Ρεπορτάζ από την εκδήλωση του Alpha στο Ζάππειο

17:18 28/6/2016 - Πηγή: TVNea

Στη λαμπερή εκδήλωση του Alpha, που πραγματοποιήθηκε στo Ζάππειο, βρέθηκε χτες το tvnea.com.

Στον φιλόξενο χώρο του Cine Αίγλη έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ “Reconquest of the Useless” σε σκηνοθεσία Sammy Jack Pressman και της ταινίας “O άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο". Και οι δύο ταινίες είναι παραγωγής του θρυλικού Edward
Pressman, o οποίος μάλιστα έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Πολιτεία με τον τίτλο του “Ιππότη της λεγεώνας των Τεχνών και των Γραμμάτων” για τη συνεισφορά του στο Διεθνές Σινεμά.
Η βραδιά ήταν ξεχωριστή, γιατί τόσο ο παραγωγός, όσο και ο σκηνοθέτης παραβρέθηκαν στην προβολή, συζήτησαν με τους δημοσιογράφους και το κοινό κι απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν στο Q&A που συντόνισε ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.
Ο Λάκης Λαζόπουλος, οικογενειακός φίλος της οικογένειας των Pressman, καλωσόρισε τους Αμερικανούς καλεσμένους και μίλησε για τη γνωριμία τους μέσω του κ. Κοντομηνά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια διακοπών, αλλά και την παρουσία του στο screening της ταινίας “The man who knew infinity” στη Νέα Υόρκη.
Μιλώντας για την αγάπη του Sam Pressman για τη χώρα και την ιστορία μας, είπε χαρακτηριστικά:
“Ο Sam αγαπάει την Ελλάδα σαν να ζούσε εδώ σε προηγούμενες ζωές”.
Ο Sam Pressman έκανε το διδακτορικό του πάνω στην αγαπημένη του ταινία, “Fitzcarraldo», και ακολούθησε μαζί με δύο κολλητούς του τα βήματα του Fitzcarraldo, όχι για να κάνει ένα Remake της ταινίας, αλλά για να δει τι έχει απομείνει από τη στάχτη των τολμηρών ονειροπόλων, από τους ανθρώπους που κυνηγούσαν έναν άπιαστο σκοπό. Για να το καταφέρει αυτό, λειτούργησε σαν σινεφίλ, παθιασμένος εξερευνητής, έχοντας εμπνευστή και οδηγό του τον ίδιο τον Herzog. Έτσι προέκυψε το ντοκιμαντέρ “Reconquest of the Useless”.
Ο ίδιος ο Sam Pressman δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση του Θ. Κουτσογιαννόπουλου:
“To ταξίδι κράτησε 3 μήνες. Ήταν φοβερό ταξίδι. Ήμουν με δύο από τους καλύτερούς μου φίλους. Όταν είσαι με ανθρώπους εξίσου τρελούς, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για περιπέτεια”.
Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως “Η ιστορία μιας ταινίας δεν είναι κάτι στο οποίο έχουμε πρόσβαση μόνο βλέποντάς τη ξανά και ξανά. Θέλω να ζήσω μέσα στις ταινίες του πατέρα μου και να μεταφερθώ μέσα σε αυτές. Το αρχικό όνειρο ήταν, πηγαίνοντας στις τοποθεσίες που γυρίστηκε η ταινία να τις θυμηθώ ξανά με έναν καινούριο τρόπο. Γυρίσαμε 500 ώρες υλικό περίπου.. Ο μοντέρ Λάμπης Χαραλαμπίδης είναι αυτός που έδωσε νόημα στο χάος γιατί στην αρχή δεν ξέραμε καν τι γυρίζαμε”.
O Λάμπης Χαραλαμπίδης, που πρόσφατα βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου μίλησε για τη δύσκολη διαδικασία του μοντάζ που κράτησε 11 ολόκληρους μήνες.
Ο Edward Pressman δήλωσε περήφανος για την ταινία “Reconquest of the Useless”. Θεωρεί πως το ταξίδι του στην Ελλάδα, η γνωριμία με τον Λάμπη Χαραλαμπίδη και η δημιουργία αυτής της περιπέτειας ήταν ένα θεόσταλτο δώρο. Δεν παράλειψε να ευχαριστήσει την Ελλάδα, εκφράζοντας την αγάπη του γι’ αυτή και την Ελληνική Φιλοσοφία, την οποία άλλωστε έχει σπουδάσει.
H ταινία “O άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο” πραγματεύεται την αληθινή ιστορία ενός μαθηματικού που μεγάλωσε φτωχός στην Ινδία, κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στο Πανεπιστήμιο του Cambridge κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και διατύπωσε πρωτοπόρες μαθηματικές θεωρίες, αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη σχέση με τον Άγγλο καθηγητή του, που υποδύεται ο Jeremy Irons.
Όπως είπε ο Edward Pressman, για την παραγωγή της ταινίας βοήθησαν πολύ σπουδαίοι μαθηματικοί επιστήμονες ως σύμβουλοι, ενώ χρειάστηκαν 10 χρόνια από τη στιγμή που ο σκηνοθέτης έφερε το βιβλίο και το πρώτο σενάριο στον παραγωγό για κινηματογραφική παραγωγή, μέχρι την δημιουργία και προβολή της ταινίας.

http://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα