Ένα ενιαίο ταμείο για την απονομή των συντάξεων

09:31 12/7/2014 - Πηγή: TVNea
Καθυστερήσεις παίζει η Αθήνα στις συζητήσεις με την Τρόικα στα ακανθώδη ζητήματα που εγείρουν οι ελεγκτές για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό και τον νέο συνδικαλιστικό νόμο. Τα θέματα αυτά ετέθησαν χωρίς να συζητηθούν στη σύσκεψη που είχε ο κύριος Γιάννης Βρούτσης με τους επικεφαλής των ελεγκτών, σε μια προσπάθεια να εξεταστούν αργότερα, στην μεγάλη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου. Στην παρούσα φάση πάντως, δεν έγινε καμία συζήτηση για περισσότερες δόσεις
για χρέη στα Ταμεία.
Αντιθέτως, στην 5ωρης διάρκειας σύσκεψη που είχε σήμερα με τους ελεγκτές, ο υπουργός Εργασίας τους παρουσίασε εκτενώς το θέμα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. «Θα υπάρχει ένα Ενιαίο Ταμείο για την απονομή συντάξεων» έλεγε αρμόδια πηγή που μετέχει στις συσκέψεις. «Η θεώρηση των βιβλιαρίων αποτελεί παθογένεια του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά από το τέλος 2015 με ένα κλικ θα γίνεται και η απονομή της σύνταξης. Αυτό εντυπωσίασε τους δανειστές. Ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο διάδοχος του Ματίας Μορς στο κλιμάκιο της ΕΕ, είπε ότι αυτό δεν το έχουμε ούτε την χώρα μου, είναι πρωτοπόρος η Ελλάδα» τόνιζε η ίδια πηγή, για να δείξει ότι από το 2015 οι συντάξεις θα απονέμονται ταχύτατα –ενώ σήμερα καθυστερεί να εκδώσει συντάξευς ύψους 3 δισ. ευρώ.
Επιπλέον και ο υφυπουργός Εργασίας κύριος Βασίλης Κεγκέρογλου παρουσιάσε αναλυτικά το σχέδιο για την παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που θα παρουσιαστεί και επίσημα τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Το μέτρο θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο θα μεταφερθεί η διαχείριση και για όλες οι άλλες πολιτικές κοινωνικής συνοχής όπως το φοιτητικό επίδομα, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κλπ που σήμερα γίνεται από άλλα υπουργεία. Γι' αυτό και στη συνάντηση οι επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας ζήτησαν, επίσης, να μεταφερθούν όλα τα κοινωνικά επιδόματα υπό την ομπρέλα του υπουργείου Εργασίας ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερος έλεγχος και στόχευση στην απονομή τους.
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων «θα αξιολογηθεί το μέτρο τον Σεπτέμβριο» έλεγε η ίδια πηγή. Παράλληλα εγινε συζήτηση για τα ελλείμματα των Ταμείων. Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε πως το ασφαλιστικό στηρίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση και άρα τα ελλείμματα τα καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός. Ωστόσο η εκτέλεση κινείται «εντός στόχων» ως τώρα, αφού στο 6μηνο έχει φτάσει στο 48% των προβλέψεων.
Στην συνάντηση δεν συζητήθηκε η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν συντάξεις. «Οι φόροι υπέρ τρίτων είναι άδικοι» ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας και εξήγησε πως «αυτοί που είχαν πρόσβαση στο πολιτικό σύστημα, το εκμεταλλεύονταν για να διατηρήσουν τα προνόμια τους. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα ταμεία από την κατάργησή τους. Ίσα-ίσα βελτιώνεται το κλίμα στην οικονομία» υπογράμμιζε. Όπως δήλωσε κορυφαία πηγή του υπουργείου Εργασίας η κατάργηση 25 κοινωνικών πόρων απάλλαξε την κοινωνία από επιπλέον επιβαρύνσεις στις συναλλαγές Όσον αφορά τη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά επιπλέον 1%, η ίδια πηγή άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο, εφόσον όμως πάει καλά η είσπραξη των εισφορών προκειμένου να μη χάσουν έσοδα τα ασφαλιστικά ταμεία και κινδυνεύσουν οι συντάξεις.

Protohema
Keywords
Τυχαία Θέματα