Τα κανάλια ανοίγουν τα σεντούκια τους!

10:31 21/4/2015 - Πηγή: TVNea
Γράφει η Αφροδίτη Γραμμέλη:

Μια γρήγορη ματιά στον πίνακα τηλεθέασης οδηγεί εύκολα σε συμπεράσματα τα οποία απλώς επιβεβαιώνονται κάθε σεζόν σχεδόν με θριαμβευτικό τρόπο. Οσο αισιόδοξες κι αν είναι οι εκτιμήσεις για ανανέωση και σαρωτικές αλλαγές τόσο πιο ισχυρό αποδεικνύεται το παλιό, το δοκιμασμένο, το σίγουρο, ακόμη και το ξεπερασμένο. Ποιος μπορεί άλλωστε να ισχυριστεί ότι διαθέτει τα μέσα να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις επιδόσεις των σίριαλ του Χάρη Ρώμα που κάθε μεσημέρι χαρίζουν στον ΑΝΤ1 υψηλά νούμερα χαμηλού ως
και μηδενικού κόστους, αλλά και ποιος είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα νέο, οικονομικό και ισχυρό lead in την ώρα που οι σειρές του Γιώργου Καπουτζίδη στην πολλοστή τους επανάληψη τερματίζουν άνετα στην πρώτη θέση και με διαφορά;

Δυστυχώς στην επανεκκίνησή της η ελληνική τηλεόραση απλώς ξεγελάστηκε από τα πυροτεχνήματα που η ίδια δημιούργησε και πίστεψε στη λάμψη τους. Δεν υπάρχει σειρά της τελευταίας τριετίας, ίσως και πενταετίας, η οποία προσφέρεται για επανάληψη προβολής. Δεν μπόρεσε καμία σειρά, ακόμη και αυτές οι οποίες σημειώνουν υψηλή τηλεθέαση, να διατηρήσει το ίχνος της ζωντανό και κυρίως διαθέσιμο στον χρόνο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις εκπομπές, για τα σόου και τα ειδικά προγράμματα τα οποία πλέον δεν διαθέτουν τη λάμψη του παρελθόντος - εδώ ευθύνεται και η σημαντική μείωση του budget - και απλώς αναμασούν παλαιά «συστατικά» και κουραστικές μανιέρες. Δυστυχώς η στασιμότητα συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες καθώς, όπως όλα δείχνουν, η σεζόν θα ολοκληρωθεί με τα ίδια προγράμματα και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις συρρικνωμένα.

Η επιστροφή του «Παρά πέντε» στη ζώνη του lead in στο Mega κατάφερε αυτό που δεν μπόρεσαν τρεις προσπάθειες, δύο εκ των οποίων αφορούν νέες παραγωγές: να ξεπεράσουν στο πολυπόθητο δυναμικό κοινό, το 15-44, το αντίπαλο δέος, δηλαδή το «Μπρούσκο» στον ΑΝΤ1, που κατάφερε να νικήσει όλους τους ανταγωνιστές του. Κι όσο κι αν κάποιος απορεί πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσο πολλοί τηλεθεατές που δεν έχουν δει μία σειρά που έχει προβληθεί δεκάδες φορές στο παρελθόν, ας δει τους αριθμούς. Νωρίτερα, στις 15.00, η «Πολυκατοικία» σαρώνει σε νούμερα, ενώ αντίστοιχες είναι και οι επιδόσεις των σειρών που προβάλλονται εκείνη την ώρα στον ΑΝΤ1 «Ακρως οικογενειακόν», «Κωνσταντίνου και Ελένης» και «Το καφέ της Χαράς», με το τελευταίο μάλιστα να μην πέφτει κάτω από το μισό εκατομμύριο τηλεθεατές εδώ και πολλά χρόνια.

Κατά καιρούς στο πρόγραμμα επιστρέφουν το «50-50», οι «Επτά θανάσιμες πεθερές», μέχρι και το «Ρετιρέ»! Σταθερή πλέον η παρουσία του «Αστυνόμου Μπέκα», του «Safe sex» αλλά και πολλών κωμικών σειρών με αυτοτελή επεισόδια τα οποία εξυπηρετούν ιδιαίτερα τον προγραμματισμό. Ο,τι μπορεί να προβληθεί προβάλλεται για να καλύψει κενά και να μειώσει το κόστος.

Μία από τα ίδια και στην ψυχαγωγία
Δεν είναι όμως μόνο οι σειρές που μαρτυρούν και καταδεικνύουν την αδυναμία των καναλιών να κάνουν βήματα μπροστά, να τολμήσουν και να αλλάξουν ουσιαστικά το πρόγραμμα και το περιεχόμενό του. Πόσοι εκ των παρουσιαστών είναι νέοι και ταλαντούχοι που αναδείχθηκαν από την προσπάθειά τους; Ελάχιστοι. Το 2015 μιλάμε ακόμη για την Ελένη Μενεγάκη, την Τατιάνα Στεφανίδου και τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Προβάλλονται πρωινές ψυχαγωγικές εκπομπές οι οποίες απλώς αναμασούν την ίδια δομή εδώ και 20 χρόνια, ενώ το μεσημέρι το κουτσομπολιό διανθίζεται με λίγη μαγειρική και μόδα για να ξορκιστεί ο αρνητικός χαρακτήρας του. Πάνελ από το πρωί ως το βράδυ σχολιάζουν τα τεκταινόμενα της τηλεόρασης με την ίδια ακριβώς λογική που ίσχυε και προ δεκαετίας. Σταθερή και η μόδα της μαγειρικής, η οποία έπειτα από τόσα χρόνια παραμένει ισχυρή, με πολλούς σεφ και ζαχαροπλάστες να βρίσκονται μπροστά από μία κάμερα να μαγειρεύουν και να δημιουργούν είτε σε αυτόνομες εκπομπές είτε καλεσμένοι σε ενότητες που λίγο-πολύ καλύπτουν το 1/3 του τηλεοπτικού χρόνου.

Επιπλέον η οικονομική κρίση που κάποιοι πίστεψαν ότι κοντά στα Χριστούγεννα έφυγε λόγω της ανοδικής τάσης που εμφάνισε η διαφημιστική δαπάνη επέστρεψε δριμύτερη, με τα κανάλια να υποχωρούν ατάκτως και να ανοίγουν για μία ακόμη φορά τις «βιβλιοθήκες» τους καθώς η διαφήμιση πλέον, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «έπεσε στα Τάρταρα».

Χωρίς νέα προγράμματα
Ελάχιστα νέα προγράμματα και ήρεμη λήξη προβλέπονται για τη σεζόν που οδεύει στο τέλος της. Στο Mega δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης του νέου παιχνιδιού «Ελλάδα σ' αγαπώ» με την Ντορέττα Παπαδημητρίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση αναβολής προβολής του λόγω της μεγάλης καθυστέρησης, κάτι που δεν φαίνεται όμως να υιοθετείται. Στο πρόγραμμα του καναλιού επιστρέφει η «Δικαίωση» του Δημήτρη Αρβανίτη, η οποία ξεκίνησε και πάλι γυρίσματα στις 16 Απριλίου, ενώ οι υπόλοιπες σειρές θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους όπως αρχικά προβλεπόταν, τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Στον ΑΝΤ1 οι λεπτομέρειες για τη νέα καθημερινή μαγειρική εκπομπή η οποία μάλλον προορίζεται για την απογευματινή ζώνη θα συζητηθούν τη Δευτέρα με την επιστροφή του διευθυντή προγράμματος Γιάννη Λάτσιου, ο οποίος αυτό το διάστημα βρίσκεται στις Κάννες για τη διερεύνηση αγοράς νέων προγραμμάτων. Σύμφωνα με πηγές από το κανάλι, δεν έχει κλείσει οριστικά ο Γρ. Αρναούτογλου για την παρουσίαση και όλα θα οριστικοποιηθούν στη σύσκεψη της Δευτέρας. Οπως και στο Mega, έτσι και στο κανάλι του Αμαρουσίου δεν αλλάζει κάτι στον αρχικό προγραμματισμό ο οποίος θα ισχύσει κανονικά εκτός απροόπτου και ο κύκλος των σειρών και των εκπομπών θα κλείσει κανονικά στις αρχές του καλοκαιριού.

Στον Alpha η μοναδική πρεμιέρα σε εκκρεμότητα είναι αυτή της Μαρίας Εκμεκτσίογλου με τη μαγειρική εκπομπή «Από την Πόλη στην Ανατολή», η οποία κάνει πρεμιέρα στα τέλη Απριλίου. Το κανάλι δεν έχει προγραμματίσει κάτι νεότερο ούτε και σκοπεύει, ενώ δεν προχωρεί σε κάποια αλλαγή του ήδη υπάρχοντος προγράμματος.

Εν τω μεταξύ για πρώτη φορά στα τηλεοπτικά χρονικά δεν προχωρεί κανένας σχεδιασμός για την επόμενη σεζόν. Η ρευστή οικονομική κατάσταση παγώνει οποιοδήποτε πλάνο και μόνο στον Alpha θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα συνεχιστούν τα επιτυχημένα projects όπως το «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», «Ελένη», «Ακου τι είπαν», «Αλ Τσαντίρι νιουζ», «Happy Day», «Πάμε πακέτο», «Ελληνοφρένεια» κ.ά.

Ενδιαφέρον θα έχει ωστόσο το εφετινό καλοκαίρι σε επίπεδο τηλεοπτικών προσώπων καθώς πολλά από τα συμβόλαια των παρουσιαστών οδεύουν στη λήξη τους. Πηγές από τον χώρο των στελεχών κάνουν λόγο για διακοπές συνεργασιών και για δραματικές μειώσεις στις αποδοχές καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν αρχίσει και πάλι να κινούνται ανοδικά. Εν αναμονή των εξελίξεων, λοιπόν, οι οποίες μάλλον θα αργήσουν περισσότερο από ποτέ...

tovima.grhttp://www.tvnea.com
Keywords
ελενη μενεγακη, τατιανα στεφανιδου, ντορετα παπαδημητριου, παμε πακετο, ΑΝΤ1, budget, mega, σεφ, Χριστούγεννα, νέα, ελλαδα, μαΐου, ιουνίου, alpha, εκκρεμότητα, ακου, νιουζ, happy, καλοκαιρι, tovima, tvnea, νουμερα τηλεθεασης, αλ τσαντιρι νιουζ, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, eurobank alpha, alpha eurobank, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, ελενη, ημερομήνια, τηλεθεαση, οικονομικη κριση, αφροδιτη, ιχνος, καθημερινη, μαγειρικη, μοδα, προγραμμα, πυροτεχνηματα, σεφ, τηλεοραση, ωρα, alpha, mega, tvnea, αδυναμια, βραδυ, βρισκεται, γυρισματα, δεος, δευτερα, διαστημα, δυστυχως, δομη, δυναμικο, ευκολα, υπαρχει, εκκρεμότητα, εφυγε, ζωνη, ιδια, ιδιο, ισχυει, διαφημιση, κυκλος, λαμψη, λεπτομερειες, ληξη, λογο, μαΐου, ματια, μενεγακη, μηνες, μειωση, ουσιαστικα, παρουσιαση, προγραμματα, πρωι, σεζον, σειρες, σιγουρο, σειρα, σιριαλ, σοου, τατιανα, υψηλη, φυσικα, φορα, χρονικα, αρναουτογλου, budget, βηματα, εκπομπες, επεισοδια, ιδιαιτερα, ιουνίου, μπροστα, πηγες, πληροφοριες, ρωμα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα