Συνεργασία Schneider Electric & Autodesk

H Schneider Electric συνεργάζεται με την Autodesk, με απώτερο σκοπό την καλύτερη διαχείριση του κύκλου ζωής των κτιρίων μέσα από τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου μοντέλου στοιχείων για κάθε κτίριο.

Η Schneider Electric, ο παγκόσμιος ειδικός στη διαχείριση ενέργειας, και η Autodesk Inc., ηγέτης

στο λογισμικό και τις υπηρεσίες 3D design, engineering και ψυχαγωγίας, ανακοίνωσαν την υπογραφή συμμαχίας (Memorandum of Understanding). Πιο συγκεκριμένα, η Schneider Electric και η Autodesk σχεδιάζουν να συνεργαστούν με στόχο να βελτιώσουν την τρέχουσα πρακτική που ακολουθείται στον τομέα της διαχείρισης του κύκλου ζωής ενός κτιρίου μέσα από τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου μοντέλου πληροφοριών για κάθε κτίριο (Building Information Modeling – BIM).

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, οι δύο εταιρείες αναζητούν τρόπους με τους οποίους θα συμπληρώνουν η μία την άλλη στα σημεία τα οποία η καθεμία υπερέχει, με στόχο τη δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, τόσο από το στάδιο σχεδιασμού και κατασκευής, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του κτιρίου, μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ζωής του. Η συνεργασία ενδέχεται να περιλαμβάνει και την ανάπτυξη νέων λύσεων και υπηρεσιών στους τομείς ενεργειακής διαχείρισης, αυτοματισμού και ελέγχου κτιριακών εγκαταστάσεων και διαχείρισης χώρων εργασίας.

Η κοινή προσπάθεια των εταιρειών αναζητεί τρόπους οι οποίοι θα συνδυάζουν την εμπειρία της Schneider Electric σε θέματα διανομής ηλεκτρικής ισχύος και λύσεις διαχείρισης ενέργειας και κτιριακών εγκαταστάσεων, με τα BIM-based σχεδιαστικά και κατασκευαστικά προγράμματα λογισμικού της Autodesk, όπως τα Autodesk Revit και Autodesk BIM 360.

Σήμερα, στα κτίρια αναλογεί περίπου το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, το 25% της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού και το 40% της κατανάλωσης των διαθέσιμων πόρων παγκοσμίως, ενώ παράλληλα από εκεί εκπέμπεται το ένα τρίτο, περίπου, των αερίων του θερμοκηπίου. Τα σπίτια και τα εμπορικά κτίρια καταναλώνουν το 60%, περίπου, του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, τα κτίρια εμφανίζουν τις καλύτερες προοπτικές για σημαντική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΟΗΕ. Η υιοθέτηση ψηφιακών μοντέλων και διαδικασιών BIM αποτελεί μέρος της λύσης για τη δημιουργία ενεργειακά πιο αποδοτικών σπιτιών και κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς έρχεται να προσθέσει ευελιξία και αειφορία σε βάθος χρόνου.

Η διαδικασία BIM ξεκινά με τη δημιουργία ενός ευφυούς μοντέλου 3D στο οποίο αρχικά καταγράφονται, και στη συνέχεια διατηρούνται και επικαιροποιούνται, τα δεδομένα που σχετίζονται με το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία ενός κτιρίου. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνει το μοντέλο παραμένουν ενημερωμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής, ώστε να υποβοηθούν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσα από κατάλληλα εργαλεία προσομοίωσης, ανάλυσης και συνεργασίας.

«Το ταξίδι προς τη δημιουργία βιώσιμων κτιρίων υψηλής απόδοσης ξεκινά από τη δημιουργία μιας συνολικής εικόνας για το κύκλο της ζωής ενός κτιρίου, ο οποίος αρχίζει από τη φάση του σχεδιασμού/κατασκευής και φθάνει μέχρι τον τρόπο λειτουργίας και την προσαρμογή του στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων και των οργανισμών που το χρησιμοποιούν» δηλώνει ο κ. Jean-Luc Meyer, επίτιμος αντιπρόεδρος Στρατηγικής και Καινοτομίας στη Schneider Electric.

«Η σημερινή ανακοίνωση αξιοποιεί την εμπειρία που έχουμε συσσωρεύσει στη Schneider Electric μέσα από την ενασχόλησή μας, για πολλές δεκαετίες, με την ολοκληρωμένη διαχείριση κτιριακών εγκαταστάσεων, η οποία βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση του κόστους κατασκευής και λειτουργίας, και τη συνολική αναβάθμιση ενός κτιρίου. Θεωρούμε ότι η ψηφιοποίηση του κύκλου ζωής των κτιριακών εγκαταστάσεων κρύβει ένα τεράστιο δυναμικό. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας με την Autodesk θα βοηθήσει τον κλάδο τον κατασκευών να πετύχει ριζικές και μακροπρόθεσμες αλλαγές, προσφέροντας υψηλότερη αξία στους χρήστες των κτιρίων και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων».

«Εδώ και χρόνια, η Autodesk στηρίζει ενεργά τις βιώσιμες μεθόδους σχεδιασμού και κατασκευής κτιρίων, εξοπλίζοντας τους πελάτες της με εργαλεία BIM τα οποία επιτρέπουν την ταχύτατη και ουσιαστική μελέτη της ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου. Οι επόμενες φάσεις που περιλαμβάνουν τη λειτουργία και τη συντήρηση ενός κτιρίου, εμφανίζουν τεράστιες προοπτικές, καθώς εξασφαλίζουν την ακόμη καλύτερη ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου σε βάθος χρόνου.

eΗ συνεργασία μας με τη Schneider Electric μας γεμίζει ενθουσιασμό, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φέρουμε στην αγορά νέες λύσεις που συνδέουν την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου με ολόκληρο τον κύκλο της ζωής του» δήλωσε ο κ. Amar Hanspal, επίτιμος αντιπρόεδρος στο τμήμα Information Modeling & Platform της Autodesk.

Keywords
Τυχαία Θέματα