€389 εκατ. για επενδύσεις του ΟΤΕ

Κοινοπρακτικό δάνειο €339 εκατ. με διοργανώτρια την EBRD και €50 εκατ., μέσω παράλληλου δανείου από την BSTDB, απέσπασε ο ΟΤΕ.

Η ΟΤΕ Α.Ε. ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης ύψους €339 εκατ. με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) για την σύναψη

κοινοπρακτικού δανείου, και παράλληλης σύμβασης δανείου ύψους €50 εκατ. με την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου (Black Sea Trade and Development Bank, BSTDB ή Παρευξείνια Τράπεζα), με στόχο την παροχή επιπλέον ρευστότητας για τις στρατηγικές επενδύσεις του Ομίλου στην Ελλάδα και την επιτάχυνση της ανάπτυξης Δικτύων Νέας Γενιάς.

Το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ύψους €1,3 δισ περιλαμβάνει την ανάπτυξη Δικτύων Νέας Γενιάς (NGA), το μετασχηματισμό του δικτύου σε IP και τη διάθεση νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Οι επενδύσεις σε Δίκτυα Νέας Γενιάς αποτελούν σημαντικό μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, προσφέροντας στους καταναλωτές ακόμη υψηλότερες ταχύτητες Internet, καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και κάλυψη περισσότερων περιοχών, γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα. Με την υλοποίηση της αναπτυξιακής επενδυτικής στρατηγικής του, ο Όμιλος ΟΤΕ αφενός στηρίζει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, αφετέρου συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 που έχουν τεθεί στη χώρα.

Η ΕBRD και η BSTDB έχουν πρόσφατα συμπεριλάβει στο πλάνο χρηματοδότησής τους ελληνικές εταιρείες, οι οποίες υλοποιούν συγκεκριμένες επενδύσεις σε έργα που υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Ο Όμιλος ΟΤΕ, με το φιλόδοξο επενδυτικό του πλάνο, μακράν το μεγαλύτερο στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα και με αναπτυξιακό χαρακτήρα, μπορεί να ωφεληθεί από την παρουσία τέτοιων οργανισμών στην Ελλάδα.

Στο κοινοπρακτικό δάνειο της EBRD συμμετέχει ως Mandated Lead Arranger η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος A.E. H HSBC Bank Plc και η Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ είναι Lead Arrangers, ενώ οι BNP Paribas S.A., Nomura International Plc, Alpha Bank Albania, Τράπεζα Πειραιώς A.E. και Cordiant συμμετέχουν ως Arrangers.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οµίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε: «Ο Όμιλος ΟΤΕ, αποτελώντας μακράν το σημαντικότερο επενδυτή σε υποδομές νέας γενιάς, φέρνει τις τεχνολογίες και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος στην Ελλάδα σήμερα. Παρά την οικονομική κρίση, με τη στρατηγική και τις αποφάσεις μας έχουμε διατηρήσει την ικανότητά μας να επενδύουμε τα σημαντικά ποσά που απαιτούνται για τη δημιουργία δικτύων Νέας Γενιάς.

Την επόμενη τετραετία υλοποιούμε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους €1,3 δισ. Η χώρα μας χρειάζεται δίκτυα και τηλεπικοινωνίες υψηλού επιπέδου για να μπει δυναμικά σε τροχιά ανάπτυξης. Η συνεργασία μας με την EBRD και την BSTDB υπογραμμίζει τον ξεκάθαρα αναπτυξιακό χαρακτήρα του επενδυτικού μας πλάνου ενώ η δραστηριοποίησή τους στη χώρα μπορεί να προσδώσει νέες δυνατότητες και σε άλλους τομείς της οικονομίας».

Ο κ. Dirk Werner, EBRD Director, Information and Communication Technologies, εκπρόσωπος της EBRD, δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που υπογράφουμε μια τόσο σημαντική συναλλαγή με τον ΟΤΕ σήμερα. Η συναλλαγή αυτή θα παρέχει στην εταιρεία τα μέσα ώστε να συνεχίσει το φιλόδοξο επενδυτικό της πλάνο. Παράλληλα στέλνει και ένα δυνατό μήνυμα στην αγορά ότι η Ελληνική οικονομία είναι και πάλι «open for business». Ελπίζουμε ότι αυτή η συναλλαγή θα ενθαρρύνει και άλλους επενδυτές να διερευνήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις.»

Ο Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, κ. Ιχσάν Ουγούρ Ντελικανλί, δήλωσε: «Η στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης της Ελλάδας στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ΤΕΑΕΠ ως τράπεζα περιφερειακής ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό, ενισχύουμε τις συνέργειες με άλλους αναπτυξιακούς οργανισμούς, όπως η ΕΤΑΑ, και με ιδιώτες επενδυτές. Με τη χρηματοδότηση του ΟΤΕ, μίας από τις μεγαλύτερες καινοτόμες επιχειρήσεις και εργοδότες στην Ελλάδα, προσφέρουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας που μας φιλοξενεί και επενδύουμε στο μέλλον της».
Συνεχής ανάπτυξη νέων δικτύων σταθερής και κινητής

Στη σταθερή τηλεφωνία, ο Όμιλος ΟΤΕ, συνέχισε την αντικατάσταση του δικτύου χαλκού με οπτικές ίνες, παρέχοντας πρόσβαση σε ταχύτητες VDSL έως 50 Mbps σε ακόμα περισσότερους καταναλωτές με την πληθυσμιακή κάλυψη να αυξάνεται σε 42%. Ήδη, συνολικά περίπου 5.400 Καμπίνες είναι διαθέσιμες για VDSL υπηρεσίες με πάνω από 3.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών να έχουν εγκατασταθεί από το 2010. Πλέον, πάνω από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες έως 50 Mbps. Επιπλέον, αυξήθηκε σημαντικά η χωρητικότητα του Εθνικού Δικτύου Κορμού, διασφαλίζοντας την άψογη διαχείριση του συνεχώς αυξανόμενου όγκου κίνησης δεδομένων του Διεθνούς & Εθνικού Internet.

Στην κινητή τηλεφωνία, ο όμιλος έχει αυξήσει την πληθυσμιακή κάλυψη 4G σε 85%, προσφέροντας σε ακόμη περισσότερους καταναλωτές υπερυψηλές ταχύτητες mobile internet, παραμένοντας Νο1 σε πληθυσμιακή κάλυψη με μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό. Στις αρχές του 2015, ο Όμιλος ΟΤΕ προχώρησε στην εμπορική διάθεση και δικτύου 4G+, τεχνολογίας LTE Advanced. Πλέον διαθέτει εμπορικά ταχύτητες έως και 375Mbps, ενώ σύντομα θα φτάσει έως και τα 500 Mbps, ταχύτητες που πρώτος ο Όμιλος ΟΤΕ παρουσιάζει στην Ελλάδα. Η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 4G+, έφθασε ήδη το 65%.

Επιπλέον, η νέα υπηρεσία COSMOTE Home Speed Booster, που συνδυάζει την ταχύτητα της σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης, με την ταχύτητα των δικτύων 3G & 4G, μέσω της τεχνολογίας Hybrid Access προσφέρει Γρηγορότερο Internet με τελικές ταχύτητες έως και 100Mbps

Vectoring

Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει την ετοιμότητα να υλοποιήσει την τεχνολογία Vectoring, μέσω της οποίας μπορεί να προσφέρει ταχύτητες έως 100 Mbps στο σταθερό internet, σε περίπτωση που λάβει την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ αναφερόμενος στο διορισμό του νέου προέδρου της ΕΕΤΤ στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση Μετόχων του ΟΤΕ, δήλωσε σχετικά: «Ελπίζουμε σε μία καλή συνεργασία γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε πολλές εκκρεμότητες με την Αρχή. Από το νέο κοστολογικό μέχρι την έγκριση νέων προγραμμάτων που θέλουμε να διαθέσουμε στους πελάτες μας. Το σημαντικότερο όμως είναι το θέμα της έγκρισης του vectoring που μας καθυστερεί από το να δώσουμε ταχύτητες έως 100 Μbps στους πελάτες μας αλλά και τους ανταγωνιστές μας».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μιχάλης Τσαμάζ για τις επενδύσεις του Ομίλου ΟΤΕ

Κατά την 64η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΤΕ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, απευθυνόμενος στους μετόχους, έκανε έναν απολογισμό για το επιτυχημένο 2015 και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις του Ομίλου για την εξέλιξη δικτύων νέας γενιάς και τεχνολογικών υποδομών: «Επενδύουμε εντατικά για να επεκτείνουμε την κάλυψη των δικτύων μας και να αυξήσουμε τις ταχύτητες internet, τόσο στη σταθερή όσο και την κινητή. Μας αναλογεί το 60% των συνολικών επενδύσεων της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Δε σταματήσαμε καθόλου, ούτε και μέσα στην κρίση. Μόνο την περασμένη πενταετία, οι επενδύσεις μας στη χώρα ξεπέρασαν τα €2 δισ. Για την επόμενη τετραετία, υλοποιούμε επενδύσεις ύψους €1,3 δισ. δημιουργώντας τα δίκτυα του μέλλοντος και καλύπτοντας τις ανάγκες των πελατών» ανέφερε, σχολιάζοντας: «Έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια, πολλά μεγαλεπήβολα σχέδια για επενδύσεις σε δίκτυα Νέας Γενιάς. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ο μόνος που πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις είναι ο Όμιλος ΟΤΕ».

Αναφερόμενος στο όραμα του Ομίλου ΟΤΕ ως προς την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ σημείωσε: «Επενδύουμε σταθερά με επιχειρηματική λογική και πλάνο και τελικό στόχο οι οπτικές ίνες να φτάσουν στα σπίτια των καταναλωτών. Επενδύουμε για να προσφέρουμε στους πελάτες μας προσιτές, νέες τεχνολογίες που αλλάζουν τη ζωή τους.»

«Όλα γίνονται για τους πελάτες. Για τους ανθρώπους που θα χρησιμοποιήσουν τα νέα δίκτυα και τις νέες ταχύτητες για να αλλάξουν τον κόσμο γύρω μας. Και τους πελάτες δεν τους ενδιαφέρει η υποδομή, το πώς δουλεύει μια υπηρεσία, αλλά η τελική υπηρεσία», τόνισε ο κ. Τσαμάζ, σχολιάζοντας: «η δική μας ευθύνη είναι τα δίκτυά μας να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, που αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, και σε λογικές τιμές».

Ο κ. Tσαμάζ τόνισε και τους στόχους του Digital Agenda 2020, του γνωστού και ως Ψηφιακού Θεματολογίου, που έχουμε ως χώρα: «Έχουμε μεγάλη ευθύνη. Έχουμε στόχους να πετύχουμε: τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020».

Όμιλος ΟΤΕ: Μειωμένος δανεισμός – Ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα

Την τελευταία πενταετία, ο Όμιλος έχει μειώσει τον καθαρό δανεισμό του κατά περίπου 80%. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, τον τοποθετούν μεταξύ των πιο εύρωστων τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ευρώπη.

Εξέλιξη καθαρού δανεισμού Ομίλου ΟΤΕ (Εκατ. € )

Εξέλιξη καθαρού δανεισμού Ομίλου ΟΤΕ (Εκατ. € )

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016 (Β’’τριμ)

2010-2016

4.295,5

4.218,6

2.889,2

1.512,1

1.128,6

866.6

743,8

-3.551.7

-1,8%

-31,5%

-47,7%

-25,4%

-23,2%

-0,8%

-83%

Keywords
Τυχαία Θέματα