφορίες μέσω του πίνακα οργάνων. Ο Glickenhaus ακολούθησε αντίθετη πρακτική. Προβάλει μόνο τα απολύτως απαραίτητα –τρέχουσα σχέση στο κιβώτιο, ταχύτητα και shift indicator- και οτιδήποτε άλλο απαιτεί την προσοχή του οδηγού, προβάλλεται μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο. Γιατί να δείχνεις την πίεση του λαδιού αν αυτή δεν έχει πέσει; Λογικό…

Το SCG 003, έχει το δικό του easter egg. Το ταμπλό, έχει έναν μοναδικό αεραγωγό. Όμως αυτό δεν έγινε κατά τύχη. Θα μπορούσε να έχει περισσότερους. Όμως ξέρεις πώς είναι ο Glickenhaus με τις παλιές Ferrari. Αυτός ο μοναδικός αεραγωγός στο ταμπλό, δεν είναι απλά φόρος τιμής στην Ferrari P4 αλλά ακριβής ρέπλικα του αεραγωγού στο Ιταλικό αγωνιστικό. Ο Glickenhaus έχει στην κατοχή του τουλάχιστον 1 από τις 4 Ferrari P4, οπότε έβγαλε τον αεραγωγό, τον αντέγραψε και τον εκτύπωσε σε 3D printer ώστε να έχει το ακριβές αντίγραφο που βλέπεις στο SCG

Δίπλα από την τάπα του ρεζερβουάρ καυσίμου, υπάρχουν 3 ενδείξεις. Η πρώτη, δείχνει τα επίπεδα του καυσίμου χωρίς να χρειάζεται να κοιτάει κάποιος το ταμπλό. Η δεύτερη, δείχνει τα επίπεδα του λαδιού στον κινητήρα και η τρίτη, δείχνει την θέση του αυτοκινήτου στον αγώνα. Because racecar!

Όταν το SCG 003 κυκλοφορεί στον δρόμο, “πατάει” σε ζάντες ελαφρού κράματος 19 ιντσών μπροστά και 20 πίσω. Όταν το SCG 003 λαμβάνει μέρος σε κάποιον αγώνα, “πατάει” σε ζάντες ελαφρού κράματος 18 ιντσών και στους τέσσερις τροχούς. Όμως, με εξαίρεση την διάμετρο της ζάντας, όλες οι υπόλοιπες διαστάσεις του τροχού, είναι σταθερές με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται καμία απολύτως αλλαγή στην ανάρτηση ή στο καλιμπράρισμα διάφορων ηλεκτρονικών και το SCG 003 να προσφέρει τέλεια συμπεριφορά, ότι τροχούς και αν φοράει.

Συχνά –αν όχι πάντα-, ένα αγωνιστικό έρχεται πακέτο με τον πυροσβεστήρα του. Λογικό. Όμως κάθε αγωνιστικό 003, έρχεται πακέτο και με το δικό του “in-pit blower”! Και πάλι, because racecar!

Keywords
Τυχαία Θέματα