Καινοτομία και επαναπροσδιορισμός ορίων στο TEDxAthens 2017

Περισσότεροι από 2.000 σύνεδροι συμμετείχαν στο 8o TEDxAthens που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) το Σάββατο 13 Μαΐου με θέμα «Όρια/Edge», μεταφέροντας το μήνυμα ότι η ίδια η πραγματικότητα, όσο δυσοίωνη και αν ομοιάζει, μπορεί να ξεπεραστεί, όταν ο καθένας από εμάς, αλλά και συλλογικά επαναπροσδιορίσουμε τα όρια μας, αλλά και οραματιστούμε με πιο θετική ματιά το μέλλον.

Το φετινό TEDxAthens, διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές, εκτυλίχθηκε σε ένα μοναδικό

πολιτιστικό περιβάλλον, ξεπερνώντας τα όρια της παρουσίας σε ένα και μόνο χώρο και διεκδικώντας επάξια τον τίτλο ενός πολυσυνεδρίου ιδεών και καινοτομίας σε πολλαπλά επίπεδα, ανεβάζοντας τον πήχη για ακόμα μια φορά.

Κάθε γωνιά του ΚΠΙΣΝ επιφύλασσε για τον επισκέπτη και μια διαφορετική εμπειρία χωρίς όρια.

Τρεις παράλληλες σκηνές- 24 ομιλίες, workshops, Q&A sessions, performance

Στην Κεντρική Σκηνή του TEDxAthens (Εθνική Λυρική Σκηνή-Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος), με κεντρική παρουσιάστρια την Αλεξάνδρα Κωστάκη, κωφή εκ γενετής, 16 ομιλίες ανθρώπων με διαφορετικές διαδρομές και προσωπικές αφηγήσεις γύρω από τον πολιτισμό, τη βιοηθική, την τεχνητή νοημοσύνη, την εκπαίδευση, το προσφυγικό, την εγκληματικότητα και το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, τις «ψεύτικες» ειδήσεις, τον εθισμό, το δικαίωμα στην ελευθερία του πνεύματος των φυλακισμένων, την τέχνη, την ποίηση, τον έρωτα, έθεσαν νέα όρια στον τρόπο σκέψης, αντίληψης και προσέγγισης της πραγματικότητας.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και να παρακολουθήσουν στο Βook Stage που είχε στηθεί στον Πύργο Βιβλίων, παρουσιάσεις γύρω από θέματα επικοινωνίας, τέχνης και πολιτισμού, να κάνουν τα πρώτα βήματα στην εκμάθηση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, να ταξιδέψουν στο χθες μέσα από τους ήχους της λύρας του Νίκου Ξανθούλη, αλλά και στο σήμερα μέσα από διαδραστικές εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας.

Στο Lab, στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, βιωματικές δράσεις, Q&A sessions με ορισμένους από τους ομιλητές της κεντρικής σκηνής, τραγούδια στη νοηματική και meditation εμπειρίες προσέφεραν τη δυνατότητα για αλληλεπίδραση, ανοιχτό διάλογο και προβληματισμό.

Για μια ακόμη χρονιά, τα performances αποτέλεσαν ένα ακόμη δυνατό σημείο του φετινού συνεδρίου, καθώς ανατρεπτικοί συνδυασμοί και ήχοι πλημμύρισαν την Κεντρική Σκηνή του TEDxAthens. Η Έλενα Παπαρίζου, μία από τις πιο δημοφιλείς ποπ Ελληνίδες τραγουδίστριες και το acappella φωνητικό σχήμα 8etto (οκτέτο), παρουσίασαν μία αντισυμβατική πλευρά της κλασικής μουσικής μέσω ηχητικών τοπίων και acapella φωνητικής μουσικής. Οι Electronic Meditation σε μια μοναδική συνύπαρξη πάνω στη σκηνή με τη Σαββίνα Γιαννάτου και το Θοδωρή Ρέλλo. Τα μελη της ομάδας swing, Athens Lindy Hop, συνάντησαν τους street style χορευτές της Hood Groove Management σε ένα καθηλωτικό «Swing vs Hip Hop Battle», ενώ ο Moa Bones «ταξίδεψε» το κοινό με τους ήχους της κιθάρας και της φυσαρμόνικας στα όνειρά του.

Προσβασιμότητα-Accessibility

Αρχής γενομένης από το TEDxAthens Salon που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο στο ΚΠΙΣΝ με θέμα το accessibility, η ομάδα του TEDxAthens συνέχισε την προσπάθεια για ενίσχυση της προσβασιμότητας σε εμποδιζόμενα άτομα και σε άτομα με αναπηρία και στη φετινή εκδήλωση.

Στην Κεντρική Σκηνή υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία των ομιλιών στην ελληνική νοηματική και περιγραφή των performances για άτομα με προβλήματα όρασης, ενώ ο σχεδιασμός και η εκτύπωση του έντυπου προγράμματος του TEDxAthens 2017 έγινε σε μεγαλογράμματη γραφή και γραφή Braille. Ταυτόχρονα, εκπαιδευμένοι εθελοντές ήταν διαθέσιμοι για παροχή βοήθειας σε άτομα με αναπηρία.

Experience– Zero Food Waste

Όσοι παρευρέθηκαν στο ΚΠΙΣΝ απόλαυσαν για μια ακόμη φορά μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία, βασισμένη -για πρώτη φορά- στη φιλοσοφία του «no waste food», που υποστηρίζει την αξιοποίηση αντισυμβατικών προϊόντων και πρώτων υλών, ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη των τροφίμων.

Με το τέλος του συνεδρίου, οι εθελοντές της οργάνωσης προχώρησαν σε συλλογή των απορριμμάτων του φαγητού και των ανακυκλώσιμων σκευών με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 900 λίτρα κανονικά απορρίμματα, 2.480 λίτρα απορρίμματα κομποστοποίησης και 7.280 λίτρα απορρίμματα ανακύκλωσης.

Εμπειρίες χωρίς τέλος…

Για μια ακόμη χρονιά ξεκινήσαμε τη μέρα μας απολαμβάνοντας μοναδικά αρώματα και γεύσεις από το Nescafé, ενώ φέτος είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη νέα Coca–Cola Χωρίς Θερμίδες, με γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Γευτήκαμε τα πιο αυθεντικά και φρέσκα υλικά, στο μεσημεριανό πιάτο από τους chefs της La Pasteria και δημιουργήσαμε το δικό μας Whisky Blend με την βοήθεια των Master Blenders της Dewar‘s.

Στο κομμάτι του digital experience, γνωρίσαμε το αύριο των συναλλαγών και της τεχνολογίας πληρωμών, μέσα από μοναδικά previews και demos που παρουσιάστηκαν στο Mastercard Innovation Corner. Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, επαναπροσδιορίσαμε τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, μέσα από next gen VR τεχνολογίες από το Πλαίσιο και ανακαλύψαμε τα όρια της εξέλιξης μέσα από την εμπειρία της Vichyεταιρεία του Ομίλου L’ OREAL. Παράλληλα το booth της winbank, της ηλεκτρονικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα μοναδικό experience, που μας προκάλεσε να ξεπεράσουμε τα όριά μας, σε ένα high–tech και εντυπωσιακό περιβάλλον.

Την συνολική εμπειρία του συνεδρίου υποστήριξαν επίσης οι εταιρίες: KitKat, Strongbow, Aegean, Uber, Intersport και Athens Tech College.

Η βραδιά έκλεισε με τη μουσική του DJ Γιώργου Ζερβού και της μπάντας του και τις μουσικές επιλογές των Ρ/Σ Best 92,6 και Pepper 96,6 που ήταν χορηγοί επικοινωνίας.

*Όλες οι ομιλίες θα ξεκινήσουν να ανεβαίνουν σταδιακά στο YouΤube κανάλι του TEDxAthens.

Keywords
Τυχαία Θέματα