Τα trends του 2016 στο «Β2Β» από την Toshiba

Η ασφάλεια παραμένει καταλυτικός παράγοντας για την αποτελεσματική και επιτυχή στρατηγική IT των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Toshiba.

Οι εργαζόμενοι σήμερα έχουν προσαρμοστεί σε πιο έξυπνο mobile hardware, συνεπώς αναμένεται να εργαστούν σε ποικιλία εφαρμογών εν κινήσει. Ειδικότερα από τη στιγμή που αυτός ο τρόπος εργασίας και επικοινωνίας έχει κυριαρχήσει μεταξύ των καταναλωτών.

Δεδομένης της χρήσης φορητών συσκευών και εφαρμογών, πιστεύουμε ότι

θα δούμε περισσότερη έξυπνη ασφάλεια να ενσωματώνεται στις εταιρικές εφαρμογές.

Συχνά οι εφαρμογές δεν είναι τόσο σοφιστικέ όσο η πλατφόρμα φιλοξενίας – και η πρόσβαση με password δεν είναι αρκετή λόγω του «επαγγελματισμού» και της επιτηδειότητας των χάκερ. Για το λόγο αυτό, οι developers πρέπει να είναι πιο συνειδητοποιημένοι σε θέματα ασφαλείας, δημιουργώντας εξυπνότερες εφαρμογές που μπορούν να εντοπίσουν και να ανταποκριθούν σε πιθανές απειλές.

Για παράδειγμα πολλές τραπεζικές εφαρμογές σήμερα μπορούν να εντοπίσουν αν μία συσκευή τρέχει με μη εγκεκριμένο software. Αυτές οι εφαρμογές θα εντοπίζουν τον κίνδυνο για τα δεδομένα του χρήστη και δε θα τρέχουν. Σύντομα τέτοιου είδους εφαρμογές θα προχωρήσουν, εντοπίζοντας αλλοιώσεις στο λογισμικό, αναγνωρίζοντας την παράβαση και προχωρώντας άμεσα σε αμυντικούς μηχανισμούς πχ. ειδοποίηση της τράπεζας και του κατόχου του λογαριασμού, ή άμεσο κλείσιμο της εφαρμογής.

Από την άλλη πλευρά, οι κατασκευαστές και οι εταιρίες θα πρέπει να εκτιμήσουν αυτή καθεαυτή την αξία του hardware. Καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις μετακινούνται στο cloud, και υπάρχει ακόμη ανησυχία για την ασφάλεια των κέντρων δεδομένων, οι εταιρίες εστιάζουν στην ασφάλεια των λύσεων cloud και την αξιοπιστία των παρόχων. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις εστιάζουν στο cloud, κάποιες άλλες απορρίπτουν το ρόλο του laptop ή του tablet στην ασφάλεια των δεδομένων.

Συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για επιχειρήσεις, όπως ο Satellite Pro A50-C της Toshiba, έχουν δημιουργηθεί με βασικό κριτήριο την ασφάλεια, διαθέτοντας ενσωματωμένους μηχανισμούς προστασίας σε περίπτωση που ο φορητός ξεχαστεί στο τρένο ή κλαπεί. Σε πλήρη αντιστοιχία με την άνοδο του mobile working, υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις όπως το Toshiba Cloud Client Manager Mobile (TCCM) που προσφέρει διαχείριση φορητών συσκευών και εφαρμογών πάνω σε διάφορα λειτουργικά συστήματα, παρέχοντας περισσότερη ηρεμία στις επιχειρήσεις των οποίων οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τεχνολογίες ενώ εργάζονται εν κινήσει. Πολλοί πωλητές θα εστιάσουν το 2016 στην ανάπτυξη εργαλείων, που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Εταιρικές εφαρμογές

Όσο η mobile και φορητή εργασία γίνεται πιο δημοφιλής, οι απαιτήσεις για εταιρικές εφαρμογές ξεπερνούν την προσφορά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Gartner, μέχρι το 2017, η ζήτηση για υπηρεσίες mobile app θα είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την ικανότητα των εσωτερικών τμημάτων IT να εργαστούν πάνω σε αυτές. Οι εφαρμογές φέρνουν ευελιξία και αποτελεσματικότητα στον κόσμο των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα τα φύλλα εξόδων μπορούν να συμπληρωθούν με δύο taps μιας εφαρμογής, αντί να αφιερωθούν κάποια λεπτά σε μια περίπλοκη ιστοσελίδα.

Πιστεύουμε ότι οι developers πρέπει να αναπτύξουν εφαρμογές που είναι πιο έξυπνες, συνειδητοποιημένες και ασφαλείς. Όπως και με τα mobile sites, αν μια εφαρμογή ανοιχτεί σε συγκεκριμένο περιβάλλον, μεταβάλλεται ώστε UI, ανταπόκριση και ταχύτητες φόρτωσης να συγχρονιστούν με την οθόνη και τη συσκευή. Αυτή είναι η περιοχή επιρροής της Generation Z, που έχει μεγαλώσει χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones και αναμένει αντίστοιχη χρήση στο χώρο του business.

H διεύρυνση της αγοράς των wearables θα οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων εταιρικών εφαρμογών καθώς οι υπάλληλοι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν για επαγγελματική χρήση συσκευές όπως τα smartwatches. Αρχικά μπορεί να χρησιμοποιούνται για την ανάγνωση emails σε meetings, ωστόσο υπάρχουν προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης για τα wearables. Για παράδειγμα τα έξυπνα γυαλιά μπορούν να μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες στους εργαζόμενους μέσα από τους φακούς, επιτρέποντάς τους να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους κατά την εκτέλεση εργασιών.Η υποστήριξη της ενσωμάτωσης νέων συσκευών στο επαγγελματικό περιβάλλον, τόσο από πλευράς hardware όσο και εφαρμογών είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος για εμάς καθώς τα wearables κερδίζουν έδαφος.

Wearables & VR

H επιρροή της Generation Z στους τρόπους εργασίας και στην τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι εταιρίες θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτή η γενιά αισθάνεται άνετα με όλες τις συσκευές – από desktop PC, έως smartwatch. Ενώ το παραδοσιακό περιβάλλον του γραφείου δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά, αναμένουμε ότι η γενιά Generation Z θα καθορίσει τα working trends στο χώρο του mobile. Αυτό συμβαίνει ήδη, καθώς βλέπουμε τα wearables να γίνονται mainstream. Σύντομα θα βλέπουμε τα στελέχη να διαβάζουν ένα email κατά τη διάρκεια ενός meeting από το smartwatch τους. Πολύ σύντομα θα τους δούμε να μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες σε συναδέλφους hands free -ενώ κάνουν άλλες εργασίες – χάρη στα έξυπνα γυαλιά. Ωστόσο, παράλληλα με τα πλεονεκτήματα θα έλθει και η πρόκληση της ασφάλειας με τόσες νέες συσκευές.

Στο εταιρικό περιβάλλον, υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι που θα ευνοηθούν από την καινοτομία των wearables το 2016 με κυριότερο αυτόν της υγείας. Για παράδειγμα οι γιατροί μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικοό χρόνο την υγεία μιας εγκύου κατά τη διάρκεια της μέρας χωρίς να χρειάζεται να έλθει στο νοσοκομείο –με τη χρήση wearables που εντοπίζουν και στέλνουν δεδομένα για σημαντικές ενδείξεις.

Ένα άλλο αναδυόμενο trend είναι η Εικονική Πραγματικότητα (VR). Ενώ η χρήση της για εταιρικούς σκοπούς βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Η δύναμή της ως εκπαιδευτικό εργαλείο μπορεί να έχει εφαρμογή σε πολλούς τομείς όπως η υγεία, ωστόσο στο μέλλον αναμένεται να απασχολήσει και την παραδοσιακή εταιρική χρήση. Τα εικονικά meetings για παράδειγμα δε θα καθιστούν απαραίτητη την παρουσία των ανθρώπων στο γραφείο, ενώ θα διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους – συνδυάζοντας το παλιό με το νέο. Υπάρχουν επίσης σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της VR στον κλάδο του design και της μηχανικής, για παράδειγμα στο R&D των αυτοκινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα