Συνάντηση Παπαδόπουλου-Oettinger

Συνάντηση του Δ.Συμβούλου της Forthnet κ. Π. Παπαδόπουλου με τον Επίτροπο για την Ψηφιακή Οικονομία Günther Oettinger.

Την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, αντιπροσωπεία της ECTA*, αποτελούμενη από Διευθύνοντες Συμβούλους εταιρειών μελών της ECTA, στην οποία συμμετείχε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet, κ. Πάνος Παπαδόπουλος, συναντήθηκε

στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Ευρωπαίο Επίτροπο Günther Oettinger.
Η αντιπροσωπεία της ECTA αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των καταναλωτών μέσω πολιτικών ενίσχυσης του ανταγωνισμού και στις προοπτικές επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς και υπερυψηλών ταχυτήτων (Gigabit Networks), τις οποίες και χαρακτήρισε μονόδρομο, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας με νέες καινοτόμες υπηρεσίες.
Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι εταιρειών μελών της ECTA επεσήμαναν ότι ιδίως σε χώρες με μειωμένο ή ανύπαρκτο ανταγωνισμό στο δίκτυο πρόσβασης, παρατηρείται μια ιδιότυπη προσπάθεια του εγκατεστημένου παρόχου να ανακτήσει το μονοπώλιο μειώνοντας τις επιλογές του καταναλωτή. Λύσεις τύπου Vectoring που εγκαθίστανται σε επιλεγμένες μεγάλης πυκνότητας και οικονομικής απόδοσης περιοχές, καθιστούν οικονομικά ασύμφορη κάθε εναλλακτική επένδυση και ακυρώνουν αναπόσβεστες τεχνικές υποδομές των εναλλακτικών παρόχων.

Αναφερόμενος ειδικά στο παράδειγμα της Ελλάδας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet, κ. Πάνος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι επενδύσεις άνω των 2 δις ευρώ των εναλλακτικών παρόχων κινδυνεύουν να απαξιωθούν. Την ίδια ώρα οι εναλλακτικοί πάροχοι καλούνται να συμμετάσχουν στη συντήρηση του απαρχαιωμένου δικτύου χαλκού πληρώνοντας περισσότερα από 175εκ ευρώ κάθε χρόνο, χρηματοδοτώντας στην πράξη την χαμηλής έντασης επένδυση του κυρίαρχου παρόχου σε καμπίνες VDSL2+.


Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η προώθηση μοντέλων λειτουργίας αποκλειστικής χονδρικής πρόσβασης (wholesale only models) όπου η επιχείρηση που διαχειρίζεται την υποδομή δικτύου δεν παρέχει λιανικές υπηρεσίες. Τέτοια δομικά μέτρα θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό, θα επιτρέψουν την υλοποίηση της στρατηγικής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, ενώ θα αποτρέψουν την επενδυτική αδράνεια και την επιστροφή σε μονοπωλιακές καταστάσεις του παρελθόντος με τελικό ζημιωμένο τον καταναλωτή.

*H ECTA είναι η κορυφαία ένωση εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 1998, με στόχο την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού στον ευρωπαϊκό τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η ECTA είναι μη κερδοσκοπική ένωση που επιδιώκει τη δημιουργία ευρωπαϊκού θεσμικού και κανονιστικού περιβάλλοντος που υποστηρίζει τον ανταγωνισμό στο τομέα των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών υπέρ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών της Ευρώπης. Η ECTA αντιπροσωπεύει περισσότερες από 100 εταιρείες παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα