Τα ανοιχτά δεδομένα και η διαφάνεια ενισχύουν τη Δημοκρατία

Με αφορμή το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού, τονίζοντας ότι η διαφάνεια και το άνοιγμα των δεδομένων αποτελούν βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Οι ομάδες εργασίας του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενισχυθεί η διαφάνεια και να καταπολεμηθούν τέτοια περιστατικά.

Ειδικότερα ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ζητά να υπάρχει

διαφάνεια σε όλες τις συναλλαγές δημοσίου συμφέροντος και να τηρείται ο νόμος 4305/2014 σύμφωνα με τον οποίο “όλα τα δημόσια έγγραφα, οι πληροφορίες και τα δεδομένα διατίθενται στο διαδίκτυο ως σύνολο δεδομένων ή μέσω προγραμματιστικών διεπαφών, σε ανοικτό μηχαναγνώσιμο μορφότυπο.”

Σε ότι αφορά την ΑΕΠΙ, η οποία διαχειρίζεται πνευματικά δικαιώματα χιλιάδων δημιουργών, αν αυτή υποχρεωνόταν από το νομοθετικό πλαίσιο (ν.2121/1993) να δημοσιεύει και διαθέτει ανοιχτά τα δεδομένα της, δεν θα υπήρχε ανάγκη να αναμένουμε τον διαχειριστικό έλεγχο ώστε να γίνουν γνωστά τα θέματα που προκύπτουν λόγω αδιαφάνειας. Μάλιστα η διάθεση ανοιχτών δεδομένων πιθανά να είχε εξ αρχής λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Είναι ευκαιρία, λοιπόν, στο νέο νόμο που θα κατατεθεί για την προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας στη νέα οδηγία για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και τις ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης, να προβλεφθούν υποχρεώσεις δημοσιότητας και διαφάνειας στη λειτουργία τους αναλογικά με αυτές που υπάρχουν σε φορείς της δημόσιας διοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα