Χάρης Μπρουμίδης: «H Vodafone καταλύτης στις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας»

Στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση του με εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης αναφέρθηκε στο ρόλο της εταιρείας στο τηλεπικοινωνιακό τοπίο της χώρας.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone και στην προσπάθεια της εταιρείας να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη σελίδα των τηλεπικοινωνιακών της υποδομών, εστίασε στην ομιλία του προς

εκπροσώπους του Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης. Αν και διατήρησε χαμηλούς τόνους, δεν απέφυγε να απαντήσει στις ανησυχίες που διατύπωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Όσον αφορά στα σημαντικότερα σημεία του ετήσιου απολογισμού, ο κ. Μπρουμίδης επισήμανε πως το 2017 έκλεισε με σημαντικές καινοτομίες που αλλάζουν τη λειτουργία της αγοράς, αλλά και με επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα για τη Vodafone Ελλάδας. Αποδεικνύοντας έμπρακτα τον ρόλο και τη στρατηγική της ως καταλύτη της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η Vodafone πέτυχε όλους τους οικονομικούς της στόχους, καταγράφοντας στο πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους κύκλο εργασιών 440 εκατ. ευρώ, έναν ισχυρό ρυθμό αύξησης των εσόδων από υπηρεσίες (4,6%), διεύρυνση της πελατειακής βάσης στη σταθερή (643 χιλιάδες πελάτες) και εντυπωσιακή άνοδο της κατανάλωσης data στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία ξεπέρασε τα 12 χιλιάδες TB. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Vodafone, επικέντρωσε τις παρατηρήσεις του στους τομείς που ακολουθούν.

Επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς
Η Vodafone έχει δεσμευθεί για την πρώτη μεγάλης κλίμακας υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) στην Ελλάδα, η οποία έχει υποβληθεί και εγκριθεί ως επενδυτικό πλάνο από την ΕΕΤΤ στο πλαίσιο του κανονισμού Vectoring/NGA και αποτελεί μέρος του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020. Η Vodafone επιβεβαιώνει ότι το επενδυτικό πλάνο που εγκρίθηκε από την ΕΕΤΤ υπάχθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) στο καθεστώς «Επιτάχυνσης και διαφάνειας υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» (fast track), γεγονός που επιβεβαιώνει τη στρατηγική σημασία που έχουν τα δίκτυα νέας γενιάς – και οι αντίστοιχες επενδύσεις – για τη χώρα. Η πρώτη περιοχή, στην οποία θα ολοκληρωθεί δίκτυο FTTH σε μεγάλη κλίμακα, είναι ο Βύρωνας, όπου θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες, η πρόσβαση και ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, καθώς και η κάθετη υλοποίηση στα κτήρια, μέχρι το σπίτι του τελικού χρήστη.
Από την πρώτη στιγμή της διαβούλευσης του κανονισμού για το Vectoring, η Vodafone υποστήριξε την ανάγκη αυτός να προβλέπει όχι μόνο για την ανάπτυξη Fttc/Vectoring, αλλά να επιτρέπει, με τεχνολογική ουδετερότητα, σε κάθε πάροχο να αναπτύξει ελεύθερα τις τεχνολογίες δικτύων νέας γενιάς που επιθυμεί. Η Vodafone πιστεύει (και προώθησε και στο πλαίσιο του κανονισμού) την ανάπτυξη δικτύων FTTH που ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες του μέλλοντος και ανοίγουν νέους δρόμους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προς μια κοινωνία υπερυψηλών ταχυτήτων (Gigabit society). Μάλιστα, με χαρά σήμερα διαπιστώνει ότι και άλλοι πάροχοι αναγνωρίζουν πια αυτή την ανάγκη, επιβεβαιώνοντας τη θέση της.
Επίσης, η Vodafone ολοκλήρωσε την ανάπτυξη δικτύου νέας γενιάς (και με την χρήση οπτικών ινών) σε Φρεαττύδα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι και Γηροκομείο και συνεχίζει μέσα στους επόμενους μήνες την υλοποίηση δικτύων νέας γενιάς (είτε FTTH είτε FTTC/Vectoring) σε πολλές περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Κοζάνης, των Ιωαννίνων και της Βέροιας.
Η Vodafone στηρίζει τις πρωτοβουλίες της πολιτείας για την υλοποίηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Πλάνου και τη χρήση πόρων για την εξάπλωση της ευρυζωνικότητας σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, μαζί με άλλους δύο παρόχους, τον ΟΤΕ και τη Wind, έχει απευθύνει επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, η οποία δηλώνει την υποστήριξη στο Εθνικό Πλάνο, αλλά επισημαίνει και την ανάγκη επιπλέον πόρων, μεταξύ άλλων, και πόρων που θα επέτρεπαν την περαιτέρω ενίσχυση του Super Fast Broadband (με την επιδότηση του κόστους της κάθετης καλωδίωσης στα κτίρια) ή την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας για τις επιχειρήσεις (connected enterprise).

Ενίσχυση ενοποιημένων υπηρεσιών επικοινωνίας και ψυχαγωγίας
H Vodafone είχε εγκαίρως προβλέψει (και επιβεβαιώθηκε) ότι οι εξελίξεις στην αγορά οδηγούν σταδιακά στο να παύσει η αποκλειστικότητα του premium τηλεοπτικού περιεχομένου. Η πρόσφατη εμπορική συμφωνία για τη διανομή των καναλιών Novasports είναι επαναστατική για τα ελληνικά δεδομένα, «ξεκλείδωσε» μία ολόκληρη αγορά και επιτρέπει στη Vodafone να παρέχει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές. Αυτό το μοντέλο αλλάζει σταδιακά τη λειτουργία της αγοράς.
Οι εμπορικές και τεχνολογικές εξελίξεις ενδυναμώνουν τη Vodafone ως πάροχο συνολικών υπηρεσιών ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Ήδη, το Vodafone TV διαθέτει τον μεγαλύτερο On Demand κατάλογο στην Ελλάδα, ενώ η πρόοδος της ευρυζωνικότητας και η υλοποίηση των δικτύων νέας γενιάς θα έχουν καταλυτική επίδραση στην περαιτέρω εξάπλωση της συνδρομητικής IPTV. Τους επόμενους μήνες η Vodafone θα εγκαινιάσει μία νέα τηλεοπτική πλατφόρμα, η οποία θα δώσει καινούριες δυνατότητες στο Vodafone TV, καθώς θα έχει χαρακτήρα over-the-top (OTT), θα παρέχει τηλεοπτικές υπηρεσίες ανεξαρτήτως δικτύων και συσκευών και θα προσφέρει ευελιξία, σύγχρονες τεχνολογίες και περιεχόμενο που συναρπάζει.

Η αξία της ρύθμισης
Η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που επηρεάζουν τον ανταγωνισμό, τις δυνατότητες των καταναλωτών και τις επενδύσεις. Η ρύθμιση και η έγκαιρη (προληπτική και μη) παρέμβαση είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς και την υλοποίηση επενδύσεων, και τη διασφάλιση ότι δεν υφίστανται διακρίσεις στην πρόσβαση και στη συμπεριφορά στη χονδρική αγορά, οι οποίες θα προκαλούσαν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Η πρόσβαση στην υποδομή και το περιεχόμενο πρέπει να γίνεται με εύλογο κόστος.Η επιλογή των κατάλληλων και ανθεκτικών στο μέλλον επενδύσεων δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει οποιουσδήποτε περιορισμούς.Η εμπειρία του πελάτη θα πρέπει να διασφαλίζεται με όρους ισότιμης μεταχείρισης.Το αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής αξίας δεν θα πρέπει να καταλήξει να γίνει μέθοδος κατάχρησης της τυχόν δεσπόζουσας θέσης ενός παρόχου στην αγορά.

Η αποτελεσματική ρύθμιση από την ΕΕΤΤ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μία ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών και μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίηση του οράματος της κοινωνίας των Gigabit, με την αποτροπή πρακτικών διακριτικής μεταχείρισης, ή τυχόν προσπάθειας επαναδημιουργίας μονοπωλιακών συνθηκών. Ένα ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο που θα στηρίζει έμπρακτα τις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη των υποδομών και τη δημιουργία καινοτόμων επενδύσεων, συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Στόχος της ρύθμισης είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, που αποτελούν αυτονόητη προϋπόθεση προκειμένου οι καταναλωτές να απολαμβάνουν καλύτερες και πιο οικονομικές υπηρεσίες, αλλά και οι πάροχοι να έχουν την απαραίτητη επενδυτική πίστη για να επενδύσουν στη χώρα.
Ένα τέτοιο παράδειγμα προληπτικής ρύθμισης είναι ο έλεγχος των προϊόντων λιανικής του παρόχου με δεσπόζουσα θέση. Σύμφωνα με την πολύ πρόσφατη (Δεκέμβριος 2016) απόφαση της ΕΕΤΤ αναφορικά με την Εθνική αγορά χονδρικής τοπικής πρόσβασης σε σταθερή θέση (η οποία ελήφθη κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν όλοι οι πάροχοι, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ΟΤΕ), η οποία κοινοποιήθηκε προς έγκριση και στην
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΤΕ ορίστηκε ως πάροχος με Σημαντική Ισχύ (δεσπόζουσα θέση) στην Εθνική Αγορά χονδρικής τοπικής πρόσβασης σε σταθερή θέση, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα προϊόντα τοπικού βρόχου και υποβρόχου καθώς και τα προϊόντα VULA (εικονικά προϊόντα χονδρικής). Συνεπώς, εξαιτίας της δεσπόζουσας θέσης του υπόκειται εύλογα σε σειρά κανονιστικών υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων και Υποχρέωση να μην προβαίνει σε συμπίεση περιθωρίου κατά την παροχή λιανικών υπηρεσιών που βασίζονται, εν όλω ή εν μέρει, στα προϊόντα της αγοράς Χονδρικής Τοπικής Πρόσβασης σε σταθερή θέση.
Σκοπός της υποχρέωσης αυτής είναι να αποφευχθεί ο περιορισμός των ανταγωνιστών από τη δυνατότητα να έχουν ένα τουλάχιστον εύλογο εμπορικό κέρδος στις λιανικές αγορές που δραστηριοποιούνται, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην ως άνω υπό ρύθμιση αγορά χονδρικής τοπικής πρόσβασης. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι αυτή
τη στιγμή, στην Ελλάδα, λόγω της απουσίας εναλλακτικών δικτύων πρόσβασης, οι εναλλακτικοί πάροχοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην λιανική αγορά μόνο μέσω της χρήσης υπηρεσιών του δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ και συνεπώς πιθανή συμπίεση περιθωρίου θα οδηγήσει στον αποκλεισμό τους και στην εξάλειψη του ανταγωνισμού, σε βάρος προφανώς των Ελλήνων καταναλωτών.
Παράλληλα, όμως, επειδή η προληπτική ρύθμιση δεν είναι πάντοτε αρκετή και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο ΟΤΕ έχει υιοθετήσει πρακτικές οι οποίες βλάπτουν τον ανταγωνισμό, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής και συστηματική εποπτεία της λειτουργίας της αγοράς και θα πρέπει οι τυχόν καταγγελίες ή διαφορές να επιλύονται μέσα σε εύλογο χρόνο.
Η αδικαιολόγητα καθυστερημένη παρέμβαση συνιστά τελικά μη επίλυση, εφόσον πια οι αντιανταγωνιστικές πρακτικές παγιώνονται και τα αποτελέσματά τους δεν ανατρέπονται. Η καταγγελία της Vodafone για την καρτοκινητή, η οποία εκκρεμεί από το 2012 και επί της οποίας ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση από την ΕΕΤΤ, είναι ένα τέτοιο πολύ αρνητικό παράδειγμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα