Ο historografos γράφει για το θρυλικό Λεφτέρ

Με αφορμή την είδηση του θανάτου του Λευτέρη Κιουτσουκαντωνιάδη ο historografos θυμάται την ιστορία του θρυλικού Λεφτέρ. Του πρώτου έλληνα που σκόραρε ποτέ σε Μουντιάλ.

Η Ελλάδα, όπως όλοι οι φίλαθλοι γνωρίζουν, έχει μετάσχει μόλις μία φορά σε τελική φάση ενός παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Το 1994 στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου δέχθηκε σε τρία παιχνίδια συνολικά δέκα γκολ χωρίς ποτέ να ανταποδώσει ούτε ένα.

Η ομάδα

του Αλκέτα Παναγούλια δεν πέτυχε τότε ούτε το γκολ της τιμής.

Χάσαμε με 4-0 από την Αργεντινή και την Βουλγαρία και με 2-0 από την Νιγηρία.

Και όπως είπε τότε ο Χάρι Κλυν "παίξαμε στις ΗΠΑ το σύστημα 4-4-2".

Με λίγα λόγια, το εθνικό μας συγκρότημα δεν έχει σκοράρει ποτέ σε Μουντιάλ και περιμένουμε να πέσει η παράδοση σε λίγες ημέρες στην Νότιο Αφρική.

Να δούμε δηλαδή ποιος θα είναι ο πρώτος παίκτης με τη γαλανόλευκη φανέλα που θα ανοίξει το λογαριασμό μας στο θεσμό.

Και λέμε με γαλανόλευκη φανέλα επειδή υπάρχει ένας Έλληνας με γκολ από Μουντιάλ στο ενεργητικό του.

Ο περίφημος επιθετικός της Φενέρ Μπαχτσέ και της εθνικής Τουρκίας, ο Λευτέρης ή Λεφτέρ Κιουτσούκ (μικρός) Αντωνιάδης που ακόμα και σήμερα, στα 85 του χρόνια, λατρεύεται σαν θεός στη γειτονική χώρα.

Ο Λευτέρης αγωνίστηκε με τα χρώματα της Τουρκίας στο παγκόσμιο κύπελλο του 1954 όπου σκόραρε δύο φορές πριν τον οριστικό αποκλεισμό της.

Πέτυχε ένα γκολ σε βάρος της Νοτίου Κορέας (7-0) και άλλο ένα σε βάρος της Γερμανίας (2-7) που κατέκτησε και το τρόπαιο.

Ο Κιουτσουκ Αντωνιάδης σημείωσε συνολικά σε πρωτάθλημα και κύπελλο Τουρκίας 423 γκολ σε 615 παιχνίδια.

Το 2009, σε μια λαμπρή εκδήλωση για την επέτειο των 102 χρόνων από την ίδρυση της Φενερ Μπαχτσέ, ο Δήμος Κωνσταντινούπολης ύψωσε, προς τιμήν του, άγαλμα του Λευτέρη στο Καντίκιοι, την Χαλκηδόνα για τους Έλληνες της Πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα